Aktualizacja: 30 maja 2025
Złote mleko to tradycyjny napój indyjski składający się głównie z mleka oraz kurkumy. Właśnie dzięki kurkumie zawdzięcza większość swoich właściwości prozdrowotnych, takich jak oczyszczanie organizmu czy łagodzenie stanów zapalnych. Taki napój warto spożywać systematycznie przy braku przeciwwskazań zdrowotnych, aby wspierać swoje zdrowie oraz samopoczucie.
Spis treści
Jak zrobić złote mleko?
Aby we własnym domu przyrządzić tak popularne złote mleko, wystarczy przygotować następujące składniki:
- szklanka mleka (może to być zarówno mleko zwierzęce, na przykład krowie lub kozie, jak i mleko roślinne, np. migdałowe, owsiane lub sojowe);
- 1 łyżeczka zmielonej kurkumy (zwykła przyprawa możliwa do kupienia w każdym sklepie spożywczym) lub łyżeczka pasty z kurkumy.
Aby dodatkowo zwiększać i intensyfikować walory złotego mleka, równie dobrze można do niego dodać odrobinę cynamonu (najlepiej cynamon cejloński), szczyptę pieprzu lub łyżeczkę naturalnego miodu dobrej jakości. Mleko należy podgrzać na niewielkim ogniu, po czym dodaje się do niego pozostałe składniki i miesza aż do momentu dokładnego połączenia się ich. Miód dodajemy jednak na samym końcu, gdy złote mleko zostanie już zdjęte z palnika. Napój ten najlepiej smakuje na ciepło, można więc od razu go wypić.
Zobacz również: Cynamon i miód – lecznicza mieszanka.
Złote mleko – właściwości zdrowotne
Za większość działań prozdrowotnych złotego mleka odpowiada kurkuma, która jest bogata w składniki biologicznie aktywne, a w szczególności kurkuminę. Jest to silny antyoksydant, który ma zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, a więc tym samym zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, u których są one jednym z głównych czynników ryzyka.
Do grona chorób cywilizacyjnych zaliczyć możemy między innymi takie jak:
- miażdżyca;
- demencja;
- depresja;
- nowotwory;
- alergia;
- różnego rodzaju schorzenia dermatologiczne;
- schorzenia związane ze spadkami odporności.
Złote mleko silnie wzmacnia odporność, reguluje trawienie, a nawet może łagodzić stany zapalne toczące się w organizmie. Kurkumina wykazuje potwierdzone klinicznie działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Może więc w pewnym stopniu łagodzić objawy związane z infekcjami wywołanymi tymi patogenami. Wykazano, że złote mleko może zmniejszać wzdęcia i redukować symptomy niestrawności.
Na koniec warto wspomnieć, że kurkumina zawarta w kurkumie wspiera czynność wątroby, zwłaszcza jej właściwości detoksykacyjne, a także pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu kwasów tłuszczowych w organizmie. Może wykazywać działanie uspokajające, redukować stres, poprawiać jakość snu.
Złote mleko – przeciwwskazania
Podstawowe przeciwwskazania do spożywania złotego mleka obejmują:
- alergię na mleko (wówczas można jednak zmienić je np. na mleko roślinne);
- alergię na kurkumę;
- zaawansowane problemy układu pokarmowego, w tym czynne wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwasota żołądka;
- niewyrównane zaburzenia krzepnięcia krwi.
W przypadku kobiet w ciąży złote mleko powinno być pite z umiarem, ponieważ nadmiar kurkumy może wywoływać skurcze macicy. Sytuacja ta w przypadku I trymestru może w najgorszym wypadku spowodować poronienie, natomiast w III trymestrze przedwczesny poród. Na koniec warto wspomnieć, że nadmierne ilości kurkumy mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, np. przeciwzakrzepowymi lub stosowanymi w terapii cukrzycy. Warto więc w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem.
Jak pić złote mleko?
Złote mleko można pić w dowolnej porze dnia w zależności od tego, jaki cel chcemy uzyskać. Można je pić wieczorem, przed pójściem spać. Dzięki temu będzie wspierać nocną regenerację organizmu. Równie dobrze można zdecydować się na wypicie go rano na czczo, aby pobudzić organizm do działania oraz dodać mu energii. Picie złotego mleka wieczorem nie jest zalecane osobom zmagającym się z bezsennością. Najważniejszą kwestią jest to, aby pić je systematycznie, w ilości 1 szklanka dziennie.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wolanin K., Piwocka K., Kurkumina – od medycyny naturalnej do kliniki, Problemy Nauk Biologicznych, 1-2/2008.
- Deptuła T., Wpływ podstawników polieterowych na aktywność biologiczną kurkuminy, Warszawa 2016.
- Deptuła T., Gruber B., Krówczyński A., Kurkumina i jej pochodne – zastosowanie w terapii przeciwnowotworowej i chemioochronnej, Postępy Fitoterapii, 3/2014.
- Urbańczyk-Lipkowska Z., Łukasik E., Kurkumina – nadzieja w prewencji i leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, Gazeta Farmaceutyczna, grudzień 2014.
Zostaw komentarz