Aktualizacja: 13 lipca 2025
Źródła probiotyków dzielą się na naturalną żywność probiotyczną oraz probiotyki izolowane w formie leków, stosowane zazwyczaj przy określonych wskazaniach zdrowotnych. Warto je znać, aby każdego dnia wspierać swoje zdrowie od wewnątrz – a dokładniej mikroflorę jelitową, której dobra kondycja wpływa m.in. na samopoczucie, stan skóry, trawienie i wiele innych procesów zachodzących w organizmie.
Źródła probiotyków naturalne
Do grona naturalnych źródeł probiotyków zaliczamy takie produkty, w których znajdują się spore ilości bakterii probiotycznych i które mają w pełni naturalne pochodzenie. Są nimi przede wszystkim:
- fermentowane produkty mleczne – kefir, maślanka, kwaśne mleko (zwane też zsiadłym mlekiem), jogurt naturalny, mleko acidofilne. Wszystkie te produkty przyrządza się na bazie mleka z dodatkiem bakterii, które rozpoczynają jego proces fermentacji;
- kiszonki – kiszona kapusta, ogórki kiszone, buraki kiszone i wiele innych warzyw, które można poddać procesowi kiszenia;
- fermentowane napoje bez mlecznego pochodzenia – takie jak np. kombucha, sok z kiszonych buraków;
- różnego rodzaju produkty azjatyckie – np. kimchi, miso, tempeh;
- prordukty sojowe – np. fermentowane mleko sojowe, serki sojowe wzbogacane probiotykami.
Bakterie kwasu mlekowego wykorzystuje się powszechnie w przemyśle serowym jako kultury starterowe. Odgrywają kluczową rolę podczas dojrzewania sera, nadając mu odpowiednie własności organoleptyczne. Produkty pochodzenia mlecznego są z reguły wzbogacaną w probiotyki żywnością, jednakże nie dla wszystkich konsumentów mogą być dostępne przez wzgląd na zawartość takich substancji jak laktoza, czy innych związków o działaniu alergizującym. Jedną z alternatyw mogą być produkty pochodzenia roślinnego suplementowane bądź fermentowane bakteriami probiotycznymi. Najczęściej wykorzystywane do fermentowania surowce roślinne to produkty sojowe, zbożowe, a także warzywa i owoce.
Probiotyki – suplementy diety
Istotne jest zdecydowane rozgraniczenie preparatów zawierających probiotyki, takie jak żywność prozdrowotna czy suplementy diety, które wykazują działanie ogólnie poprawiające stan zdrowia oraz modyfikujące funkcje fizjologiczne, od probiotyków zarejestrowanych jako leki, działających zapobiegawczo i leczniczo w stosunku do danej choroby. Warto zaznaczyć, że w przypadku suplementów diety w wielu krajach brak jest tak ścisłych regulacji prawnych odnośnie zachowania jakości preparatu, dlatego należy wybierać wysokiej jakości i te od sprawdzonych producentów. Stosowane do produkcji leków i suplementów diety bakterie probiotyczne, aby były skuteczne, powinny mieć ludzkie pochodzenie, czyli pochodzić z mikrobiomu człowieka.
Dodatkowo, aby mieć zdolność do jego zasiedlenia i namnożenia, muszą przeżyć podczas przejścia przez przewód pokarmowy (a więc wykazywać odporność na kwasy żołądkowe i sole kwasów żółciowych). Probiotyki muszą być również bezpieczne, co oznacza m.in. stabilność w okresie przechowywania oraz użycia. Wiele skutecznych probiotyków można kupić w aptece bez żadnej recepty lub w sklepach internetowych z suplementami diety co sprawia, że dostępność do tego typu preparatów jest raczej wysoka.
Jak działają probiotyki?
Działanie probiotyków (zarówno tych syntetycznych, suplementów diety, jak i naturalnej żywności probiotycznej) zostało niejednokrotnie potwierdzone na przestrzeni wielu lat. Udowodniono, że:
- tworzą barierę ochronną w jelitach, utrudniając rozwój szkodliwych, patogennych bakterii;
- przywracają równowagę mikroflory jelitowej, zwłaszcza po antybiotykoterapii;
- poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych;
- stymulują układ odpornościowy, zwiększając produkcję przeciwciał i aktywność komórek obronnych;
- syntezują substancje przeciwdrobnoustrojowe, np. kwas mlekowy, bakteriocyny, nadtlenek wodoru;
- regulują pracę jelit łagodząc zaparcia, biegunki i objawy zespołu jelita drażliwego;
- zmniejszają stan zapalny w jelitach i wspierają regenerację błony śluzowej.
Wykazano też, że mają pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne. Niektóre szczepy działają jak psychobiotyki, wspierając nastrój i redukując stres oraz objawy stanów lękowych i depresyjnych. Poprzez wiązanie cholesterolu w jelitach mogą obniżać jego poziom, zaś przez zdolność regulacji reakcji immunologicznych wspierają leczenie alergii i atopii.


Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna 2014, tom 6, nr 1, 16–23.
- Maciorkowska E., Ryszczuk E., Kaczmarski M., Rola probiotyków i prebiotyków w apoptozie przewodu pokarmowego, Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5 (2): 88–93.
Zostaw komentarz