Kolagen do picia
Kolagen do picia

KombuchaKombucha (inaczej: kombucza lub grzyb herbaciany) to fermentowany, delikatnie kwaśny napój pozyskiwany ze słodzonej herbaty o korzystnych właściwościach zdrowotnych. Kombucha zawiera wiele związków biologicznie czynnych o działaniu przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym. Posiada galaretowatą konsystencję, a kształt dopasowuje się do naczynia, w którym aktualnie się ona namnaża.

Napój kombucha

Napój otrzymuje się drogą fermentacji słodkiej herbaty przez specjalnie przygotowaną symbiotyczną kulturę drożdży i bakterii kwasu octowego. Do produkcji można wykorzystać zarówno zieloną herbatę, jak i żółtą, czerwoną czy czarną. Za składniki tradycyjne uznaje się jednak herbatę czarną i cukier biały. Warunkują one właściwy skład gotowanego napoju, a tym samym jego prozdrowotne oddziaływanie.

Drożdże odpowiadają za fermentację sacharozy, rozkładając ją do glukozy i fruktozy. Glukoza ulega następnie przekształceniu do etanolu i dwutlenku węgla, który odpowiada za charakter lekko musującego napoju. Powstający etanol jest utleniany przez bakterie kwasu octowego Acetobacter do aldehydu octowego i kwasu octowego. W składzie napoju można wyróżnić:

Skład zależy od momentu fermentacji.

Kombucha – właściwości zdrowotne

Napój pozyskany z wykorzystaniem grzybków kombucha charakteryzuje się przede wszystkim wysokimi właściwościami antyoksydacyjnymi. Jego składniki łagodzą stany zapalne, chronią przed rozwojem chorób związanych z wolnymi rodnikami (w tym chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów), a także poprawiają odporność organizmu. Kombucha hamuje rozwój licznych bakterii, grzybów i patogennych drobnoustrojów. Ze względu na zawartość kwasu glukuronowego i jego pochodnych wykazuje silne właściwości odtruwające, ma zdolność łączenia się z wieloma toksynami i metabolitami leków. Wychwycone toksyny są szybko usuwane z organizmu.

Kombucha wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową, a co się z tym wiąże – poprawia trawienie, niweluje biegunki i zaparcia, wzmacnia odporność, a także wspiera kondycję skóry. Pomaga w leczeniu alergii i łagodzi skutki tej choroby. Udowodniono, że regularne picie napoju zabija Helicobacter pylori, bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka.

Ponadto kombucha wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe, reguluje poziom glukozy w organizmie, oczyszcza wątrobę, obniża poziom cholesterolu oraz usprawnia pracę nerek. Może wspomagać odchudzanie i utrzymuje odpowiednią sprawność metabolizmu. Ze względu na zawartość witamin z grupy B wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.

Jak pić kombuchę?

Napój najlepiej pić na czczo z samego rana, natomiast jeśli chcemy sięgnąć po niego w ciągu dnia, robimy to po spożytym posiłku. Zaleca się regularność, tylko wtedy efekty będą widoczne i długotrwałe. Kurację rozpoczyna się od małych ilości, 1-3 łyżki dziennie, dochodząc ostatecznie do 150 ml dziennie. Pijąc kombuchę należy pamiętać o dostarczaniu do organizmu sporej ilości płynów. Napój podajemy po schłodzeniu.

Gotową kombuchę przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 6 miesięcy, choć zaleca się spożycie jej w ciągu 2 tygodni. Chłodne środowisko spowolni fermentację. Na powierzchni płynu może w tym czasie tworzyć się nowy grzybek, co świadczy o wysokiej jakości kombuchy.

Kombucha – przepis

Aby wyhodować kombuchę należy przygotować następujące składniki:

  • grzybek herbaciany i około 100 ml gotowej kombuchy;
  • litr wody;
  • 100 g cukru białego;
  • duża łyżka zielonej lub czarnej herbaty;
  • gumka recepturka;
  • ręcznik papierowy lub gaza;
  • szklany słój;
  • lejek.

Przygotowujemy słodką herbatę wykorzystując do tego herbatę, cukier i wodę z powyższych składników. Po odcedzeniu przelewamy do słoja i umieszczamy w nim grzybki wraz z gotową kombuchą. Zakrywamy gazą lub ręcznikiem i przymocowujemy go gumką recepturką. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na około 10-21 dni. Napój jest gotowy, gdy podczas delikatnego poruszania słojem nie pojawiają się już pęcherzyki w płynie (nie ma musowania).

Kombucha – przeciwwskazania

Napój kombucha nie powinien być spożywany przez kobiety ciężarne i dzieci ze względu na zawartość etanolu. Nie jest to również zalecany napój dla cukrzyków, osób z chorobami autoimmunologicznymi i upośledzonym układem odpornościowym, a także dla osób po przeszczepach narządów.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Piotrowska G., Jakubczyk K., Janda K., Kombucha – właściwości prozdrowotne herbacianego napoju fermentowanego, Bromatologia 2019.
  2. Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Kulik K., Bazarnik M., Obiedziński M., Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza – właściwości prozdrowotne i bezpieczeństwo zdrowotne, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2016.
  3. Frank G., Kombucha, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami