Koenzym Q10 promocja
Koenzym Q10

KombuchaKombucha (inaczej: kombucza lub grzyb herbaciany) to fermentowany, delikatnie kwaśny napój pozyskiwany ze słodzonej herbaty o korzystnych właściwościach zdrowotnych. Kombucha zawiera wiele związków biologicznie czynnych o działaniu przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym. Posiada galaretowatą konsystencję, a kształt dopasowuje się do naczynia, w którym aktualnie się ona namnaża.

Napój kombucha

Napój otrzymuje się drogą fermentacji słodkiej herbaty przez specjalnie przygotowaną symbiotyczną kulturę drożdży i bakterii kwasu octowego. Do produkcji można wykorzystać zarówno zieloną herbatę, jak i żółtą, czerwoną czy czarną. Za składniki tradycyjne uznaje się jednak herbatę czarną i cukier biały. Warunkują one właściwy skład gotowanego napoju, a tym samym jego prozdrowotne oddziaływanie.

Drożdże odpowiadają za fermentację sacharozy, rozkładając ją do glukozy i fruktozy. Glukoza ulega następnie przekształceniu do etanolu i dwutlenku węgla, który odpowiada za charakter lekko musującego napoju. Powstający etanol jest utleniany przez bakterie kwasu octowego Acetobacter do aldehydu octowego i kwasu octowego. W składzie napoju można wyróżnić:

Skład zależy od momentu fermentacji.

Kombucha – właściwości zdrowotne

Napój pozyskany z wykorzystaniem grzybków kombucha charakteryzuje się przede wszystkim wysokimi właściwościami antyoksydacyjnymi. Jego składniki łagodzą stany zapalne, chronią przed rozwojem chorób związanych z wolnymi rodnikami (w tym chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów), a także poprawiają odporność organizmu. Kombucha hamuje rozwój licznych bakterii, grzybów i patogennych drobnoustrojów. Ze względu na zawartość kwasu glukuronowego i jego pochodnych wykazuje silne właściwości odtruwające, ma zdolność łączenia się z wieloma toksynami i metabolitami leków. Wychwycone toksyny są szybko usuwane z organizmu.

Kombucha wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową, a co się z tym wiąże – poprawia trawienie, niweluje biegunki i zaparcia, wzmacnia odporność, a także wspiera kondycję skóry. Pomaga w leczeniu alergii i łagodzi skutki tej choroby. Udowodniono, że regularne picie napoju zabija Helicobacter pylori, bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka.

Ponadto kombucha wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe, reguluje poziom glukozy w organizmie, oczyszcza wątrobę, obniża poziom cholesterolu oraz usprawnia pracę nerek. Może wspomagać odchudzanie i utrzymuje odpowiednią sprawność metabolizmu. Ze względu na zawartość witamin z grupy B wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.

Jak pić kombuchę?

Napój najlepiej pić na czczo z samego rana, natomiast jeśli chcemy sięgnąć po niego w ciągu dnia, robimy to po spożytym posiłku. Zaleca się regularność, tylko wtedy efekty będą widoczne i długotrwałe. Kurację rozpoczyna się od małych ilości, 1-3 łyżki dziennie, dochodząc ostatecznie do 150 ml dziennie. Pijąc kombuchę należy pamiętać o dostarczaniu do organizmu sporej ilości płynów. Napój podajemy po schłodzeniu.

Gotową kombuchę przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 6 miesięcy, choć zaleca się spożycie jej w ciągu 2 tygodni. Chłodne środowisko spowolni fermentację. Na powierzchni płynu może w tym czasie tworzyć się nowy grzybek, co świadczy o wysokiej jakości kombuchy.

Kombucha – przepis

Aby wyhodować kombuchę należy przygotować następujące składniki:

  • grzybek herbaciany i około 100 ml gotowej kombuchy;
  • litr wody;
  • 100 g cukru białego;
  • duża łyżka zielonej lub czarnej herbaty;
  • gumka recepturka;
  • ręcznik papierowy lub gaza;
  • szklany słój;
  • lejek.

Przygotowujemy słodką herbatę wykorzystując do tego herbatę, cukier i wodę z powyższych składników. Po odcedzeniu przelewamy do słoja i umieszczamy w nim grzybki wraz z gotową kombuchą. Zakrywamy gazą lub ręcznikiem i przymocowujemy go gumką recepturką. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na około 10-21 dni. Napój jest gotowy, gdy podczas delikatnego poruszania słojem nie pojawiają się już pęcherzyki w płynie (nie ma musowania).

Kombucha – przeciwwskazania

Napój kombucha nie powinien być spożywany przez kobiety ciężarne i dzieci ze względu na zawartość etanolu. Nie jest to również zalecany napój dla cukrzyków, osób z chorobami autoimmunologicznymi i upośledzonym układem odpornościowym, a także dla osób po przeszczepach narządów.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Piotrowska G., Jakubczyk K., Janda K., Kombucha – właściwości prozdrowotne herbacianego napoju fermentowanego, Bromatologia 2019.
  2. Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Kulik K., Bazarnik M., Obiedziński M., Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza – właściwości prozdrowotne i bezpieczeństwo zdrowotne, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2016.
  3. Frank G., Kombucha, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami