Kolagen do picia
Kolagen do picia

Bakterie probiotyczne to żywe kultury bakterii, których główną rolą jest odbudowa i wspieranie naturalnej mikroflory jelitowej człowieka. Znajdują się w tzw. probiotykach, czyli suplementach diety i lekach bogatych w określone szczepy cennych bakterii, jak również w naturalnej żywności probiotycznej, do której zaliczamy głównie kiszonki, zakwas i fermentowane napoje mleczne.

Mikroflora jelitowa

Przewód pokarmowy dorosłego człowieka to złożony ekosystem, zawierający ponad 10¹² mikroorganizmów w 1g treści, w skład których wchodzi około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Populacje bakteryjne mają ogromny potencjał metaboliczny i enzymatyczny:

Można więc bez problemu zauważyć, jak istotną rolę spełnia mikroflora jelitowa zawierająca zróżnicowane bakterie w optymalnych ilościach i stosunkach. Niestety, w dzisiejszych czasach powszechnie zaobserwować można pogorszenie jakości flory bakteryjnej ustroju człowieka. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na mało urozmaiconą, wysokoprzetworzoną żywność, ubogą w prebiotyki (substancje roślinne stymulujące rozwój i różnicowanie się naturalnej flory bateryjnej) oraz bakterie probiotyczne. Także szeroko wykorzystywana antybiotykoterapia, wszechobecny stres i skłonność do sięgania po różne leki nawet przy najmniejszym problemie zdrowotnym nie sprzyjają zdrowiu naszych jelit.

Bakterie probiotyczne – co to jest?

Bakterie probiotyczne to żywe drobnoustroje, które  podawane w odpowiednich ilościach  wywierają korzystne skutki zdrowotne. Innymi słowy są to mikroorganizmy, głównie bakterie kwasu mlekowego, mające zdolność zasiedlania różnego środowiska, w tym organizmu człowieka. Warto jednak wiedzieć, że probiotyk może mieć w swoim składzie nie tylko cenne bakterie probiotyczne, ale również szczepy drożdży (Saccharomyces spp.), kultury pleśni (Aspergillusspp.) lub też bakterie kwasu mlekowego połączone z wyselekcjonowanymi szczepami drożdżowymi.

Bakterie probiotyczne dodawane są współcześnie do różnych środków spożywczych, czego celem jest wzbogacanie diety człowieka, profilaktyka chorób, a także wspieranie zdrowia, urody i samopoczucia. Dodatkowo obecność bakterii probiotycznych w żywności nadaje produktom specyficzny zapach i smak, jak również chroni je przed rozwojem patogennych mikroorganizmów i psuciem się.

Bakterie probiotyczne – źródła

Bakterie probiotyczne występują głównie w:

Rekomenduje się, że fermentowane napoje mleczne, kiszonki i zakwas powinny znajdować się w diecie każdego człowieka bez przeciwwskazań ku temu. Tego typu żywność stanowi również bazę tradycyjnej polskiej kuchni i jest stosowana od setek lat. Współcześnie wiele osób decyduje się jednak na dodatkową suplementację probiotyków – mogą mieć one postać kapsułek, tabletek lub proszku do rozpuszczania w wodzie.

Bakterie probiotyczne w suplementach diety

Aby suplement diety mógł stać się probiotykiem oraz aby został dopuszczony do sprzedaży musi przejść szereg testów i kontroli jakości. W odniesieniu do wykorzystanych bakterii probiotycznych najważniejsze normy obejmują:

  • pochodzenie z naturalnej, zdrowej mikroflory człowieka;
  • bycie względnym lub bezwzględnym beztlenowcem;
  • posiadanie przynależności do ściśle określonego rodzaju i gatunku;
  • odporność na kwaśne działanie pH soku żołądkowego, sole żółci i enzymów trawiennych;
  • brak jakichkolwiek właściwości patogennych lub toksycznych;
  • wykazywanie antagonistycznej aktywności w stosunku do szkodliwych bakterii przewodu pokarmowego;
  • posiadanie stabilności genetycznej.

Dzięki temu bakterie probiotyczne nie tylko mogą przeżyć w niekorzystnych warunkach panujących w układzie pokarmowym człowieka, ale również są bezpieczne i wywierają pożądane efekty.

Polecane produkty

Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Maciorkowska E., Ryszczuk E., Kaczmarski M., Rola probiotyków i prebiotyków w apoptozie przewodu pokarmowego, Przegląd Gastroenterologiczny, 5/2010.
  2. Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2014.
  3. Górska S., Jarząb A., Gamian A., Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 63/2009.
  4. Krajewska-Kamińska E., Śmietana Z., Bohdziewicz K., Bakterie probiotyczne w produkcji żywności, Przemysł Spożywczy, 5/2007.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami