Acerola
Acerola

Aktualizacja: 2 grudnia 2022

Wiśnia z barbadosWiśnia z Barbados to nic innego jak acerola – roślina pochodząca z terenów tropikalnych krajów Ameryki Północnej, Ameryki Środkowej oraz Ameryki Południowej. Za kolebkę jej pochodzenia uznaje się właśnie Barbados, zaś owoce przypominają po części znaną w Polsce wiśnię, stąd nazwa. Acerola znana jest przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C (kwasu askorbinowego).

Wiśnia z Barbados – charakterystyka

Wiśnia z Barbados jest niskim drzewem lub szeroko rozłożystym krzewem osiągającym wysokość przeciętnie 3 metrów. Gałązki są giętkie, pokryte naprzeciwległymi, owalnymi listkami długości 2,5-7 cm. Posiadają ciemnozielony kolor i ostre zakończenie. Wiśnia z Barbados zakwita na różowo lub czerwono, a kwiatki występują w charakterystycznych wiązkach. Roślinę ceni się jednak przede wszystkim ze względu na owoce. Są one małe (1-3 cm) i czerwone, trójdzielne i lekko spłaszczone. Posiadają w środku pestkę, dlatego do złudzenia mogą przypominać wiśnie. Owoce wyróżniają się swoją soczystością i lekko kwaśnym smakiem.

Wiśnia z Barbados potrzebuje do wzrostu specyficznych warunków. Nie lubi kwaśnej gleby, musi być ona jednak żyzna. Roślina preferuje ciepłe stanowiska, najlepiej mające temperaturę 29-30 stopni Celsjusza. Ponadto uwielbia światło, bez względu na to czy będzie ono naturalne czy sztuczne. Acerolę można uprawiać w warunkach domowych – pierwsze owoce pojawiają się średnio po 3-4 latach od momentu posadzenia, o ile warunki są sprzyjające.

Wiśnia z Barbados – skład

Dlaczego wiśnia z Barbados cieszy się tak dużym uznaniem na całym świecie, a jej owoce zaliczane są do superfoods? Przede wszystkim dlatego, że to najlepsze znane aktualnie źródło witaminy C na świecie. Zawartością witaminy C acerola przewyższa nawet natkę pietruszki czy owoce dzikiej róży, uznawane przez wiele lat za kluczowe w tym temacie. Dla porównania, 100 g cytryny zawiera średnio 50 mg kwasu askorbinowego, zaś 100 g wiśni z Barbados – nawet do 2500 mg. Pokrywa to z nawiązką dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej, także w okresie wzmożonego ryzyka infekcji.

Pozostałymi składnikami wiśni z Barbados są:

Składniki te nie tylko wzbogacają dietę, ale i zwiększają biodostępność oraz działanie witaminy C.

Wiśnia z Barbados – właściwości

Witamina C zawarta w aceroli poprawia odporność, wspomaga walkę z infekcjami, pomaga utrzymać odpowiedni potencjał oksydoredukcyjny oraz jest całkowicie naturalnym przeciwutleniaczem. Uszczelnia naczynia krwionośne, przeciwdziała starzeniu się tkanek i stymuluje proces syntezy kolagenu. To z kolei wpływa pozytywnie na zdrowie stawów i kości oraz kondycję skóry.

Karotenoidy zwalczają nadmiar wolnych rodników, wspierają prawidłowe widzenie oraz wpływają pozytywnie na czynność całego układu nerwowego. Polifenole są jednymi z cenniejszych antyoksydantów. Dodatkowo zmniejszają intensywność alergii, obniżają ciśnienie tętnicze oraz regulują poziom cukru we krwi. Składniki mineralne regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, a każdy z pierwiastków pełni także szereg innych, specyficznych dla siebie funkcji. Przykładowo, cynk przyspiesza gojenie się ran i wspiera skórę, zaś żelazo poprawia parametry krwi.

Regularna suplementacja aceroli sprawia, że nie tylko czujemy się lepiej i wykazujemy mniejszą tendencję do różnego rodzaju infekcji. Efekty widzimy bowiem również w odniesieniu do skóry i włosów. Każdego ranka budzimy się pełni energii i nie mamy problemów z bezsennością. Oczywiście ważne jest, aby acerolę spożywać regularnie i dbać o pozostałe aspekty życia (w tym unikanie stresu czy regularną aktywność fizyczną).

Wiśnia z Barbados – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do suplementacji wiśni z Barbados są: alergia lub nadwrażliwość na acerolę, niektóre choroby nerek i niektóre choroby wątroby. Zmagając się z problemami zdrowotnymi dotyczącymi tych narządów suplementację warto skonsultować z lekarzem. Ciąża i młody wiek nie są przeciwwskazaniami do suplementacji wiśni z Barbados.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
  2. Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
  3. Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.
  4. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami