Wpływ spiruliny na równowagę kwasowo-zasadową organizmu

SpirulinaNa świecie jest wiele gatunków bakterii występujących w środowiskach o różnych parametrach fizyko-chemicznych. Bakterie chorobotwórcze mają swoje “ulubione” siedlisko, w którym czują się dobrze i rozmnażają. Jednym z tych środowisk warunkujących możliwość bytu i spełniania swych funkcji fizjologicznych jest kwaśne pH krwi człowieka.

Czemu to kwaśne środowisko jest tak destrukcyjne dla ustroju?

Idealne pH krwi to 7,365. Kiedy pH staję się kwaśne, komórka robi 2 rzeczy. Pierwsza z nich to rozpada się, gnije a jej gnijące resztki stają się pożywieniem dla bakterii, które zaczynają się rozmnażać produkując swoje własne toksyny. W organizmie przybywa coraz więcej toksyn.

Mimo wszystko, chęć do życia jest tak silna w przyrodzie, że komórka będzie próbowała się ratować. Dlatego inną rzeczą, jaką mogą zrobić komórki, pomimo toksycznego i kwaśnego środowiska jest to, że zaczynają mutować, aby przetrwać w nowych warunkach. Odczuwamy brak energii, zmęczenie, kiepskie samopoczucie, mamy kłopoty z trawieniem, na skórze pojawiają się zmiany patologiczne. Po dłuższym czasie zakwaszenia organizmu pojawiają się bóle, zwykle w miejscu najsłabszym genetycznie. Nie ma bólu bez zakwaszenia.

Jaką zatem rolę spełnia spirulina?

Dzięki ogromnej ilości związków chemicznych o odczynie zasadowym, spirulina wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo- zasadowej tak istotnie ważnej do przebiegu prawidłowych procesów biochemicznych organizmu człowieka. Wniosek jest prosty: im środowisko mniej kwaśne tym mniej bakterii produkujących szkodliwe toksyny, które działają destrukcyjnie na komórki.

Dlaczego napisałam wspomaga? Należy pamiętać, że spirulina jest suplementem, dlatego niezwykle istotna jest dieta zawierająca alkaiczne (zasadowe) produkty żywieniowe tj.  warzywa (zwłaszcza te zielone!!!),  buraki, marchew,(soki są niezwykle cenne), pomidory ,cebule, ogórki, soki z niektórych owoców (świeżo wyciśnięte) np. z czarnej porzeczki, cytryny czy grejpfruta (zwracam uwagę, aby taki sok pić przez rurkę dla ochrony szkliwa zębów). Choć mają kwaśny smak, w organizmie pozostają kationy soli kwasu organicznego, działające alkalizująco. Neutralizację najlepiej wspomagać piciem wody.

Jakie produkty sprzyjają zakwaszeniu organizmu?

Nadmierna ilość spożywanego mięsa i jego przetworów, kasza jęczmienna, makarony, sery, cukier, słodycze, kawa!, alkohol!, fast foody itd.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Oryginalne pędy młodego jęczmienia - odmładzający i rewitalizujący skarb natury
W królestwie roślin jęczmień uważany jest przez wielu ekspertów za roślinę najbogatszą na świecie w składniki odżywcze. Ponad 3000 aktywnych składników odżywczych, występujących najliczniej i o najwyższej wartości, jak w żadnej innej roślinie.
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *