Zakwaszenie organizmu – jak sobie z nim poradzić?

Zakwaszenie organizmuZakwaszenie organizmu, czyli obecność nadmiarowych jonów protonowych H+ jest zjawiskiem powszechnym. We wczesnym stadium nie daje żadnych negatywnych objawów, ale ostatecznie może doprowadzić nawet do dny moczanowej. Walka z zakwaszeniem nie jest łatwa, a wykorzystanie suplementów, choć pomaga, nie może być jedynym podjętym działaniem.

Skąd się bierze zakwaszenie

Zakwaszenie jest – mówiąc w największym skrócie – wynikiem metabolizmu wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Zakwaszająco działają potrawy mięsne, ale także wszystkie przekąski i słodycze. Ponieważ dieta zawierająca większe ich ilości pozostaje przez dłuższy czas niezrównoważona, dochodzi do akumulacji jonów protonowych, szczawianów i soli kwasu szczawiowego, których organizm nie jest w stanie zneutralizować. Zakwaszenie może też objawiać się nadmiarem białka lub niektórych aminokwasów. Wykrywa się je przez badanie krwi lub moczu, ale sygnałem alarmującym może być również uczucie ciągłego zmęczenia i problemy trawienne.

Zwalczanie zakwaszenia w trzech krokach

Zakwaszenie jest problemem o złożonej etiologii – przedstawione zostało tu w sposób uproszczony ze względów praktycznych, ale naprawdę jest to zjawisko, które ma wiele równolegle występujących przyczyn, a więc wymaga również podjęcia szeregu działań zaradczych.

Po pierwsze należy zwiększyć aktywność fizyczną. Pozwoli to zintensyfikować metabolizm, dzięki czemu przemiana materii wróci do normy i organizm zacznie pracować według prawidłowego schematu. Zakwaszenie zmienia przebieg niektórych reakcji chemicznych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego trzeba zadbać o przywrócenie stanu równowagi.

Po drugie – stan równowagi osiąga się szybciej dzięki pewnym suplementom diety. Do tej grupy należą algi: Spirulina i Chlorella oraz młody jęczmień. Zawarte w tych suplementach enzymy działają zobojętniająco i stymulują organizm do efektywnego wykorzystywania naturalnych mechanizmów ochrony przed zakwaszeniem. Stosowanie suplementów stanowi silne wsparcie dla organizmu w pierwszej fazie neutralizacji zakwaszenia – zanim zrównoważoną dieta udałoby się zrównoważyć nadmiarowe jony kwaśne, minęłoby bardzo dużo czasu, w którym negatywne efekty zakwaszenia byłyby wciąż widoczne.

Dieta jest jednak niezbędna i właśnie ona stanowi trzeci krok. Należy ograniczyć ilość przyjmowanych pokarmów mięsnych, usunąć z jadłospisu wysoko przetworzone produkty spożywcze, zwiększając jednocześnie udział warzyw i owoców, które będą zapobiegały kolejnemu wzrostowi kwasoty. Dieta musi być oczywiście zróżnicowana, więc mięso powinno się od czasu do czasu pojawiać, ale można z powodzeniem wykluczyć całkowicie alkohol, chipsy, słone przekąski czy słodycze.

Suplementy na zakwaszenie

Zielony jęczmień, Spirulina i Chlorella to trzy suplementy, które mają bardzo duże możliwości, jeśli chodzi o zwalczanie zakwaszenia. Wynika to ze składu ich komórek. Niestety, efekty stosowania suplementów również nie są widoczne od razu. Działają one szybciej niż dieta, niemniej jednak w badaniach pozytywne wyniki widoczne są po 4-8 miesiącach w zależności od trybu życia oraz wyjściowego stanu organizmu. Zakwaszenie jest problemem, który można wyeliminować na stałe, odstawiając suplementy wtedy, kiedy sama dieta jest już wystarczająca w celu utrzymania równowagi elektrolitowej.

Podsumowanie

Walka z zakwaszeniem wymaga podjęcia licznych środków zaradczych. Suplementy z zielonego jęczmienia, alg Chlorella i Spirulina to tylko dodatkowe narzędzia, które przyspieszają i znacząco ułatwiają osiągnięcie zadowalających wyników. Pozwalają one zmniejszyć zakwaszenie, ale troska o to, aby problem nie powrócił, musi wyrażać się również w zrównoważonej diecie.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Oryginalne pędy młodego jęczmienia - odmładzający i rewitalizujący skarb natury
W królestwie roślin jęczmień uważany jest przez wielu ekspertów za roślinę najbogatszą na świecie w składniki odżywcze. Ponad 3000 aktywnych składników odżywczych, występujących najliczniej i o najwyższej wartości, jak w żadnej innej roślinie.
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *