Aktualizacja: 23 kwietnia 2021
Zakwaszenie organizmu, czyli obecność nadmiarowych jonów protonowych H+ jest zjawiskiem powszechnym. We wczesnym stadium nie daje żadnych negatywnych objawów, ale ostatecznie może doprowadzić nawet do dny moczanowej. Walka z zakwaszeniem nie jest łatwa, a wykorzystanie suplementów, choć pomaga, nie może być jedynym podjętym działaniem.
Spis treści
Skąd się bierze zakwaszenie organizmu?
Mówiąc w największym skrócie, zakwaszenie jest wynikiem metabolizmu wysokoprzetworzonych produktów, które zakwaszają organizm. Zakwaszająco działają potrawy mięsne, ale także wszystkie przekąski i słodycze. Ze względu na to, że dieta zawierająca większe ich ilości pozostaje przez dłuższy czas niezrównoważona, dochodzi do akumulacji jonów protonowych, szczawianów i soli kwasu szczawiowego, których organizm nie jest w stanie zneutralizować. Zakwaszenie organizmu może też objawiać się nadmiarem białka lub niektórych aminokwasów. Wykrywa się je przez badanie krwi lub moczu, ale sygnałem alarmującym może być również uczucie ciągłego zmęczenia i problemy trawienne.
W tym artykule opisujemy: Zioła na trawienie – jakie wybrać?
Zwalczanie zakwaszenia organizmu w trzech krokach
Zakwaszenie jest problemem o złożonej etiologii. Przedstawione zostało tu w sposób uproszczony ze względów praktycznych. Jednak tak naprawdę jest to zjawisko, które ma wiele równolegle występujących przyczyn, a więc wymaga również podjęcia szeregu działań zaradczych.
Po pierwsze należy zwiększyć aktywność fizyczną. Pozwoli to zintensyfikować metabolizm, dzięki czemu przemiana materii wróci do normy i organizm zacznie pracować według prawidłowego schematu. Zakwaszenie organizmu zmienia przebieg niektórych reakcji chemicznych, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania układów w ciele. Dlatego trzeba zadbać o przywrócenie stanu równowagi.
Po drugie, stan równowagi osiąga się szybciej dzięki pewnym suplementom diety. Do tej grupy należą algi Spirulina i Chlorella oraz młody jęczmień. Zawarte w tych suplementach enzymy działają zobojętniająco i stymulują organizm do efektywnego wykorzystywania naturalnych mechanizmów ochrony przed zakwaszeniem. Stosowanie suplementów stanowi silne wsparcie dla organizmu w pierwszej fazie neutralizacji zakwaszenia. Zanim zrównoważoną dietą udałoby się zrównoważyć nadmiarowe jony kwaśne, minęłoby bardzo dużo czasu, w którym negatywne efekty zakwaszenia byłyby wciąż widoczne.
Dieta jest jednak niezbędna i właśnie ona stanowi trzeci krok. Należy ograniczyć ilość przyjmowanych pokarmów mięsnych i usunąć z jadłospisu wysokoprzetworzone produkty spożywcze. Dodatkowo zwiększyć jednocześnie udział warzyw i owoców, które będą zapobiegały kolejnemu wzrostowi kwasoty. Dieta musi być oczywiście zróżnicowana, więc mięso powinno się od czasu do czasu pojawiać, ale można z powodzeniem wykluczyć całkowicie alkohol, chipsy, słone przekąski czy słodycze.
Suplementy na zakwaszenie organizmu
Zielony jęczmień, Spirulina i Chlorella to trzy suplementy, które mają bardzo duże możliwości, jeśli chodzi o zwalczanie zakwaszenia. Wynika to ze składu ich komórek. Niestety, efekty stosowania suplementów również nie są widoczne od razu. Działają one szybciej niż dieta, niemniej jednak w badaniach pozytywne wyniki widoczne są po około 4 miesiącach, w zależności od trybu życia oraz wyjściowego stanu organizmu. Zakwaszenie organizmu jest problemem, który można wyeliminować na stałe, a odstawić suplementy wtedy, kiedy sama dieta jest już wystarczająca w celu utrzymania równowagi elektrolitowej.
Podsumowanie
Walka z zakwaszeniem wymaga podjęcia licznych środków zaradczych. Suplementy z zielonego jęczmienia, alg Spirulina i Chlorella to tylko dodatkowe narzędzia, które przyspieszają i znacząco ułatwiają osiągnięcie zadowalających wyników. Pozwalają one zmniejszyć zakwaszenie organizmu, jednak troska o to, aby problem nie powrócił, musi wyrażać się również w zrównoważonej diecie.


Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Brown S., Trivieri L., Przewodnik odkwaszania organizmu, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
- Floriańczyk B., Zdrowe odkwaszanie, Wydawnictwo Vivante, Białystok 2018.
- Dobosiewicz A., Braun D., Kromrych K., Puszcz H., Ziółkowska K., Kozłowska M., Mechanizmy adaptacyjne zaburzeń homeostazy, Journal of Education, Health and Sport, 7/2017.
- Pawlaczyk B., Rola hormonów w regulacji homeostazy organizmu człowieka, Homines Hominibus, 6/2010.
- Ziółko E., Podstawy fizjologii człowieka, Oficyna Wydawnicza PWSZ w Nysie, Nysa 2006.
Zostaw komentarz