Acerola
Acerola

Aktualizacja: 21 kwietnia 2021

Wpływ spiruliny na równowagę kwasowo-zasadową organizmuWpływ Spiruliny na równowagę kwasowo-zasadową organizmu jest dokładnie sprawdzony i potwierdzony. Na świecie jest wiele gatunków bakterii występujących w środowiskach o różnych parametrach fizyko-chemicznych. Bakterie chorobotwórcze mają swoje „ulubione” siedlisko, w którym czują się dobrze i rozmnażają. Jednym z tych środowisk warunkujących możliwość bytu i spełniania swych funkcji fizjologicznych jest kwaśne pH krwi człowieka.

Kwaśne środowisko organizmu

Idealne pH krwi to 7,365. Kiedy pH staję się kwaśne, komórka robi 2 rzeczy. Pierwsza z nich to rozpada się, gnije a jej gnijące resztki stają się pożywieniem dla bakterii, które zaczynają się rozmnażać produkując swoje własne toksyny. W organizmie przybywa coraz więcej toksyn. Mimo wszystko, chęć do życia jest tak silna w przyrodzie, że komórka będzie próbowała się ratować. Dlatego inną rzeczą, jaką mogą zrobić komórki, pomimo toksycznego i kwaśnego środowiska jest to, że zaczynają mutować, aby przetrwać w nowych warunkach. Odczuwamy brak energii, zmęczenie, kiepskie samopoczucie, mamy kłopoty z trawieniem, na skórze pojawiają się zmiany patologiczne. Po dłuższym czasie zakwaszenia organizmu pojawiają się bóle, zwykle w miejscu najsłabszym genetycznie. Nie ma bólu bez zakwaszenia.

Wpływ Spiruliny na równowagę kwasowo-zasadową

Dzięki ogromnej ilości związków chemicznych o odczynie zasadowym, Spirulina wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo- zasadowej tak istotnie ważnej do przebiegu prawidłowych procesów biochemicznych organizmu człowieka. Wniosek jest prosty: im środowisko mniej kwaśne tym mniej bakterii produkujących szkodliwe toksyny, które działają destrukcyjnie na komórki.

Dlaczego napisałam wspomaga? Należy pamiętać, że Spirulina jest suplementem, dlatego niezwykle istotna jest dieta zawierająca alkaliczne (zasadowe) produkty żywieniowe tj.  warzywa (zwłaszcza te zielone), buraki, marchewka (soki są niezwykle cenne), pomidory, cebule, ogórki, soki z niektórych owoców (świeżo wyciśnięte) np. z czarnej porzeczki, cytryny czy grejpfruta (zwracam uwagę, aby taki sok pić przez rurkę dla ochrony szkliwa zębów). Choć mają kwaśny smak, w organizmie pozostają kationy soli kwasu organicznego, działające alkalizująco. Neutralizację najlepiej wspomagać piciem wody.

Zobacz również: Homeostaza.

Produkty zakwaszające organizm

Nadmierna ilość spożywanego mięsa i jego przetworów, kasza jęczmienna, makarony, sery, cukier, słodycze, kawa, alkohol, fast foody szczególnie silnie zakwaszają organizm. Cukier, kawa i mięso to produkty spożywcze szczególnie często wybierane przez Polaków. Na podstawie wymienionych pokarmów można zatem stwierdzić, że spora część populacji w naszym kraju ma zakwaszony organizm. Do pozostałych produktów silnie zakwaszających organizm zaliczamy:

Ponadto nie zaleca się palenia wyrobów tytoniowych oraz przewlekłego przyjmowania dużej ilości leków jeśli nie jest to konieczne. Na zakwaszanie organizmu wpływa także nadmierny stres.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Smuszkiewicz P., Jakieła-Sokołowska A., Interpretacja zaburzeń kwasowo-zasadowych u chorych w oddziale intensywnej terapii. Czy tradycyjne podejście jest wystarczające?, Anestezjologia i Ratownictwo, 5/2011.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Manolas S., Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2017.
  4. Just N., La Veganista – superfood, Wydawnictwo Esteri, Wrocław 2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami