Ocet jabłkowy – niezwykłe właściwości lecznicze

Ocet jabłkowy - niezwykłe właściwości leczniczeOcet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych i z dużym powodzeniem stosowano go w wielu kulturach. Ludność Chin uważała go za symbol życia. W Babilonie stanowił produkt do konserwacji mięsa. Kleopatra zaś wykorzystywała go do swoich kąpieli pielęgnacyjnych. Cenne właściwości lecznicze octu jabłkowego opisywał również Hipokrates – ojciec medycyny, który często wykorzystywał go lecząc swoich pacjentów. Jakie właściwości posiada ocet jabłkowy? Poznajmy bliżej jego działanie i zastosowanie.

Ocet jabłkowy – czym właściwie jest?

Ocet jabłkowy (rozpatrując sprawę od strony czysto chemicznej) to roztwór wodny kwasu octowego, który powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Jeśli chodzi o ocet jabłkowy, bakterie octowe wywołują procesy fermentacyjne owoców. Zapach owoców pozostaje bez zmian, natomiast smak ich staję się o wiele bardziej delikatniejszy.

Ocet jabłkowy – właściwości

Ocet jabłkowy, dzięki swojemu głównemu składnikowi jakim jest jabłko, zawdzięcza szereg cennych właściwości oraz stanowi źródło wielu składników odżywczych. W jego skład wchodzą między innymi związki mineralne takie jak potas, wapń, fluor, chlor, żelazo, miedź, siarka, a także witaminy m.in. witamina A, witaminy z grupy B, witamina C i E. Ponadto posiada cenne dla naszego organizmu przeciwutleniacze, pektyny, kwas mlekowy, octowy i cytrynowy.

Dzięki zawartości pektyn (mieszanka węglowodanów obecnych w wielu roślinach stanowiąca składnik włókien błonnikowych) ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm komórkowy, obniża poziom cholesterolu we krwi zapobiegając miażdżycy, a także zwiększa perystaltykę jelit. Dodatkowo zmniejsza stopień odkładania się tłuszczu w komórkach organizmu.

Witamina E (nazywana często witaminą młodości) zawarta w occie jabłkowym spowalnia procesy starzenia się organizmu usuwając szkodliwe, wolne rodniki. Ponadto jej przyjmowanie wpływa na dobre widzenie, zapewnia prawidłową koncentrację oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

Ocet jabłkowy wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową, odkwasza organizm, jak również skutecznie obniża ciśnienie krwi. Wynika to z faktu, że może obniżać aktywność reniny – enzymu, który odpowiada za obkurczanie się naczyń w układzie krwionośnym, będącego przyczyną podwyższonego ciśnienia krwi.

Dzięki octowi jabłkowemu działanie reniny obniża się, a naczynia krwionośne rozkurczają się, powodując widoczny spadek ciśnienia.

Ocet jabłkowy korzystnie oddziałuje również na nasz układ kostny. Wzmacnia kości, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia w jelitach oraz zmniejsza aktywność komórek, które wywołują ich destrukcję.

Oprócz zastosowania wewnętrznego, ocet jabłkowy wykorzystywany jest także zewnętrznie. Wykazuje wówczas korzystne właściwości przy dolegliwościach dotyczących m.in skóry. Lekarze dermatolodzy uważają, że ocet jabłkowy posiada właściwości przeciwalergiczne i leczy wiele infekcji związanych ze skórą. Ponadto stosując go zewnętrznie na włosy poprawia ich kondycję, zapobiega wypadaniu i nadmiernemu przetłuszczaniu się.

Ocet jabłkowy to również doskonały antyseptyk. Delikatnie rozcieńczony z wodą służy do przemywania podrażnień skóry, otarć i oparzeń. Ponadto skutecznie walczy z bólem gardła i zapaleniem migdałków.

Ze względu na swoje właściwości kwasowe ocet jabłkowy stanowi bardzo skuteczny preparat na nieświeży oddech. Ponadto stanowi pomoc w sytuacjach gdy nasze ciało wydziela nieprzyjemny zapach np. pod pachami. Trzeba wówczas rano natrzeć skórę pod pachami octem jabłkowym za pomocą wacika. Czynność należy powtarzać średnio raz w tygodniu.

Ocet jabłkowy przepis

W sklepach ze zdrową żywnością występuje wiele rodzajów octu jabłkowego. Najlepiej jednak wykonać go samemu. Jak zrobić ocet jabłkowy? Jest to bardzo prosta czynność, a ponadto mamy pewność, że produkt będzie w 100% naturalny.

Sposób wykonania

Kilka jabłek należy dokładnie umyć oraz pokroić wraz ze skórką i obecnymi tam nasionami. Następnie należy je przełożyć do dużego naczynia (np. słoika) i zalać przegotowaną, osłodzoną wodą (1 łyżeczka cukru na 1 szklankę wody).

Szklane naczynie szczelnie zamknąć, obwiązać płótnem i umieścić w ciepłym miejscu (na około 4 tygodnie) tak, aby jabłka mogły się sfermentować. W międzyczasie naczynie można otwierać i zawartość zamieszać drewnianą łyżką. Po upływie miesiąca płyn należy przelać do butelki przecedzając go. Ocet jabłkowy należy dokładnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.

Podsumowanie

Ocet jabłkowy wykazuje szereg dobroczynnych właściwości wpływając na nasz organizm nie tylko od strony leczniczej, ale również pielęgnacyjnej. Choć jego zastosowanie i działanie jest cały czas powszechne znane pamiętajmy, że nie możemy stosować go bez przerwy. Nadmierne stosowanie może podrażniać ściany jelit, a w konsekwencji spowodować choroby układu pokarmowego m.in. wrzody żołądka. Pamiętajmy, wszystko z umiarem.

Polecane produkty:

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy:
  1. Paulina
    Paulina says:

    Mam go zawsze w kuchni i często używam ale bez bicia przyznaję, że nie zagłębialam się w jego właściwości. Ciekawy tekst, czytałam z przyjemnością

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *