Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 1 września 2025

ArgininaArginina to jeden z podstawowych aminokwasów zasadowych, bardzo ważnych w diecie każdego człowieka. Uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych w organizmie, znajduje też zastosowanie we współczesnej medycynie. W razie potrzeby można zdecydować się na jej suplementację – jest dostępna w formie kapsułek, proszku, koncentratów do picia.

Arginina – charakterystyka

Argininę klasyfikuje się współcześnie jako aminokwas niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci, a także jako aminokwas „czynnościowo niezbędny” dorosłym, u których endogenna synteza pokrywa zapotrzebowanie zdrowego organizmu, natomiast jest niewystarczająca w stanach chorobowych (choroby przebiegające z nasilonym katabolizmem, urazy, oparzenia). Z tego powodu głównym źródłem argininy dla organizmu człowieka jest dieta. Pod względem budowy chemicznej w skład argininy wchodzi chiralny atom węgla oraz cztery połączone z nim podstawniki, a łańcuch boczny stanowi grupa guanidynowa. Posiada zatem typową dla aminokwasów budowę. Szacuje się, że blisko 60% argininy endogennej jest syntezowane w nerkach, a proces ten jest warunkowany obecnością wytwarzanej w jelicie cienkim cytruliny. Kolejnym organem istotnym dla wytwarzania argininy jest wątroba.

Wiele osób decyduje się na suplementację argininy lub jest ona stosowana jako element terapii niektórych problemów zdrowotnych. Według przeprowadzonych badań spożycie mniej niż 30 g tego związku nie stanowi zagrożenia życia, dlatego uznaje się za bezpieczny w stosowaniu. Niewłaściwa podaż najczęściej prowadzi do wystąpienia nudności czy dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Argininy – źródła

Arginina występuje w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, dlatego jej niedobory przy urozmaiconej diecie praktycznie nie występują. Szczególnie wysokie stężenia tego aminokwasu zawarte są w mięsie, owocach morza, kaszach, nasionach i orzechach, a ostatnimi czasy coraz więcej mówi się też o algach morskich i słodkowodnych. Należy jednak zwrócić uwagę, że arginina pochodząca z białek roślinnych jest lepiej przyswajalna niż ta zawarta w białkach zwierzęcych.

Arginina – funkcje

Arginina pełni kluczowe funkcje w metabolizmie organizmu każdego człowieka. Jest prekursorem w syntezie białek i innych związków o podstawowym znaczeniu w przemianach biochemicznych, tj. tlenku azotu, ornityny, poliamin, agmatyny, proliny, glutaminianu, kreatyny, dimetyloargininy, mocznika. Arginina może być wykorzystywana jako lek uzupełniający podstawową farmakoterapię w zaburzeniach wątroby, w nieprawidłowym przebiegu cyklu mocznikowego, jak również w zatruciach amoniakiem. Dodatkową korzyścią takiego wykorzystania jest: poprawa nadciśnienia tętniczego indukowanego ciążą, nadciśnienia płucnego, przewlekłej niewydolności nerek, cukrzycy, jaskry, gojenia się ran, profilaktyka udarów mózgu. Ponadto udowodniono, że doustna lub dożylna podaż L-argininy może wyraźnie łagodzić objawy chorób sercowo-naczyniowych oraz może stanowić nową terapię otyłości i zespołu metabolicznego.

Suplementacja argininy – wskazania i przeciwwskazania

Do przeciwwskazań do suplementacji argininy należą:

  • alergia na argininę;
  • kwasica metaboliczna lub oddechowa;
  • ciężkie zaburzenia czynności nerek.

Pacjenci otrzymujący infuzję L-argininy powinni być monitorowani pod kątem zaburzeń rytmu serca i elektrolitów (zwłaszcza potasu). Z kolei kluczowymi wskazaniami do stosowania tego aminokwasu są:

  • choroby układu sercowo-naczyniowego;
  • intensywne uprawianie sportu, ciągłe aktywności fizyczne, bardzo wymagająca fizycznie praca zawodowa;
  • zaburzenia erekcji;
  • niska odporność, trudno gojące się rany;
  • ciągły, chroniczny stres, zaburzenia metaboliczne, zmęczenie.

Przy chorobach przewlekłych suplementacja powinna odbywać się pod okiem lekarza.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Graboń W., Arginina – podstawowy aminokwas w procesie nowotworzenia, Postepy Hig Med Dosw. (online), 2006; 60: 483-489.
  2. Zdrojewicz Z., Winiarski J., Popowicz E., i inni, Rola argininy w organizmie człowieka, Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy, 30/2019.
  3. Matuszak M., Suliburska J., Rola argininy w prewencji i leczeniu chorób metabolicznych, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami