Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2009, 2020

Insulinooporność

20 września, 2020|Choroby|

Insulinooporność jest stanem zmniejszonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny – hormonu odpowiadającego za regulację poziomu cukru we krwi. Insulinooporność to nie choroba, lecz dolegliwość przyczyniająca [...]

1909, 2020

Dietoterapia

19 września, 2020|Dieta|

Dietoterapia określa stosowanie diet terapeutycznych, leczniczych celem leczenia określonych chorób. Prowadzeniem tego typu terapii zajmują się lekarz wraz z doświadczonym dietetykiem. Dieta stosowana podczas tego [...]

1809, 2020

Sake

18 września, 2020|Alkohole|

Sake to napój alkoholowy produkowany z ryżu, podawany na ciepło. Stanowi japoński napój narodowy o zawartości alkoholu od 10 do 18%. Często zwie się go [...]

1709, 2020

Ouzo

17 września, 2020|Alkohole|

Ouzo to tradycyjny alkohol grecki wytwarzany z winogron. Przybiera on barwę mlecznobiałą po dodaniu wody i lodu. Ten rodzaj alkoholu zalicza się do wódek. Charakterystyka [...]

1609, 2020

Choroby zawodowe

16 września, 2020|Choroby|

Choroby zawodowe to choroby spowodowane czynnikami ryzyka zdrowotnego związanego z wykonywaną pracą zawodową (stąd nazwa). Innymi słowy, są to choroby spowodowane długotrwałym oddziaływaniem na organizm [...]

1509, 2020

Przesilenie jesienne

15 września, 2020|Zdrowie|

Przesilenie jesienne nie jest terminem medycznym, jednak bez wątpienia dotyczy sporego odsetka populacji. To okres przypadający na jesienną porę roku, podczas którego znacznie częściej odnotowuje [...]

1409, 2020

Absynt

14 września, 2020|Bez kategorii|

Absynt to gorzka wódka ziołowa o charakterystycznej, zielonej barwie i mocy od 43 do 45%. Jej produkcja budzi kontrowersję w wielu krajach. Stanowi tradycyjny napój [...]

1309, 2020

Miód spadziowy

13 września, 2020|Miód|

Miód spadziowy to jedna z cenniejszych odmian miodu pszczelego. Charakteryzuje się ciemnobrunatnym zabarwieniem i lekko korzennym lub żywicznym aromatem. Miód ten produkowany jest ze spadzi. [...]

1109, 2020

Jaskra

11 września, 2020|Choroby|

Jaskra to grupa chorób oczu obejmująca wiele różnych schorzeń, których wspólnymi cechami są: zanik nerwu wzrokowego, typowe zmiany w tarczy nerwu wzrokowego i charakterystyczne ubytki [...]

1009, 2020

Porfiria

10 września, 2020|Choroby|

Porfiria to nie jedna choroba, lecz grupa zaburzeń syntezy hemu spowodowanych zmniejszeniem lub brakiem aktywności enzymów katalizujących poszczególne etapy jego biosyntezy. Można zatem powiedzieć, że [...]

909, 2020

Alkoholizm

9 września, 2020|Choroby|

Alkoholizm to inaczej nałóg picia alkoholu. Następuje wówczas, gdy dana osoba zbyt często, w sposób niekontrolowany sięga po napoje alkoholowe (często jest to nawet alkohol [...]

809, 2020

Propolis

8 września, 2020|Produkty|

Propolis to lepka, aromatyczna substancja wyrabiana przez pszczoły z roślinnych substancji balsamicznych. Zgodnie z definicją jest wysoce złożonym, naturalnym kompleksem biologicznym. Mieszaniną wytworzoną z roślinnych [...]

709, 2020

Kwasy nukleinowe

7 września, 2020|Fizjologia|

Kwasy nukleinowe to związki organiczne występujące w każdej żywej komórce, biorące udział w biosyntezie białek i przenoszeniu informacji genetycznej. Stanowią wielkocząsteczkowe związki, niejednorodne chemicznie. Są [...]

609, 2020

Kurza ślepota

6 września, 2020|Choroby|

Kurza ślepota (zwana poprawnie ślepotą zmierzchową) to upośledzenie widzenia o zmierzchu lub przy przejściu z jasnego do ciemnego pomieszczenia. Nieleczone schorzenie może doprowadzić nawet do [...]

609, 2020

Elektrolity

6 września, 2020|Minerały|

Elektrolity to substancje nieorganiczne występujące w płynach ustrojowych. Ich odpowiednia ilość warunkuje równowagę wewnętrzną organizmu, czyli homeostazę, a także warunkuje prawidłową czynność wielu układów. Elektrolity [...]

509, 2020

Choroby cywilizacyjne

5 września, 2020|Choroby|

Choroby cywilizacyjne odnoszą się do grupy chorób i schorzeń spowodowanych negatywnymi skutkami uprzemysłowienia. Innymi słowy, są to choroby wynikające ze stylu życia mieszkańców krajów rozwijających [...]

409, 2020

Cydr

4 września, 2020|Alkohole|

Cydr to niskoalkoholowy napój (1-8%) otrzymywany przez odfermentowanie soku jabłkowego bez dodatku cukru. Produkuje się go zarówno w warunkach domowych, jak i na skalę przemysłową. [...]

309, 2020

Hem

3 września, 2020|Fizjologia|

Hem stanowi połączenie chemiczne żelaza występującego na II stopniu utlenienia z jedną z porfiryn. To barwna grupa prostetyczna hemoprotein: hemoglobiny i mioglobiny. Rozkład hemu prowadzi do [...]

3008, 2020

Bilirubina

30 sierpnia, 2020|Fizjologia|

Bilirubina to barwnik żółci o kolorze od pomarańczowego do czerwonego. Powstaje z biliwerdyny, po czym wraz z żółcią przedostaje się do przewodu pokarmowego, gdzie ulega [...]

2808, 2020

Antocyjany

28 sierpnia, 2020|Antyoksydanty|

Antocyjany stanowią grupę czerwononiebieskich barwników roślinnych, w której znajduje się około 500 różnych związków. Należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów. Antocyjany – charakterystyka Antocyjanidyny [...]

Przejdź do góry