Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1908, 2020

Mononukleoza

19 sierpnia, 2020|Choroby|

Mononukleoza zakaźna to choroba wirusowa wywołana wirusem Epsteina-Barr (EBV). Przyczynia się on do procesu limfotropowego, który odpowiada za typowe objawy schorzenia. Choroba dotyczy przeważnie dzieci [...]

1808, 2020

Wino palmowe

18 sierpnia, 2020|Zdrowie|

Wino palmowe (zwane również z ang. "toddy") to bardzo popularny na terenach Azji i Afryki napój alkoholowy pozyskiwany z soku kwiatów różnych gatunków palm. Wino [...]

1708, 2020

Kwas oleinowy

17 sierpnia, 2020|Zdrowie|

Kwas oleinowy to nienasycony kwas tłuszczowy będący oleistą, bezbarwną cieczą. Jest najważniejszym i najczęściej występującym monoenowym kwasem w naturalnych tłuszczach. Kwas oleinowy - charakterystyka Monoenowe [...]

1408, 2020

Kwas mlekowy

14 sierpnia, 2020|Produkty|

Kwas mlekowy to związek organiczny popularny zarówno w żywności, jak i w fizjologii człowieka. Powstaje w wyniku fermentacji mlekowej w produktach spożywczych, np. kiszonkach, a [...]

1308, 2020

Kwas octowy

13 sierpnia, 2020|Produkty|

Kwas octowy, zwany również etanowym lub metanokarboksylowym, to organiczny związek chemiczny o wszechstronnym zastosowaniu. Kwas octowy - charakterystyka Jest to alifatyczny kwas karboksylowy nasycony. Stanowi [...]

1108, 2020

Tokoferol

11 sierpnia, 2020|Witamina E|

Tokoferol oraz jego odpowiednik – tokotrienol, zaliczają się do tak zwanej rodziny witaminy E. W organizmach żywych związki te pełnią przede wszystkim funkcję antyoksydantów, ponieważ [...]

1008, 2020

Konopie

10 sierpnia, 2020|Konopia siewna (Cannabis sativa)|

Konopie to rośliny uprawiane od tysiącleci. Należą do rzędu pokrzywowców i rodziny konopiowatych. Znajdują wiele zastosowań w różnych dziedzinach przemysłu. Coraz częściej bada się te [...]

708, 2020

Dalia

7 sierpnia, 2020|Rośliny świata|

Dalia to bylina należąca do rodziny astrowatych. Posiada długą historię – dawniej roślina ta była ceniona ze względu na bulwy, współcześnie stanowi urozmaicenie rabaty w [...]

608, 2020

Fosfolipidy

6 sierpnia, 2020|Fizjologia|

Fosfolipidy to diglicerydy pozbawione kwasów tłuszczowych, zawierające resztę fosforanową dołączoną do atomu węgla. Te organiczne związki chemiczne wchodzą w skład między innymi lipidów osocza. Pełnią [...]

508, 2020

Bawełna

5 sierpnia, 2020|Rośliny świata|

Bawełna to najbardziej popularny materiał w branży odzieżowej. Roślina ta wymaga ścisłych warunków klimatycznych i glebowych podczas jej uprawy. Charakterystyka bawełny Bawełna to roślina posiadająca [...]

408, 2020

Owoce noni

4 sierpnia, 2020|Rośliny świata|

Owoce noni zalicza się do superfoods, czyli produktów spożywczych o wszechstronnym działaniu zdrowotnym. W naszym kraju wciąż nie cieszą się zasłużoną popularnością, jednak wraz ze [...]

308, 2020

Fosforany

3 sierpnia, 2020|Fosfor|

Fosforany to sole lub estry kwasów fosforowych, powszechnie występujące zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. Innymi słowy, są to związki chemiczne będące pochodnymi kwasu [...]

3007, 2020

Homeostaza

30 lipca, 2020|Fizjologia|

Homeostaza to pojęcie odnoszące się do zachowania przez organizm względnie stałego stanu równowagi procesów życiowych, niezależnie od wpływów otoczenia. Dzięki utrzymaniu homeostazy organizm jest w [...]

2907, 2020

Choroba refluksowa

29 lipca, 2020|Choroby|

Choroba refluksowa (refluks) przełyku odnosi się do obecności typowych objawów podmiotowych lub uszkodzenia błony śluzowej przełyku. Stan ten jest wywołany patologicznym zarzucaniem treści żołądkowej do [...]

2807, 2020

Hemoglobina

28 lipca, 2020|Fizjologia|

Hemoglobina to czerwony barwnik przenoszący tlen w erytrocytach. Jest globularną cząsteczką składającą się z czterech podjednostek. Główną funkcją tego związku jest transport tlenu. Jak zbudowana [...]

2707, 2020

Glutamina

27 lipca, 2020|Fizjologia|

Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego i jednym z aminokwasów endogennych. Oznacza to, że organizm człowieka może samodzielnie syntezować jego pewne ilości. Synteza glutaminy Produkcję glutaminy [...]

2407, 2020

Bioflawonoidy

24 lipca, 2020|Antyoksydanty|

Bioflawonoidy to liczna grupa fenolowych metabolitów wtórnych, zawierająca ponad 6000 różnych związków. Występują one powszechnie w świecie roślin i pełnią w organizmie człowieka ważne funkcje. [...]

2307, 2020

Rzepak

23 lipca, 2020|Rzepak|

Rzepak to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Występuje w formie jarej i ozimej. W Polsce uprawia się rzepak na szeroką skalę celem pozyskiwania oleju spożywczego. [...]

2207, 2020

Olej owsiany

22 lipca, 2020|Tłuszcze Omega 3|

Olej owsiany to wyjątkowy produkt zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Jego cechą szczególną jest duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Skład chemiczny oleju [...]

2107, 2020

Kwas askorbinowy

21 lipca, 2020|Witamina C|

Kwas askorbinowy (witamina C) to jedna z najpopularniejszych i najbardziej dostępnych witamin. Posiada kwaśny smak i dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jej regularne spożycie zwiększa [...]

Przejdź do góry