Zalety Chlorelli jako dodatku do codziennej diety
Z licznych badań wynika, że szczególne działanie mają cztery składniki Chlorelli: chlorofil, beta-karoten, czynnik wzrostu Chlorelli (CGF - Chlorella Growth Factor) oraz sama ściana komórkowa. Chlorella używana jest często jako dodatek do codziennej diety.
Beta karoten – pogromca wolnych rodników
Beta karoten jest naturalnym prekursorem witaminy A, a także znaczącym jej źródłem w naszej diecie. Spośród przeciwutleniaczy zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ nawet nieprzekształcony w witaminę A chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Beta karoten, szczególnie obficie występuje w korzeniu marchwi. Od marchwi pochodzi zresztą łacińska nazwa karotenu - „Daucus Carota”.
Algi Spirulina i Chlorella: podobieństwa i różnice
W obecnych czasach natura oferuje nam wiele pokarmów, które dostarczają kilka, a nawet kilkadziesiąt razy więcej najważniejszych składników odżywczych - białek, minerałów, witamin - niż pożywienie, które stanowi podstawę typowej diety współczesnego człowieka. Zapewne wielu słyszało o niezwykłych właściwościach mikroalgi Spirulina i Chlorella. Przyjrzyjmy się jednak im nieco bliżej.
Trawa jęczmienna – zalety i właściwości zdrowotne
Niedobór składników mineralnych w naszym pożywieniu stanowi główną przyczynę złego stanu zdrowia, szczególnie wśród mieszkańców krajów rozwijających się. Zalety trawy jęczmienia jako odżywczego pokarmu są znane od lat. W USA już przed II wojną światową apteki sprzedawały tabletki i sproszkowaną trawę jęczmienną jako prymitywny suplement diety uzupełniający niedobory witamin. Dzisiaj doceniona przez wielu lekarzy i specjalistów do spraw żywienia uważana jest jako jeden z najzdrowszych zielonych „fast food’ów” świata.
Kwas hialuronowy – naturalne odmładzanie skóry
Skóra człowieka mówi wiele o zdrowiu, a często jest odzwierciedleniem wewnętrznego stanu organizmu. Jednak czasami zdarza się, że bez względu na to jakie kroki podejmujemy, skóra wygląda starzej niż byśmy tego chcieli.
Spirulina Source – skarbnica wiedzy o spirulinie
Aktualizacja: 24 sierpnia 2020
Niedawno znaleźliśmy bardzo ciekawą stronę – Spirulina Source. Autorem strony jest Robert Henrikson, człowiek dla którego spirulina jest już ponad [...]
Olej z Czarnego Kminku
Czy spotkaliście się Państwo z określeniem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)? Dlaczego NNKT są tak ważne dla każdego człowieka, bez wyjątku? Osoby, które wiedzą czym są, mogą pominąć ten fragment. Jednak zachęcam do zapoznania się z poniższym opisem. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w żywności, którą moglibyśmy wprowadzić do swojej codziennej diety! Tak, Olej z Czarnego Kminku będący cennym źródłem NNKT pod tym względem nie jest żadnym magicznym produktem, który spadł nam z nieba!
Olej z pestek winogron (Vitis vinifera)
Olej z pestek winogron stosowany jest przede wszystkim w preparatach kosmetycznych oraz w branży spożywczej. Wysoki udział nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia ten olej jako interesujący dla dziedziny takie jak kosmetologia.
Selen – minerał przeciwko starzeniu
Selen jest jednym z mikroelementów posiadających właściwości odmładzające i odgrywa istotną rolę w procesach przeciwko starzeniu (anti-aging). Będąc w ścisłej synergii z witaminą E, działa jako pogromca wolnych rodników przyspieszając tym samym regenerację komórek. Jest również aktywatorem peroksydazy glutaminowej, jednego z głównych enzymów antyutleniających zapobiegającym powstawaniu zmian nowotworowych w tkankach i narządach.
Jak schudnąć?
Większość cudownych sposobów na zmniejszenie masy ciała (utratę tkanki tłuszczowej) o kilka kilogramów w ciągu miesiąca zazwyczaj nie daje długotrwałych efektów. Powodem złudzenia jest m.in. utrata wody w wyniku diety odchudzającej, którą organizm ponownie zaczyna magazynować po pewnym czasie od zakończenia diety, a co za tym idzie, następuje ponowny przyrost masy ciała.
Spirulina w tabletkach
Spirulina w tabletkach dostępna jest w wielu sklepach, zarówno internetowych jak i stacjonarnych. Rożnice pomiędzy ofertą dostawców, oprócz jakości i źródła pochodzenia, to głownie wielkość tabletki oraz ilość sztuk w opakowaniu.
Spirulina łagodzi szkodliwe działanie ołowiu
Według artykułu opublikowanego 13 kwietnia 2012 roku na łamach Food and Chemical Toxicology Spirulina w ciąży zmniejsza negatywny wpływ ołowiu na tkanki mózgowe i móżdżkowe dziecka. Badanie [...]
Ginkgo Biloba – skuteczność przy demencji
Specjalny ekstrakt odnawia mitochondrialne funkcje i utrzymuje odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne komórki.
Niedobór biotyny – jakie są tego skutki?
Niedobór biotyny (znanej również jako witamina H lub witamina B7) może być powodem łamliwych paznokci, wypadających włosów i szarej skóry. A to one właśnie są naszą wizytówką.
Tłuszcz na zdrowie
Tłuszcz to nie zawsze ten sam tłuszcz. Istnieją tłuszcze: nasycone, nienasycone pojedyncze oraz nienasycone złożone. Tłuszcze nasycone są składnikiem pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak np: śmietany, masła, mięsa, kiełbasy i sera. Mają jako substancje przenoszące smak stałe miejsce w naszym jadłospisie.
Walory i wartości odżywcze Oleju z Czarnego Kminku
Poniżej znajduje się bardzo skrócona lista zawartości oleju z czarnego kminku. Dodatkowo opisujemy, działanie posczególnych składników.
Tłuszcze Omega 3 zapobiegają depresji
Kwas tłuszczowy Omega 3 pomaga zwalczyć depresję i działa korzystnie na pesymistyczny nastrój. A dlaczego?
Zalety koenzymu Q10
Koenzym Q10 określany również jako ubichinon (związek, który jest obecny we wszystkich komórkach). Występuje naturalnie w organizmie, szczególnie w dużych ilościach w mitochondriach, gdzie wytwarzana jest energia komórkowa. Koenzym Q10 jest istotnym uczestnikiem łańcucha metabolicznych reakcji chemicznych, które wytwarzają energię w komórkach. W największym stężeniu występuje w narządach o wyższych wymaganiach energetycznych takich jak wątroba, nerki i serce.
Jak ważne jest przyjmowanie magnezu?
Czy przyjmowanie magnezu powinno być w dodatkowych dawkach? Z całą pewnością tak. Wysoki odsetek społeczeństwa nie otrzymuje wystarczającej ilości zalecanego dziennego zapotrzebowania (RWS - Referencyjna Wartość Spożycia) magnezu. Choć zdaniem wielu ekspertów, nawet RWS jest zbyt niski, aby w pełni wykorzystać korzyści magnezu.