Niedożywienie
Niedożywienie to stan organizmu będący wynikiem przedłużonego niedoboru różnych składników pokarmowych. Może wynikać zarówno z niedostatecznego spożycia posiłków, jak i z ich ubogim składem. Zgodnie [...]
Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska to tradycyjny sposób żywienia ludności zamieszkującej europejskie wybrzeża i wyspy Morza Śródziemnego. Cechuje ją duże spożycie produktów pochodzenia roślinnego, a mniejsze spożycie mięsa [...]
Efekt jojo
Efekt jojo to pojęcie odnoszące się do szybkiego przyrostu wagi po gwałtownym, wcześniejszym schudnięciu. Najczęściej wiąże się z nieodpowiednim i nieumiejętnym odchudzaniem obejmującym głodówki i [...]
Reumatyzm
Reumatyzm to medyczne, skrócone określenie odnoszące się do chorób reumatycznych. Choroby te dotyczą współcześnie w równym stopniu dorosłych, jak i dzieci. Niestety, charakteryzują się przewlekłym, [...]
Co jeść przy refluksie?
Co jeść przy refluksie, aby zmniejszać intensywność, a nawet całkowicie zapobiegać występowaniu przykrych objawów chorobowych? Ten temat został na przestrzeni lat dokładnie zbadany. Dzięki temu, [...]
Amoniak
Amoniak to nieorganiczny związek chemiczny będący gazem o charakterystycznym, ostrym zapachu. W przyrodzie występuje jako produkt procesów gnicia ciał białkowych, przy czym w większych stężeniach [...]
Kolor moczu
Podstawowym badaniem diagnostycznym jest ocena składu i wyglądu moczu. Warto wiedzieć co oznacza jego kolor aby móc wstępnie oszacować swój stan zdrowia. Należy jednak pamiętać, [...]
Hemoroidy
Hemoroidy to najbardziej charakterystyczny objaw choroby hemoroidalnej, której częstość występowania rośnie wraz z wiekiem. Występowanie hemoroidów przed 20. rokiem życia należy bowiem do rzadkości. Jak [...]
Erytrytol
Erytrytol to cukier alkoholowy oznaczany symbolem E968. Występuje naturalnie w owocach i sfermentowanym jedzeniu, a także w wielu różnych produktach spożywczych, np. sosie sojowym. Charakterystyka [...]
Jak wzmocnić osłabiony organizm?
Częstym pytaniem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jest jak wzmocnić osłabiony organizm? Przyczyn osłabienia odporności i zmniejszonej witalności może być wiele – w większości przypadków możemy [...]
Melasa
Melasa to produkt uboczny powstający w procesie wytwarzania cukru białego. Stanowi gęsty, ciemnobrunatny syrop zawierający co najmniej 44% sacharozy. Ze względu na indeks glikemiczny wynoszący [...]
Karwakrol
Karwakrol to organiczny związek chemiczny będący izomerem tymolu. W dużych ilościach występuje naturalnie w niektórych ziołach, szczególnie tymianku i oregano. Właściwości tego związku sprawiają, że [...]
Hormon wzrostu
Hormon wzrostu (somatotropina) to białko produkowane w przednim płacie przysadki mózgowej. Stanowi łańcuch polipeptydowy składający się ze 191 aminokwasów. Jako hormon anaboliczny oddziałuje na wiele [...]
Pepsyna
Pepsyna jest endopeptydazą aspartylową o masie cząsteczkowej 35 kDa. Stanowi składnik podpuszczki zwierzęcej i bierze udział w dojrzewaniu serów twardych oraz półtwardych. W efekcie dzięki [...]
Izoflawonoidy
Izoflawonoidy to jedna z najważniejszych grup związków wchodzących w skład flawonoidów. Związki te są coraz częściej stosowane zarówno w kosmetologii, jak i medycynie czy farmakologii. [...]
Nikotyna
Nikotyna to bezbarwna, bezwonna i oleista ciecz otrzymywana z liści tytoniu. Jest powszechnie znanym środkiem, ponieważ stanowi składnik papierosów i wyrobów tytoniowych. Wykazuje silne właściwości [...]
Lipogeneza
Lipogeneza to proces odkładania się i magazynowania tłuszczu w tkance podskórnej. Głównym narządem odpowiedzialnym za to zjawisko jest wątroba. Ważne jest, aby utrzymywać równowagę pomiędzy [...]
DHA
Kwas dekozaheksaenowego (DHA) pełni w organizmie człowieka bardzo ważne funkcje. Jest wręcz niezbędny, aby ustrój mógł prawidłowo funkcjonować. Zalicza się go do długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów [...]
Ziołolecznictwo
Ziołolecznictwo to nauka zajmująca się zastosowaniem środków leczniczych pochodzenia roślinnego w profilaktyce i terapii chorób. Wiedza o ziołach i szczegóły dotyczące najbardziej efektywnego ich użycia [...]
Cytokiny
Cytokiny to peptydowe substancje hormonopodobne, wytwarzane przede wszystkim przez komórki układu immunologicznego. Oddziałują na aktywność biologiczną innych, sąsiadujących z nimi i współdziałających komórek. Czym są [...]