Kapusta włoska – dlaczego warto włączać ją do diety?
Kapusta włoska mimo mniejszej popularności od kapusty białej również stanowi źródło cennych składników odżywczych. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem oraz specyficzną strukturą, dzięki której danie nabiera nowego wyrazu. Co kryje w sobie to warzywo oraz dlaczego warto włączać ją do diety?
Jod
Jod to pierwiastek, który spełnia ważne funkcje w naszym organizmie. Warto jednak zaznaczyć, że zarówno nadmiar jak i niedobór tego pierwiastka jest groźny dla naszego zdrowia. Jakie właściwości wykazuje jod oraz czym objawia się jego nadmiar i niedobór w organizmie?
Dreszcze
Dreszcze to postać niewielkich rozmiarów skurczy grup mięśniowych. Zwykle występują one w trakcie nagłej zmiany temperatury ciała, która może wynikać ze zmarznięcia lub z przebytych [...]
Rola ryb w diecie
Ryby i przetwory rybne, mimo wysokiej wartości odżywczej, nie pojawiają się na polskich stołach tak często, jak zalecają to lekarze i dietetycy. Statystyczny Polak zjada [...]
Owoce acai – właściwości i zastosowanie
Owoce acai należą do grupy superfood, głównie ze względu na właściwości i zastosowanie. Są małe i ciemnofioletowe, z wyglądu przypominają borówkę z jedną pestką w środku. Charakteryzują się intensywnym, fioletowym kolorem i dość cierpkim smakiem. Jagody acai to rośliny pochodzące z tropikalnych lasów Ameryki Południowej.
Choroby dziąseł – przyczyny, objawy, leczenie
Choroby dziąseł wystąpić mogą u każdego, w różnym wieku. Jedną z najczęstszych przyczyn ich pojawienia jest niedostateczna higiena jamy ustnej. Dodatkowo bagatelizowanie tego problemu może przerodzić się nawet w konsekwencję utraty stabilności zębów.
Halucynacje – przyczyny, leczenie i rodzaje
Halucynacje, nazywane również omamami, to zaburzenia percepcyjne (zaburzenia procesów zmysłowych). Pojawiają się bez obecności żadnego bodźca zewnętrznego, a także nie stanowią jego zakrzywionego obrazu. Osoby, które mają do czynienia z halucynacją są pewni, że ich spostrzeżenia są w pełni realne.
Dieta na pamięć i koncentrację
Dieta na pamięć i koncentrację powinna opierać się na produktach bogatych w duże ilości witamin i minerałów. Dzięki temu neurotransmitery będą w stanie szybciej przekazywać sygnały do naszego mózgu. Jednak, aby umysł mógł równie dobrze funkcjonować niezbędne jest również dostarczanie mu odpowiedniej ilości energii. Najlepszym ich źródłem będą oczywiście węglowodany złożone obecne m.in. w ziemniakach, fasoli czy kukurydzy.
Skrobia – co warto o niej wiedzieć?
Skrobia stanowi doskonałe źródło energii i błonnika, który wspomaga regulację procesu trawiennego. Znaleźć ją można wyłącznie w produktach roślinnych, gdzie pełni funkcję magazynującą. Jakie właściwości wykazuje skrobia, co stanowi jej największe źródło oraz jakie występują jej rodzaje?
Dżemy, konfitury, powidła – czym się różnią?
Dżemy, konfitury i powidła uwielbiają wszyscy. Stanowią składnik ciast, pączków oraz innych słodkich wypieków. Co jednak różni je od siebie oraz jakie wartości odżywcze posiada każdy z nich? Oto wskazówki.
Młody jęczmień a odchudzanie
Młody jęczmień wpływa korzystnie między innymi na odchudzanie. W ostatnich latach zyskał ogromną popularność wśród suplementów diety oraz fitofarmaceutyków. Na rynku można spotkać wiele preparatów [...]
Cukrzyca
Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) to nie jedna jednostka chorobowa, lecz grupa chorób metabolicznych cechujących się hiperglikemią, czego przyczyną jest defekt wydzielania lub działania insuliny. Przewlekła [...]
Śmietana
Śmietana to produkt pochodzenia mlecznego, który powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu od mleka krowiego. Występują różne rodzaje śmietany, które w dużej mierze zależne są od zawartości tłuszczu. Powszechnie uważa się, że śmietana jest niezdrowa i negatywnie odbija się na funkcjonowaniu organizmu. Ale czy faktycznie należy jej unikać?
Patulina – objawy zatrucia
Patulina to rodzaj mytotoksyny, czyli toksyny, wytwarzanej przez grzyby. Na organizm człowieka związek ten ma bardzo negatywny wpływ bowiem wykazuje działanie teratogenne, mutagenne oraz rakotwórcze. Czym dokładnie jest patulina oraz czym grozi zatrucie się nią? Podpowiadamy.
Mentol – czym jest i jak działa?
Mentol jest alkoholem należącym do grupy terpenów, który charakteryzuje się mocnym miętowym smakiem i zapachem. Wykazuje działanie chłodzące, odświeżające, a niekiedy nawet i przeciwbólowe. W związku z tym często występuje nawet w niektórych produktach farmaceutycznych.
Borelioza
Borelioza to jedna z najbardziej znanych chorób odkleszczowych. Wywołuje ona objawy bardzo zbliżone do grypy włączając w to drętwienie kończyn i języka, ból stawów, wysypkę skórną oraz stany depresyjne. Po czym jeszcze można rozpoznać boreliozę oraz jak przebiega jej leczenie? Oto wskazówki.
Melanina – czym jest i jaką funkcję spełnia?
Melanina to pigment znajdujący się w naszej skórze, włosach, a nawet tęczówce oka. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego od słowa "melas" co w wolnym znaczeniu oznacza "ciemny" lub "brązowy". Produkcję melaniny warunkuje enzym - tyrozynaza, który wchodząc w reakcję ze światłem (promieniowaniem UV) zapoczątkowuje proces melanogenezy (powstawanie melanin).
Powody, dla których warto jeść zupy
Zupy to jeden z najbardziej niedocenianych posiłków w ciągu dnia i wbrew wszelkim opiniom nie są one tak trudne w wykonaniu jakby mogło się to wydawać. Rzadkie spożywanie zup to częsty błąd żywieniowy, ponieważ stanowią one źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo są sycące oraz niskokaloryczne.
Syrop z sosny – właściwości zdrowotne
Syrop z sosny to naturalny produkt, który wykazuje silne właściwości lecznicze. W związku z tym zaleca się jego stosowanie nie tylko w momencie pojawienia się choroby, ale również profilaktycznie przez cały rok. Do sporządzania syropu stosuje się młode pędy oraz pączki sosny zwyczajnej.
Łojotok
Łojotok to dolegliwość stanowiąca nieprzyjemny defekt kosmetyczny, choć może zataczać szerszy krąg, wywołując łojotokowe zapalenie skóry lub trudny w leczeniu trądzik. W związku z tym bardzo ważne jest jak najszybsze rozpoznanie objawów oraz niezwłoczna interwencja lekarska.