Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1410, 2019

Jod

14 października, 2019|Jod|

Jod to pierwiastek, który spełnia ważne funkcje w naszym organizmie. Warto jednak zaznaczyć, że zarówno nadmiar jak i niedobór tego pierwiastka jest groźny dla naszego zdrowia. Jakie właściwości wykazuje jod oraz czym objawia się jego nadmiar i niedobór w organizmie?

1110, 2019

Dreszcze

11 października, 2019|Zdrowie|

Dreszcze to postać niewielkich rozmiarów skurczy grup mięśniowych. Zwykle występują one w trakcie nagłej zmiany temperatury ciała, która może wynikać ze zmarznięcia lub z przebytych [...]

1110, 2019

Rola ryb w diecie

11 października, 2019|Zdrowie|

Ryby i przetwory rybne, mimo wysokiej wartości odżywczej, nie pojawiają się na polskich stołach tak często, jak zalecają to lekarze i dietetycy. Statystyczny Polak zjada [...]

1010, 2019

Owoce acai – właściwości i zastosowanie

10 października, 2019|Jagody acai (Euterpe oleracea), Owoce świata|

Owoce acai należą do grupy superfood, głównie ze względu na właściwości i zastosowanie. Są małe i ciemnofioletowe, z wyglądu przypominają borówkę z jedną pestką w środku. Charakteryzują się intensywnym, fioletowym kolorem i dość cierpkim smakiem. Jagody acai to rośliny pochodzące z tropikalnych lasów Ameryki Południowej.

1010, 2019

Choroby dziąseł – przyczyny, objawy, leczenie

10 października, 2019|Zdrowie|

Choroby dziąseł wystąpić mogą u każdego, w różnym wieku. Jedną z najczęstszych przyczyn ich pojawienia jest niedostateczna higiena jamy ustnej. Dodatkowo bagatelizowanie tego problemu może przerodzić się nawet w konsekwencję utraty stabilności zębów.

910, 2019

Halucynacje – przyczyny, leczenie i rodzaje

9 października, 2019|Choroby|

Halucynacje, nazywane również omamami, to zaburzenia percepcyjne (zaburzenia procesów zmysłowych). Pojawiają się bez obecności żadnego bodźca zewnętrznego, a także nie stanowią jego zakrzywionego obrazu. Osoby, które mają do czynienia z halucynacją są pewni, że ich spostrzeżenia są w pełni realne.

810, 2019

Dieta na pamięć i koncentrację

8 października, 2019|Zdrowie|

Dieta na pamięć i koncentrację powinna opierać się na produktach bogatych w duże ilości witamin i minerałów. Dzięki temu neurotransmitery będą w stanie szybciej przekazywać sygnały do naszego mózgu. Jednak, aby umysł mógł równie dobrze funkcjonować niezbędne jest również dostarczanie mu odpowiedniej ilości energii. Najlepszym ich źródłem będą oczywiście węglowodany złożone obecne m.in. w ziemniakach, fasoli czy kukurydzy.

710, 2019

Skrobia – co warto o niej wiedzieć?

7 października, 2019|Zdrowie|

Skrobia stanowi doskonałe źródło energii i błonnika, który wspomaga regulację procesu trawiennego. Znaleźć ją można wyłącznie w produktach roślinnych, gdzie pełni funkcję magazynującą. Jakie właściwości wykazuje skrobia, co stanowi jej największe źródło oraz jakie występują jej rodzaje?

210, 2019

Cukrzyca

2 października, 2019|Choroby|

Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) to nie jedna jednostka chorobowa, lecz grupa chorób metabolicznych cechujących się hiperglikemią, czego przyczyną jest defekt wydzielania lub działania insuliny. Przewlekła [...]

110, 2019

Śmietana

1 października, 2019|Nabiał|

Śmietana to produkt pochodzenia mlecznego, który powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu od mleka krowiego. Występują różne rodzaje śmietany, które w dużej mierze zależne są od zawartości tłuszczu. Powszechnie uważa się, że śmietana jest niezdrowa i negatywnie odbija się na funkcjonowaniu organizmu. Ale czy faktycznie należy jej unikać?

3009, 2019

Patulina – objawy zatrucia

30 września, 2019|Zdrowie|

Patulina to rodzaj mytotoksyny, czyli toksyny, wytwarzanej przez grzyby. Na organizm człowieka związek ten ma bardzo negatywny wpływ bowiem wykazuje działanie teratogenne, mutagenne oraz rakotwórcze. Czym dokładnie jest patulina oraz czym grozi zatrucie się nią? Podpowiadamy.

2709, 2019

Mentol – czym jest i jak działa?

27 września, 2019|Zdrowie|

Mentol jest alkoholem należącym do grupy terpenów, który charakteryzuje się mocnym miętowym smakiem i zapachem. Wykazuje działanie chłodzące, odświeżające, a niekiedy nawet i przeciwbólowe. W związku z tym często występuje nawet w niektórych produktach farmaceutycznych.

2509, 2019

Borelioza

25 września, 2019|Zdrowie|

Borelioza to jedna z najbardziej znanych chorób odkleszczowych. Wywołuje ona objawy bardzo zbliżone do grypy włączając w to drętwienie kończyn i języka, ból stawów, wysypkę skórną oraz stany depresyjne. Po czym jeszcze można rozpoznać boreliozę oraz jak przebiega jej leczenie? Oto wskazówki.

2409, 2019

Melanina – czym jest i jaką funkcję spełnia?

24 września, 2019|Zdrowie|

Melanina to pigment znajdujący się w naszej skórze, włosach, a nawet tęczówce oka. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego od słowa "melas" co w wolnym znaczeniu oznacza "ciemny" lub "brązowy". Produkcję melaniny warunkuje enzym - tyrozynaza, który wchodząc w reakcję ze światłem (promieniowaniem UV) zapoczątkowuje proces melanogenezy (powstawanie melanin).

2309, 2019

Powody, dla których warto jeść zupy

23 września, 2019|Zdrowie|

Zupy to jeden z najbardziej niedocenianych posiłków w ciągu dnia i wbrew wszelkim opiniom nie są one tak trudne w wykonaniu jakby mogło się to wydawać. Rzadkie spożywanie zup to częsty błąd żywieniowy, ponieważ stanowią one źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo są sycące oraz niskokaloryczne.

2109, 2019

Syrop z sosny – właściwości zdrowotne

21 września, 2019|Zdrowie|

Syrop z sosny to naturalny produkt, który wykazuje silne właściwości lecznicze. W związku z tym zaleca się jego stosowanie nie tylko w momencie pojawienia się choroby, ale również profilaktycznie przez cały rok. Do sporządzania syropu stosuje się młode pędy oraz pączki sosny zwyczajnej.

1909, 2019

Łojotok

19 września, 2019|Zdrowie|

Łojotok to dolegliwość stanowiąca nieprzyjemny defekt kosmetyczny, choć może zataczać szerszy krąg, wywołując łojotokowe zapalenie skóry lub trudny w leczeniu trądzik. W związku z tym bardzo ważne jest jak najszybsze rozpoznanie objawów oraz niezwłoczna interwencja lekarska.

Przejdź do góry