Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1504, 2019

Resweratrol – działanie, właściwości, źródła

15 kwietnia, 2019|Zdrowie|

Resweratrol jest związkiem występującym głównie w winogronach i właśnie dlatego jest najbardziej znany ze swojej obecności w czerwonym winie. Należy do związków słabo rozpuszczalnych w wodzie, jednakże istnieją przesłanki wskazujące na fakt, że może być wchłaniany bez obecności kwasów tłuszczowych. Ciekawostką jest, że pokarm nie wpływa na jego ogólne wchłanianie.

1104, 2019

Łuszczyca

11 kwietnia, 2019|Choroby|

Łuszczyca jest jedną z częstszych przewlekłych chorób zapalnych skóry. Występuje u około 2-4% populacji i w większości przypadków charakteryzuje się łagodnym przebiegiem. Choroba nie jest zależna od płci ani wieku, jednak szczyt zachorowań przypada na 20 rok życia, a następnie na 60 rok życia.

1004, 2019

Kwas foliowy w ciąży – czy jest ważny?

10 kwietnia, 2019|Witamina B9 (kwas foliowy)|

Kwas foliowy w ciąży jest jedną z najważniejszych i najpotrzebniejszych witamin. Jego suplementacja powinna obejmować nie tylko kobiety w ciąży, lecz każdego człowieka, ponieważ niedobór może przyczynić się do wielu negatywnych konsekwencji. Kwas foliowy zwany jest również witaminą B9, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest powszechnie dostępny w produktach żywnościowych.

904, 2019

Kremy z kolagenem

9 kwietnia, 2019|Uroda|

Kremy z kolagenem (oraz inne środki pielęgnacyjne z jego użyciem) zyskują dużą popularność w grupie osób dojrzałych. Kolagen to naturalny polimer i dominujący element macierzy zewnątrzkomórkowej większości tkanek łącznych, w tym skóry właściwej. Stanowi około 1/3 białek w organizmie i pełni funkcje głównie strukturalne.

804, 2019

Egzema

8 kwietnia, 2019|Choroby|

Egzema (zwana również wypryskiem) jest powierzchownym stanem zapalnym skóry wywołanym zarówno czynnikami zewnątrz- jak i wewnątrzpochodnymi. Do głównych przyczyn schorzenia zalicza się alergie, jednak sporadycznie mogą to być grzyby, łojotok lub mikroby.

504, 2019

Olej z ostropestu

5 kwietnia, 2019|Oleje i olejki|

Olej z ostropestu uzyskiwany jest z rośliny zwanej ostropestem plamistym. Z wyglądu przypomina osta, łodyga może osiągać nawet do 2 metrów wysokości. Decydując się na olej należy zwrócić uwagę, aby był tłoczony na zimno, ponieważ w procesie obróbki nie traci on swoich cennych właściwości.

304, 2019

Ziołowe płukanki do włosów

3 kwietnia, 2019|Uroda|

Ziołowe płukanki do włosów są od dawna elementem zabiegów kosmetycznych wykonywanych w domowych warunkach. Cechuje je duża skuteczność, niska cena oraz prostota wykonania.

204, 2019

Ubichinon

2 kwietnia, 2019|Koenzym Q10|

Ubichinon jest bardziej znany pod nazwą koenzym Q10. To lipofilowy przeciwutleniacz powszechnie występujący zarówno w świecie roślinnym jak i zwierzęcym. Jest intensywnie żółty i posiada charakterystyczny zapach. Rozpuszcza się w tłuszczach, natomiast nie da się go rozpuścić w wodzie.

104, 2019

Gruszka

1 kwietnia, 2019|Owoce świata|

Gruszka to owoc, którego słodki smak oraz delikatny zapach podbija świat od wieków. Obecnie wyróżnia się kilka gatunków oraz podgatunków gruszki, które wykazują różny smak oraz właściwości. Czym więc charakteryzuje się ten owoc oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.

2903, 2019

Właściwości guarany

29 marca, 2019|Guarana (Paullinia cupana)|

Właściwości guarany są znane od dawna. Owoc kojarzy się przede wszystkim ze zwiększaniem energii, dlatego jest częstym składnikiem między innymi popularnych energetyków. Nie każdy jednak wie, że działanie guarany jest bardziej obszerne.

2803, 2019

Kalarepa

28 marca, 2019|Rośliny świata|

Kalarepa, choć niezbyt popularna w Polsce, stanowi źródło wielu składników odżywczych. Oprócz witamin i minerałów, w jej składzie znaleźć można również izotiocyjany, a także indole czyli związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Co jeszcze zawiera kalarepa oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.

2703, 2019

Rzodkiewka

27 marca, 2019|Rośliny świata|

Rzodkiewka to warzywo, które jako jedne z pierwszych pojawia się po długiej zimie i cieszy przyjemnym smakiem. Co kryje w sobie ten przysmak oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.

2603, 2019

Lukrecja

26 marca, 2019|Lukrecja (Glycyrrhiza)|

Bardzo cenioną rośliną jest lukrecja, zarówno ze względu na właściwości jak i obszerne zastosowanie. Lukrecja gładka należy do rodziny bobowatych, może dorastać do 1,5 metra wysokości, a jej owocem jest gładki i niekolczasty strąk o skórzastej strukturze. Zawiera od 3 do 5 nasion. Naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, głównie w Hiszpanii, a także we Włoszech.

2503, 2019

Olej makadamia

25 marca, 2019|Oleje i olejki|

Olej makadamia jest tłoczony z orzechów makadamia, które uprawiane są głównie w Afryce Południowej. Naturalne środowisko występowania drzewa makadamii obejmuje Australię i Nową Zelandię. Aby olej posiadał zróżnicowany skład oraz pełnię właściwości zdrowotnych należy tłoczyć go na zimno.

2203, 2019

Niedobór kwasu foliowego

22 marca, 2019|Witamina B9 (kwas foliowy)|

Niedobór kwasu foliowego w codziennej diecie może negatywnie wpłynąć na zdrowie każdego człowieka. Substancja jest znana głównie z korzystnego wpływu na przebieg ciąży. Nie każdy jednak wie, że jej suplementacja powinna dotyczyć wszystkich. Kwas foliowy określa się również jako witamina B9, należy do grupy folianów i jest rozpuszczalny w wodzie.

2103, 2019

Rumień wielopostaciowy

21 marca, 2019|Schorzenia|

Rumień wielopostaciowy to choroba skórna, która polega na pojawianiu się zmian o charakterze rumieniowo-obrzękowych lub też pęcherzy występujących na skórze oraz błonach śluzowych. Jakie są przyczyny tej choroby oraz na czym polega jej leczenie? Podpowiadamy.

2003, 2019

Marakuja – niezwykły egzotyczny owoc

20 marca, 2019|Owoce świata|

Marakuja (inaczej męczennica jadalna, passiflora) to owoc, którego właściwości zdrowotne docenia się już od dawna. Nie bez powodu. Pomaga bowiem zwalczać dolegliwości ze strony układu nerwowego, ponadto działa odżywczo zarówno na skórę jak i cały organizm. Co kryje w sobie marakuja oraz jakie ma właściwości? Oto wskazówki.

2003, 2019

Likopen

20 marca, 2019|Antyoksydanty|

Wiele osób stawia sobie pytania na temat związku o nazwie likopen – czym jest i jak działa? Związane jest to ze wzrostem zainteresowania konsumentów żywnością oraz zdrowym trybem życia.

1903, 2019

Sok z brzozy – jakie ma właściwości?

19 marca, 2019|Zdrowie|

Sok z brzozy staje się coraz popularniejszy na polskim rynku. Nazywa się go zamiennie bzowiną lub oskołą.Sam w sobie nie posiada zapachu i jest przeźroczysty, jednak bardzo dobrze chłonie zapachy z otoczenia. Należy mieć to na względzie przechowując sok obok innych produktów spożywczych. Sok z brzozy nie posiada również charakterystycznego dla siebie smaku. Wiele osób porównuje go do mocno posłodzonej wody mineralnej.

1903, 2019

Kefir a maślanka – czym się różnią?

19 marca, 2019|Zdrowie|

Kefir a maślanka to dwa różne produkty spożywcze, należą jednak do tej samej grupy mlecznych napojów fermentowanych. Według definicji Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej, mleczne napoje fermentowane to produkty powstałe z mleka pełnego, częściowo odtłuszczonego lub całkowicie pozbawionego tłuszczu.

Przejdź do góry