Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
3009, 2019

Patulina – objawy zatrucia

30 września, 2019|Zdrowie|

Patulina to rodzaj mytotoksyny, czyli toksyny, wytwarzanej przez grzyby. Na organizm człowieka związek ten ma bardzo negatywny wpływ bowiem wykazuje działanie teratogenne, mutagenne oraz rakotwórcze. Czym dokładnie jest patulina oraz czym grozi zatrucie się nią? Podpowiadamy.

2709, 2019

Mentol – czym jest i jak działa?

27 września, 2019|Zdrowie|

Mentol jest alkoholem należącym do grupy terpenów, który charakteryzuje się mocnym miętowym smakiem i zapachem. Wykazuje działanie chłodzące, odświeżające, a niekiedy nawet i przeciwbólowe. W związku z tym często występuje nawet w niektórych produktach farmaceutycznych.

2509, 2019

Borelioza

25 września, 2019|Zdrowie|

Borelioza to jedna z najbardziej znanych chorób odkleszczowych. Wywołuje ona objawy bardzo zbliżone do grypy włączając w to drętwienie kończyn i języka, ból stawów, wysypkę skórną oraz stany depresyjne. Po czym jeszcze można rozpoznać boreliozę oraz jak przebiega jej leczenie? Oto wskazówki.

2409, 2019

Melanina – czym jest i jaką funkcję spełnia?

24 września, 2019|Zdrowie|

Melanina to pigment znajdujący się w naszej skórze, włosach, a nawet tęczówce oka. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego od słowa "melas" co w wolnym znaczeniu oznacza "ciemny" lub "brązowy". Produkcję melaniny warunkuje enzym - tyrozynaza, który wchodząc w reakcję ze światłem (promieniowaniem UV) zapoczątkowuje proces melanogenezy (powstawanie melanin).

2309, 2019

Powody, dla których warto jeść zupy

23 września, 2019|Zdrowie|

Zupy to jeden z najbardziej niedocenianych posiłków w ciągu dnia i wbrew wszelkim opiniom nie są one tak trudne w wykonaniu jakby mogło się to wydawać. Rzadkie spożywanie zup to częsty błąd żywieniowy, ponieważ stanowią one źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo są sycące oraz niskokaloryczne.

2109, 2019

Syrop z sosny – właściwości zdrowotne

21 września, 2019|Zdrowie|

Syrop z sosny to naturalny produkt, który wykazuje silne właściwości lecznicze. W związku z tym zaleca się jego stosowanie nie tylko w momencie pojawienia się choroby, ale również profilaktycznie przez cały rok. Do sporządzania syropu stosuje się młode pędy oraz pączki sosny zwyczajnej.

1909, 2019

Łojotok

19 września, 2019|Zdrowie|

Łojotok to dolegliwość stanowiąca nieprzyjemny defekt kosmetyczny, choć może zataczać szerszy krąg, wywołując łojotokowe zapalenie skóry lub trudny w leczeniu trądzik. W związku z tym bardzo ważne jest jak najszybsze rozpoznanie objawów oraz niezwłoczna interwencja lekarska.

1809, 2019

Kawa na czczo – czy warto tak pić?

18 września, 2019|Zdrowie|

Kawa na czczo to jedno z najczęściej występujących rutynowych zachowań ludzi zaraz po przebudzeniu. Dzieje się tak, ponieważ wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrze zaparzonej kawy, szczególnie jeśli sen nie był najwyższej jakości. Mimo to istnieje wiele powodów, dla których warto zrezygnować z tego nawyku.

1709, 2019

Próchnica

17 września, 2019|Zdrowie|

Próchnica to choroba zębów o podłożu bakteryjnym. Jej zaniedbanie może nie tylko negatywnie wpłynąć na pozostałe zęby, ale również być przyczyną chorób ogólnoustrojowych. Co przyczynia się do rozwoju próchnicy oraz jak skutecznie ją leczyć? Podpowiadamy.

1009, 2019

Syrop cebulowy

10 września, 2019|Zdrowie|

Syrop cebulowy to jeden z najbardziej popularnych i naturalnych preparatów stosowanych w przypadku przeziębienia. Oprócz tego zmniejsza objawy kataru, a także kaszlu, ponieważ usuwa bakterie [...]

2908, 2019

Mleko owsiane – jak je zrobić?

29 sierpnia, 2019|Zdrowie|

Mleko owsiane to doskonała alternatywa dla mleka zwierzęcego. Nie zawiera laktozy, stanowi doskonałe źródło błonnika, witamin oraz soli mineralnych. Dużą zaletą tego produktu jest fakt, że może występować w diecie alergików, ponieważ nie uczula. Szczególnie zaleca się je osobom z anemią, chorobami układu krążenia oraz z zaburzeniami procesów trawiennych.

2808, 2019

Wasabi – właściwości i zastosowanie

28 sierpnia, 2019|Zdrowie|

Wasabi (chrzan japoński) należy do najmocniejszych przypraw na świecie. Swoją intensywność zawdzięcza izotiocyjanianom, czyli naturalnym substancjom, które powstają na skutek ucierania świeżego kłącza rośliny. Jakie [...]

2708, 2019

Obfite miesiączki – przyczyny i leczenie

27 sierpnia, 2019|Zdrowie|

Obfite miesiączki to jedna z najczęściej występujących kobiecych dolegliwości. Przekłada się to na silne zmęczenie i osłabienie organizmu, a także na możliwość wystąpienia zaburzeń hormonalnych w ciele kobiety. Co przyczynia się do zjawiska obfitych miesiączek oraz jak leczyć ten problem?

2608, 2019

Ryż – właściwości i rodzaje

26 sierpnia, 2019|Zdrowie|

Ryż mimo że jest niezbędnym składnikiem kuchni azjatyckiej, w polskiej staje się równie popularnym. Stanowi on produkt o wszechstronnych właściwościach, ponieważ z jego udziałem można [...]

2208, 2019

Rodzynki

22 sierpnia, 2019|Owoce świata|

Rodzynki należą do grupy bakalii, czyli suszonych owoców południowych, które cieszą się dużą popularnością. Są bardzo słodkie, dzięki czemu doskonale komponują się z deserami jak np. lody czy ciasta. Oprócz wysokich walorów smakowych, rodzynki stanowią także bogate źródło cennych składników odżywczych. Co kryją w sobie rodzynki oraz jak przez to wpływają na nasze zdrowie? Oto wskazówki.

2008, 2019

Kac – objawy i leczenie

20 sierpnia, 2019|Zdrowie|

Kac to stan organizmu, w którym po spożyciu alkoholu nie jesteśmy w stanie funkcjonować na pełnych obrotach. Zwykle pojawia się on na drugi dzień po spożyciu alkoholu i najczęściej towarzyszy mu intensywny ból głowy. Czym jeszcze objawia się kac oraz jak załagodzić jego symptomy?

Przejdź do góry