Ubichinol
Ubichinol stanowi zredukowaną postać koenzymu Q10, czyli pozbawioną tlenu. Badaniem i izolowaniem koenzymu zajmował się w dużej mierze dr R.A. Morton. To właśnie on wyodrębnił dwie formy koenzymu: ubichinol oraz ubichinon (postać utlenioną).
Różyczka – łagodna choroba zakaźna
Różyczka należy do dość łagodnych chorób zakaźnych (o ile wystąpi po porodzie), znana jest także jako odra niemiecka.
Kurkumina
Kurkumina jest związkiem pochodzenia roślinnego, pozyskiwanym z kłączy ostryżu długiego (popularnej kurkumy). To właśnie ona decyduje o większości prozdrowotnych właściwości tej przyprawy i nadaje jej charakterystyczną barwę.
Ospa wietrzna
Ospa wietrzna należy do chorób wysoce zakaźnych i występuje na całym świecie. Jej charakterystyczną cechą jest wysypka skórna. Choroba najczęściej dotyczy wieku dziecięcego, jednak może wystąpić u każdego. Po zachorowaniu organizm nabiera odporności, w związku z czym ponowne zachorowania zwykle się nie zdarzają.
Odra
Odra (łac. morbilli) należy do wirusowych chorób zakaźnych wieku dziecięcego, jednak może wystąpić niezależnie od wieku. Pomimo ciągłej intensyfikacji szczepień choroba ta w dalszym ciągu [...]
Solarium
Korzystanie z solarium wciąż należy do popularnych czynności wykonywanych celem poprawy wyglądu zewnętrznego. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak zabieg ten wpływa na skórę oraz ogólne zdrowie użytkownika.
NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nie są produkowane w ludzkim organizmie, jednak są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Do tej grupy substancji zalicza się kwasy omega-3 oraz omega-6, których podaż powinna odbywać się w odpowiednich proporcjach. Kwas linolowy reprezentuje rodzinę n-6, natomiast alfa-linolenowy rodzinę n-3.
Adrenalina
Adrenalina należy do biogennych amin katecholowych i wraz z noradrenaliną jest syntezowana przez rdzeń nadnerczy. Ma bardzo duże znaczenie w regulacji nastroju i uwagi w okresie czuwania, a także w podtrzymywaniu cyklu sen-czuwanie.
Termogeneza – na czym polega?
Termogeneza jest pojęciem związanym z termoregulacją organizmu. Odnosi się do zespołu fizjologicznych i metabolicznych procesów, a także reakcji behawioralnych, czego celem jest wytworzenie ciepła dla utrzymania stałej temperatury ciała.
Hummus
Hummus zalicza się do grupy tradycyjnych potraw kuchni Bliskiego Wschodu. Jest to pasta wykonywana najczęściej z ugotowanej, a następnie utartej ciecierzycy, chociaż można do jej przygotowania wykorzystać także inne rośliny strączkowe.
Kora wierzby
Kora wierzby białej (łac. Salicis cortex) stanowi coraz powszechniej stosowany w medycynie surowiec zielarski. Wierzba należąca do rodzaju salix L. występuje powszechnie w stanie naturalnym. Zasiedla tereny wilgotne, brzegi wód, ale także tereny suche i ubogie w składniki odżywcze.
Metionina
Metionina (skróty: Met, M) jest jednym z 9 niezbędnych aminokwasów. Należy do grupy aminokwasów egzogennych, co oznacza, że organizm ludzki nie jest w stanie jej [...]
Boswellia
Boswellia serrata, zwana popularnie kadzidłowcem, jest drzewem rosnącym na terenach Afryki, Indii i Arabii. W medycynie tradycyjnej na obszarach krajów, gdzie drzewo występuje, od dawna [...]
Kapary
Kapary to półkrzew o zdrewniałej łodydze, od której odchodzą we wszystkich kierunkach długie i delikatne gałązki. Właściwości spożywcze rośliny znane są już od dawna, dlatego stanowi składnik wielu wykwintnych dań. Współcześnie, w farmacji i medycynie zastosowanie znajdują kwiaty kaparów, kora lub korzenie.
Len – jakie posiada właściwości lecznicze?
Len jest jednoroczną rośliną użytkową cenioną ze względu na bogaty skład i jego cenne właściwości. Wyróżnia się dwie formy użytkowe rośliny – len włóknisty i oleisty.
Niedoczynność tarczycy
Niedoczynność tarczycy stanowi zespół objawów związanych z względnym lub bezwzględnym niedoborem hormonów tarczycy. Jest to najczęstsza choroba gruczołu tarczowego, na którą choruje około 2% osób w Polsce (częściej kobiety). Ponadto częstość występowania choroby wzrasta wraz z wiekiem.
Hakorośl rozesłana
Hakorośl rozesłana (łac. Harpagophytum procumbens), zwana także czarcim pazurem, jest byliną występującą głównie na obrzeżach pustyni Namibii i terenach południowej Afryki. Posiada liczne korzystne dla [...]
Gorączka
Gorączka stanowi złożoną odpowiedź organizmu w przebiegu niektórych chorób. Charakteryzuje się wzrostem temperatury ciała spowodowanym działaniem niektórych cytokin, wzbudzeniem reakcji ostrej fazy, a także aktywizacją mechanizmów fizjologicznych, metabolicznych i immunologicznych. Gorączka nie jest zatem objawem występującym samoistnie.
Glukozamina w organizmie człowieka
Glukozamina (siarczan glukozaminy) należy do aminocukrów i jest podstawowym składnikiem chityny (która z kolei buduje ściany grzybów czy niektórych bakterii). Coraz częściej badaniom poddaje się [...]
Proces starzenia się organizmu
Proces starzenia się organizmu definiuje się jako zespół postępujących w czasie zmian anatomicznych i fizjologicznych, prowadzących do zmniejszenia istniejących rezerw i ograniczenia zdolności utrzymania homeostazy w warunkach stresu. Zachodzące zmiany odbijają się na funkcjonowaniu każdej komórki, dotyczą zatem wszystkich tkanek i układów.