Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1303, 2019

Olej z dyni

13 marca, 2019|Oleje i olejki|

Olej z dyni, a właściwie z jej pestek jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ważne, aby był tłoczony na zimno - wówczas jego regularne spożywanie [...]

1303, 2019

Źródła kwasu foliowego – gdzie go szukać?

13 marca, 2019|Witamina B9 (kwas foliowy)|

Źródła kwasu foliowego obejmują zarówno produkty pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Uzupełnianie jego niedoborów opiera się jednak przede wszystkim na suplementacji. Kwas foliowy, zwany również witaminą B9, oraz jego pochodne należą do grupy folianów. Związki te charakteryzują się podobną aktywnością biologiczną, jednak kwas foliowy jest najbardziej stabilnym oraz najlepiej przyswajalnym związkiem tej grupy.

1203, 2019

Przedawkowanie biotyny

12 marca, 2019|Biotyna|

Przedawkowanie biotyny zwykle nie jest możliwe, co jest jedną z zalet tej witaminy. Biotyna (zwana także witaminą B7, H, koenzymem R lub witaminą piękna) jest rozpuszczalna w wodzie. Nazwa pochodzi on niemieckiego słowa "haut", które oznacza skórę, ponieważ zawiera cząsteczki siarki, które budują keratynę.

1203, 2019

Cytryniec chiński

12 marca, 2019|Rośliny świata|

Cytryniec chiński jest pnączem należącym do rodziny cytryńcowatych. Występuje głównie w południowo-wschodniej Azji, gdzie od dawna tę roślinę stosuje się w celach leczniczych. Cytryniec chiński z powodzeniem można jednak uprawiać nawet w Polsce, ponieważ dobrze znosi umiarkowane warunki klimatyczne. Współcześnie wykorzystuje się przede wszystkim owoce. Jak sama nazwa może wskazywać – charakteryzują się cytrynowym posmakiem i zapachem.

1203, 2019

Nici dentystyczne – rodzaje i użytkowanie

12 marca, 2019|Zdrowie|

Nici dentystyczne to jeden z elementów prawidłowej higieny jamy ustnej. Należy zaznaczyć, że samo szczotkowanie zębów nie wyczyści dokładnie przestrzeni między zębowych, dlatego tak ważne jest ich dodatkowe stosowanie. Jak właściwie korzystać z nici dentystycznych oraz jakie ich rodzajewyróżniamy? Oto wskazówki.

1103, 2019

Ogórek – właściwości odżywcze i pielęgnacyjne

11 marca, 2019|Rośliny świata|

Ogórek docenia się przede wszystkim za delikatny, a także orzeźwiający smak. Posiada również małą ilość kalorii, dlatego chętnie poleca się go osobom dbającym o linię. Warzywo to może występować w różnych postaciach. Jedni zaliczają je do grona tzw. superfood, innym idealnie pasują w formie kiszonek. Co kryją w sobie ogórki oraz jakie właściwości odżywcze wykazują? Oto wskazówki.

803, 2019

Biotyna w jedzeniu – gdzie jej szukać?

8 marca, 2019|Biotyna|

Biotyna zwana również witaminą H lub B7 znajduje się między innymi w jedzeniu. Może być również syntezowana przez bakterie układu pokarmowego. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uznaje się, że dzienne zapotrzebowanie człowieka na biotynę wynosi około 100 ug (0,1 mg), jednakże z powodu braku danych nie została wyznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych. Dlatego właśnie źródłem tej witaminy powinno być pożywienie. Ciekawostką jest, iż nazwa "witamina H" powstała w 1927 roku. Wówczas odkryto nieznany czynnik skuteczny w leczeniu zmian skórnych, dlatego dano jej skrót "H" od niemieckiego słowa "haut" co oznacza skórę.

703, 2019

Maliny

7 marca, 2019|Owoce świata|

Maliny to owoce, które pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują. Szczególnie doceniane są przez specjalistów od dietetyki oraz zielarzy, ponieważ stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. Należy zaznaczyć, że maliny doskonale odnalazły się w kuchni, zwłaszcza w przygotowywaniu letnich deserów. Jakie właściwości wykazują te pyszne owoce? Poznajmy wpływ malin na zdrowie człowieka.

603, 2019

Astma oskrzelowa

6 marca, 2019|Choroby|

Astma oskrzelowa to jednostka chorobowa o przebiegu ostrym i przewlekłym, która dotyczy górnych dróg oddechowych. Do głównych jej objawów należy duszność, świszczący oddech, a także uciążliwe ataki kaszlu. Jak powstaje astma oskrzelowa oraz jak skutecznie ją leczyć? Podpowiadamy.

403, 2019

Papaja – jakie wartości odżywcze posiada?

4 marca, 2019|Owoce świata|

Papaja nazywana również melonowcem właściwym to owoc, który pochodzi z krajów Ameryki Południowej, Środkowej oraz południowych obszarów Ameryki Północnej. Powszechnie znana jest dzięki swoim leczniczym właściwościom, a to dzięki obecności w jej składzie karotenoidów oraz enzymów, w szczególności papainy. Jak papaja wpływa na nasze zdrowie oraz dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Podpowiadamy.

103, 2019

Źródła witaminy C

1 marca, 2019|Witamina C|

Źródła witaminy C to przede wszystkim owoce, warzywa oraz zioła. Witamina ta zwana jest inaczej kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

103, 2019

Lipa – właściwości lecznicze

1 marca, 2019|Rośliny świata|

Lipa przez wielu uznawana jest za roślinę o właściwościach leczniczych. Jej cenne działanie powinny docenić w szczególności osoby z bólem gardła oraz katarem. Jak jeszcze lipa wpływa na nasze zdrowie? Oto nasze wskazówki.

2802, 2019

Daktyle – dlaczego warto je jeść?

28 lutego, 2019|Owoce świata|

Daktyle w szczególności doceniają sportowcy. Zarówno suszone jak i świeże stanowią źródło wielu składników pokarmowych jak np. cukry proste, glikogen, a także potas. Ze względu na dużą zawartość związków odżywczych daktyle wykazują szeroki wpływ na nasz organizm. Łagodzą objawy menopauzy, zapobiegają miażdżycy, a także zwalczają problem z zaparciami. Jak jeszcze przekąska ta wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść daktyle? Oto odpowiedź.

2802, 2019

Wole tarczycy – przyczyny, leczenie

28 lutego, 2019|Zdrowie|

Wole tarczycy to występujące powiększenie gruczołów tarczycy, które mogą wywoływać różne czynniki. Objawia się ono stosunkowo nienaturalnym wzrostem objętości obszaru w obrębie szyi w łuku aorty lub poniżej mostka. Co przyczynia się do powstawania tej dolegliwości oraz jak należy ją leczyć? Oto wskazówki.

2702, 2019

Nitkowanie zębów – jak robić to właściwie?

27 lutego, 2019|Zdrowie|

Nitkowanie zębów to kluczowy element właściwej higieny jamy ustnej. W wyniku tak prostych kroków jesteśmy w stanie dokładnie wyczyścić przestrzenie między zębami, które są trudno dostępne dla tradycyjnej szczoteczki. Jak więc właściwie wykonywać nitkowanie oraz czym może grozić jego brak stosowania? Podpowiadamy.

2702, 2019

Dawkowanie witaminy C

27 lutego, 2019|Witamina C|

Dawkowanie witaminy C uzależnione jest od wieku, płci oraz masy ciała. Zapotrzebowanie zmienia się w zależności od pory roku i miejsca zamieszkania. Najwięcej witaminy C znajduje się w owocach, warzywach oraz ziołach. Uznaje się, że urozmaicona, zdrowa dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, warto jednak znać jego normy, a także źródła jej pochodzenia.

2602, 2019

Wyciąg z ogórka – właściwości pielęgnacyjne

26 lutego, 2019|Zdrowie|

Wyciąg z ogórka jak i sam ogórek to doskonały, naturalny kosmetyk, który kompleksowo pielęgnuje naszą skórę. Dogłębnie oczyszcza, nawilża, łagodzi podrażnienia, a także zmniejsza widoczne na niej przebarwienia. Jakie inne właściwości pielęgnacyjne posiada wyciąg z ogórka oraz gdzie znalazł zastosowanie? Podpowiadamy.

2602, 2019

Biotyna na włosy

26 lutego, 2019|Biotyna|

Biotyna (zwana witaminą H bądź B7) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Odpowiada między innymi za prawidłowy przebieg przemiany białek i tłuszczy oraz utrzymanie równowagi pomiędzy podażą substancji odżywczych a endogenną syntezą nowych związków, zależnie od zapotrzebowania organizmu.

2502, 2019

Co ma najwięcej witaminy C?

25 lutego, 2019|Witamina C|

Co ma najwięcej witaminy C? To pytanie często zastanawia osoby dbające o zdrowie i urozmaiconą dietę. Witamina C (inaczej kwas L-askorbinowy) jest najpopularniejszą witaminą. Charakteryzuje się wielokierunkowym działaniem na organizm człowieka i dużą aktywnością biologiczną. Witamina C jest produktem nietrwałym, jej straty w procesie gotowania sięgają nawet 50%-70%. Warto wiedzieć co ma najwięcej witaminy C, aby szybko i skutecznie uzupełnić jej niedobory, zwłaszcza jesienno-zimową porą, gdy osłabiony organizm domaga się produktów zwiększających odporność.

Przejdź do góry