Ryby
Ryby obecne w codziennej diecie korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Mimo że stanowią dość częsty posiłek wśród Polaków, to nie każdy z nas je docenia. Spożywanie ryb ma wiele zalet. Wspomagają pracę mięśnia sercowego, zwiększają odporność organizmu, a także wpływają na redukcję zbędnych kilogramów.
Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka
Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka to przede wszystkim owoce leśne. Rosną one nisko oraz w miejscu gdzie dzikich zwierząt nie brakuje. Oznacza to, że mogą znajdować się na nich jaja pasożytów, których spożycie może przyczynić się nawet do śmierci.
Sól Epsom – działanie i zastosowanie
Sól Epsom, inaczej sól gorzka to produkt, który nie jest jeszcze tak powszechny jak tradycyjna sól lub sól himalajska. Szkoda, bo podobnie jak inne rodzaje, również sól gorzka wykazuje szereg korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Jak się okazuje cechuje się działaniem regenerującym, oczyszczającym i przeciwzapalnym.
Klaustrofobia – objawy i leczenie
Klaustrofobia to strach przed zamknięciem w małym pomieszczeniu np. windzie, samolocie czy metrze. W medycynie zalicza się ją do schorzeń z zakresu zaburzeń nerwowych. Badania i przeprowadzone statystyki jasno określają, że na klaustrofobię cierpi około 7% społeczeństwa.
Łzy – charakterystyka
Łzy oczyszczają i koją nerwy, a także pozwalają oczyścić oraz rozładować emocje. Nie sugerują one poczucia słabości czy wygórowanej wrażliwości, a jedynie należą do fizjologicznych [...]
Sok pomarańczowy – wartości odżywcze
Sok pomarańczowy wytwarza się z miąższu dojrzałych pomarańczy. Tego rodzaju produkty bogate są w dużą ilość składników odżywczych, jednak należy zaznaczyć, że wykazują krótki termin przydatności.
Produkty rozgrzewające organizm
Produkty rozgrzewające organizm znalazły zastosowanie szczególnie porą jesienno-zimową. Nic dziwnego, niskie temperatury sprawiają, że bardzo chętnie szukamy sposobów na rozgrzanie zmarzniętego ciała. Co warto więc wprowadzić do codziennego jadłospisu, aby szybko zapomnieć o zimnie? Podpowiadamy.
Glukoza
Glukoza to najbardziej znany monosacharyd występujący w naszym otoczeniu. Jego najważniejszą funkcją jest dostarczenie energii komórkom całego organizmu. Glukozę można śmiało nazywać paliwem biologicznym, które najważniejsze jest dla naszego mózgu. Czym dokładnie jest glukoza, jakie występują jej rodzaje oraz gdzie znalazła zastosowanie?
Fruktoza – charakterystyka
Fruktoza jest cukrem prostym, który znajduje się m.in. w owocach, nektarze kwiatów czy miodzie. Jej niebywałą zaletą jest fakt, że posiada aż 3 razy mniejszy indeks glikemiczny, co zapobiega drastycznym zmianom insuliny we krwi. Co jeszcze warto wiedzieć na temat fruktozy oraz dlaczego warto z niej korzystać?
Proso
Proso to zboże, które charakteryzuje się bogatym działaniem zdrowotnym, a także szerokimi wartościami odżywczymi. Należy do produktów bezglutenowych, dlatego też bez problemu może być spożywane [...]
Nawłoć pospolita – właściwości i zastosowanie
Nawłoć pospolita w medycynie naturalnej określana jest również jako złotnik, złota rózga oraz złota dziewica. Należy ona do gatunku roślin wieloletnich z rodziny astrowatych. Nawłoć pospolita występuje w całej Polsce, ale również w krajach tj. Azja czy Ameryka Północna. Jakimi właściwościami charakteryzuje się ta roślina oraz gdzie znalazła największe zastosowanie?
Nadżerka – przyczyny, objawy, leczenie
Nadżerka to dolegliwość, która występuje u co 3 lub 4 kobiety w Polsce. Zwykle nie powoduje żadnych objawów, jednak zaniedbana może prowadzić do rozwoju raka szyjki macicy. Co przyczynia się do powstawania nadżerki oraz jak przebiega jej leczenie? Podpowiadamy.
Pot
Funkcje potu obejmują wiele aspektów dotyczących naszego organizmu. Należy zaznaczyć, że pocenie się jest czynnością fizjologiczną, odpowiedzialną za wiele procesów w naszym ciele. Jednak nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego czemu służy pojawianie się kropel potu na powierzchni skóry. Przedstawiamy zatem jego najważniejsze funkcje.
Ślina
Ślina to przeźroczysty płyn produkowany przez ślinianki - tzw. gruczoły ślinowe. Jej ilość w jamie ustnej zmienia się w zależności od pokarmów jakie spożywamy oraz ich smaku. Jedno jest pewne, człowiek produkuje około 1,5 litra śliny na dobę.
Jakich produktów nie warto ze sobą łączyć?
Jakich produktów nie warto ze sobą łączyć? Wydawać by się mogło, że produkty typu biały ser, pomidor, ogórek, herbata czy cytryna nie mogą wchodzić ze sobą w negatywne interakcje. Jak się okazuje razem spożywane mogą stać się zupełnie bezwartościowe, a co gorsze zaszkodzić naszemu zdrowiu. Na jakie połączenia warto więc uważać? Oto wskazówki.
Kawa bez kofeiny – czy warto ją pić?
Kawa bez kofeiny to idealny napój dla osób, które lubią smak kawy, ale bez działania pobudzającego. Należy zaznaczyć, że kawa bez kofeiny nie jest całkowicie jej pozbawiona. Zawartość kofeiny w kawie jest znacznie obniżona, bo aż nawet dwudziestokrotnie. Czy warto więc pić kawę bezkofeinową? Oto wskazówki.
Zaburzenia apetytu
Zaburzenia apetytu mogą występować z różnych powodów. Jedne z nich są błahe, inne z kolei mogą świadczyć o problemach zdrowotnych. Należy zaznaczyć, że brak apetytu może występować zarówno u dzieci jak i u osób dorosłych.
Zemsta Faraona
Zemsta Faraona (klątwa Faraona) to dolegliwość, która dotyczy głównie turystów. To nic innego jak biegunka podróżnych, którzy spędzają wakacje szczególnie w krajach arabskich m.in. Egipcie czy Turcji. Dolegliwościom żołądkowo-jelitowym towarzyszy ból brzucha, wymioty oraz stan podgorączkowy.
Domowe sposoby na niestrawność
Domowe sposoby na niestrawność obejmują m.in. stosowanie naparów ziołowych, ciepłych okładów czy wykonywanie akrupresury. Metod, które dają możliwość pozbycia się tego problemu jest wiele. Jednak, które z nich okazują się być najbardziej skuteczne? Podpowiadamy.
Blaszka miażdżycowa – przyczyny, objawy, leczenie
Blaszka miażdżycowa gromadzi się w naczyniach krwionośnych w wyniku odkładania się cholesterolu. Jej powierzchnia składa się z włókien kolagenowych oraz mięśni. Z kolei rdzeń tworzą komórki warunkujące stan zapalny oraz złogi tłuszczowe.