Mleko kokosowe
Mleko kokosowe znalazło zastosowanie w wielu kulturach świata. Jako alternatywa dla tradycyjnego mleka, stanowi obecnie jedno z najlepszych rozwiązań. Mleko kokosowe pozyskiwane z miąższu orzecha [...]
Masło orzechowe
Masło orzechowe, mimo że posiada sporo kalorii, należy do wartościowych produktów w naszej diecie. Jednak zanim zdecydujemy się na zakup należy dokonać odpowiedniego wyboru tego produktu. Ważne jest, aby masło orzechowe pozbawione było zbędnych tłuszczów utwardzonych czy cukru. Aby mieć pewność w 100% bardzo dobrym rozwiązaniem jest zrobienie masła orzechowego samemu w domu. Jednak zanim je wykonamy poznajmy bliżej jego właściwości i przekonajmy się czy faktycznie jest dla nas aż tak zdrowe.
Sezam – właściwości i zastosowanie
Sezam posiada wiele walorów kulinarnych jak i pielęgnacyjnych. Swoje szerokie zastosowanie zawdzięcza wyjątkowej kombinacji witamin i minerałów, które posiada. Poniżej przedstawiamy jakie sezam wykazuje właściwości na nasz organizm oraz jakie znalazł zastosowanie.
Ocet jabłkowy – właściwości kosmetyczne
Ocet jabłkowy, oprócz swoich właściwości leczniczych, doskonale sprawdza się jako kosmetyk i to w 100% naturalny. W pielęgnacji ciała, tak jak w medycynie naturalnej, ocet jabłkowy znalazł szerokie zastosowanie. Można używać go bezpośrednio na skórę, jako maskę na włosy czy paznokcie. Jakie jeszcze działanie wykazuje na naszą urodę? Poznajmy bliżej działanie octu jabłkowego jako naturalnego kosmetyku.
Domowe sposoby na kamień nazębny
Domowe sposoby na kamień nazębny powinien znać każdy, kto dba o higienę jamy ustnej. Usunięcie kamienia nazębnego oprócz wizyt w gabinecie stomatologicznym, można wykonać samemu [...]
Domowe sposoby na kaszel
Okres jesienno - zimowy to najbardziej ryzykowany czas dla organizmu. Wówczas grypa czy przeziębienie może nas dotknąć o każdej porze. Zanim wybierzemy się do lekarza pierwszego kontaktu po środek na wszelkie dolegliwości, warto spróbować domowych metod leczenia. Dziś przedstawiamy kilka sposobów jak w naturalny sposób uporać się z kaszlem.
Olej sezamowy
Olej sezamowy oraz sezam (produkt, z którego jest pozyskiwany) posiada liczne właściwości odżywcze. Dzięki temu znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, kosmetologii jak i medycynie naturalnej. Jego działanie przekłada się więc nie tylko na naszą urodę, ale również na zdrowie zarówno to fizyczne jak i psychiczne. Poznajmy więc dokładne właściwości i zastosowanie oleju sezamowego.
Kwas foliowy – działanie i przedawkowanie
Kwas foliowy zwany również witaminą B9, stanowi bardzo ważny składnik naszej codziennej diety. Jego niedobór może być bardzo groźny dla zdrowia, szczególnie dla zdrowia kobiet w ciąży. Jaka jest zatem rola kwasu foliowego w organizmie? Poznajmy bliżej jego działanie.
Blizny potrądzikowe
Blizny potrądzikowe to często występujące następstwo trądziku pospolitego. Niekiedy występują one w mniejszej ilości, niekiedy w większej. Mimo wszystko nie dodają naszej skórze urody. Dlatego gabinety kosmetyczne oferują coraz szerszą gamę zabiegów pozwalających pozbyć się tych niechcianych zmian. Jednak zanim wybierzemy się do profesjonalisty warto zainteresować się naturalnymi metodami niwelacji blizn potrądzikowych. Dziś przedstawiamy kilka z nich.
Węgiel aktywny na zęby
Węgiel aktywny posiada szerokie zastosowanie w pielęgnacji naszego ciała. Jednym z nich jest wybielanie zębów. Jednak zanim zdecydujemy się na taki zabieg, warto zapoznać się ze informacjami na temat tej metody. Przedstawiamy na czym polega wybielanie zębów węglem aktywnym oraz jakie właściwości posiada ten związek.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to produkt, który znany jest nam doskonale. W kuchni polskiej znalazły szerokie zastosowanie: stanowią bazę wielu sałatek podawanych do obiadu, są składnikiem zup [...]
Ocet jabłkowy – niezwykłe właściwości lecznicze
Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych i z dużym powodzeniem stosowano go w wielu kulturach. Ludność Chin uważała go za symbol życia. W Babilonie stanowił produkt do konserwacji mięsa. Kleopatra zaś wykorzystywała go do swoich kąpieli pielęgnacyjnych. Cenne właściwości lecznicze octu jabłkowego opisywał również Hipokrates - ojciec medycyny, który często wykorzystywał go lecząc swoich pacjentów. Jakie właściwości posiada ocet jabłkowy? Poznajmy bliżej jego działanie i zastosowanie.
Czerwona kapusta
Czerwona kapusta (łac. Brassica oleracea var. Capitata f. rubra), zwana również kapustą modrą, jest połączeniem warzyw z rodziny kapustnych oraz tych posiadających kolor czerwony, które [...]
Natka pietruszki
Natka pietruszki od wieków ceniona jest za swoje wartości odżywcze i smakowe. W dobie dzisiejszych czasów stosowana jest jako panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Co [...]
Sałata masłowa – właściwości i zastosowanie
Sałata masłowa to warzywo doskonale znane praktycznie każdemu. W Polsce dostępna jest niemalże we wszystkich warzywniakach i nie musimy płacić za nią fortuny. Jakie działanie wykazuje na nasz organizm oraz jakie znalazła zastosowanie? Poznajmy co takiego kryje w sobie sałata masłowa.
Oliwki
Oliwki stanowią nieodłączny element diety śródziemnomorskiej. Są one składnikiem wielu potraw greckich, bez których nie mogą się obejść. Oprócz tego, że oliwki bardzo dobrze smakują, korzystnie wpływają także na nasze zdrowie. Wspomagają trawienie, są niskokaloryczne i obniżają poziom złego cholesterolu. Jakie jeszcze właściwości wykazują? Poznajmy powody, dla których warto jeść oliwki.
Biała rzepa – jak wpływa na nasz organizm?
Biała rzepa często mylona jest z białą rzodkwią. Bardzo niesłusznie, ponieważ mimo podobnego wyglądu zewnętrznego znacznie różnią się od siebie. Co takiego w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje? Oto kilka cennych informacji na temat białej rzepy.
Przekąski, które doskonale nawadniają
Podczas wakacji cieszymy się gdy temperatury za oknem są wysokie. Nie każdy jednak wie, że są one dużym wyzwaniem dla naszego organizmu. W tak upalne dni warto chronić się przed słońcem odpowiednio dobraną odzieżą oraz właściwie się odżywiać i nawadniać. Dziś podpowiemy jakie przekąski doskonale nawadniają nasz organizm podczas gorącego lata.
Sałata lodowa – właściwości i zastosowanie
Sałata lodowa to bardzo uniwersalne warzywo. Komponuje się z wieloma potrawami i jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Sałata lodowa stanowi jedną z najpopularniejszych odmian sałat i pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego.
Por
Por, obok cebuli i czosnku, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Ze względu na swoje właściwości znalazł on szerokie zastosowanie w kuchni jak i w medycynie naturalnej. Jego regularne spożywanie zapobiega anemii, niweluje bóle reumatyczne oraz łagodzi kaszel. Jakie jeszcze działanie lecznicze wykazuje? Czy wszyscy powinni spożywać to warzywo? Przyjrzyjmy się bliżej.