Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
612, 2017

Durum – czym jest i jakie ma właściwości?

6 grudnia, 2017|Pszenica (Triticum)|

Durum stanowi twardą odmianę pszenicy. Znalazła ona zastosowanie m.in. w produkcji makaronów. Spożywanie produktów spożywczych na jej bazie jest dla naszego organizmu bardzo zdrowe, zarówno ze względu odżywczego, jak i dietetycznego. Poznajmy więc czym dokładnie jest durum oraz jakie właściwości wykazuje.

512, 2017

Tran – właściwości i zastosowanie

5 grudnia, 2017|Zdrowie|

Tran to tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Gatunek ten żyje w zimnych wodach. Z tego względu dostosowują się do otaczających warunków gromadząc w swoich tkankach duże ilości składników odżywczych. Tran to doskonały preparat o drogocennych właściwościach leczniczych. Jednak oprócz tego charakteryzuje się dość specyficznym smakiem i zapachem, który może nieco zniechęcać do jego spożywania. Przyjrzymy się jednak bliżej jego działaniu.

112, 2017

Oregano

1 grudnia, 2017|Lebiodka pospolita (Origanum vulgare)|

Oregano stanowi jedną z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych ziół na całym świecie. Zwykle dodawane jest do tradycyjnej pizzy czy spaghetti wzbogacając i podkreślając smak potrawy. Jakie właściwości w sobie kryje oraz jakie znalazło zastosowanie?

3011, 2017

Curry – właściwości i zastosowanie

30 listopada, 2017|Przyprawy świata|

Curry to bardzo charakterystyczna przyprawa o żółtej barwie i ciekawym smaku. Dostępna jest niemalże w każdym polskim sklepie. To właśnie dzięki niej jesteśmy w stanie przygotowywać potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie. Jakie właściwości wykazuje przyprawa curry oraz jakie znalazła zastosowanie?

2911, 2017

Mydło Aleppo – właściwości, które warto wykorzystać

29 listopada, 2017|Zdrowie|

Mydło Aleppo nie należy do łatwo dostępnych produktów kosmetycznych. Mimo to bardzo łatwo znaleźć można jego tańsze zamienniki. Jednak czy naprawdę warto? Pomimo swej niskiej dostępności, a także dość wysokiej ceny, tysiące kobiet pokochały ten produkt. Co takiego w sobie kryje i jakie wykazuje właściwości? Przyjmy się bliżej mydłu Aleppo.

2811, 2017

Działanie Spiruliny

28 listopada, 2017|Spirulina|

Choć spożywanie wodorostów czy glonów ze stawu nie brzmi jak idealny posiłek dla smakoszy, to dziesiątki tysięcy osób każdego dnia włącza je do swojej diety. [...]

2411, 2017

Migdały

24 listopada, 2017|Migdałowiec pospolity (Amygdalus communis)|

Migdały zawierają duże ilości składników odżywczych. Regularne spożywane regulują poziom ciśnienia krwi oraz cukru w organizmie. Ponadto wspomagają procesy odchudzania. Jakie inne korzyści wykazują migdały oraz  jakie znalazły zastosowanie?

2211, 2017

Masło klarowane – właściwości i zastosowanie

22 listopada, 2017|Zdrowie|

Masło klarowane lub tzw. masło ghee stanowi zdrową alternatywę dla masła tradycyjnego. Wykazuje szereg korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej i innych zaburzeń ze strony układu krwionośnego. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej masło klarowane.

1711, 2017

Mleczko pszczele

17 listopada, 2017|Produkty|

Mleczko pszczele to produkt, jak sama nazwa mówi, wytwarzany przez pszczoły. Od lat nazywane było eliksirem młodości. W medycynie naturalnej jest doskonale znane, ponieważ wykazuje dla organizmu wiele korzystnych właściwości? Poznajmy co takiego kryje w sobie mleczko pszczele oraz jakie posiada działanie.

1311, 2017

Czarna porzeczka

13 listopada, 2017|Porzeczka czarna (Ribes nigrum)|

Czarna porzeczka to jeden z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Stanowi ona źródło witamin dla naszego organizmu, szczególnie bogate w witaminę C. 100 gram tego owocu pokrywa aż 260 % dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W medycynie naturalnej czarna porzeczka stosowana były m.in. w infekcjach górnych dróg oddechowych czy w reumatyzmie. Jak jest dzisiaj? Do jakich innych celów można wykorzystać właściwości porzeczki oraz co takiego kryje w sobie ten owoc?

1011, 2017

Syrop z agawy

10 listopada, 2017|Agawa (Agave)|

Agawa to roślina, która jako miejsce występowania upodobała sobie tereny pustynne. Przeprowadzone nad nią badania wykazały, że kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Mimo to działanie i właściwości agawy niosą za sobą wiele kontrowersji. Jak jest naprawdę? Przekonajmy się jakie właściwości lecznicze kryje w sobie syrop z agawy, który uzyskuje się z tej rośliny i czy faktycznie jest aż tak zdrowa.

911, 2017

Hibiskus – właściwości lecznicze i zastosowanie

9 listopada, 2017|Hibiskus (Hibiscus)|

Hibiskus nazywany jest również kwiatem malwy sudańskiej. Ze względu na swój piękny, charakterystyczny wygląd w wielu rejonach świata hodowany jest głównie w celach ozdobnych. Jednak oprócz walorów estetycznych hibiskus wykazuje także cenne właściwości lecznicze dla naszego organizmu. Należą do nich m.in. działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz moczopędne. Jakie inne korzyści daje nam hibiskus oraz jakie posiada zastosowanie?

811, 2017

Zioła na nerki

8 listopada, 2017|Zioła|

Zioła na nerki mogą być świetnym wsparciem leczenia chorób tego narządu, jak również mogą być ich profilaktyką. Nerki to filtr oczyszczający człowieka z toksyn, odpowiadający [...]

Przejdź do góry