Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
907, 2020

Proteiny

9 lipca, 2020|Dieta|

Proteiny to zamienne określenie dla białek. Proteiny powszechnie występują w świecie roślin i zwierząt. W organizmie człowieka pełnią różnorodne funkcje, jednak najbardziej znane są ze [...]

807, 2020

Ból brzucha

8 lipca, 2020|Choroby|

Ból brzucha jest jednym z najczęściej zgłaszanych objawów wśród pacjentów, bez względu na rodzaj choroby. Dolegliwości bólowe w obrębie jamy brzusznej zalicza się do nieswoistych [...]

607, 2020

Melatonina

6 lipca, 2020|Hormony|

Melatonina to hormon produkowany przez szyszynkę, będący pochodną tryptofanu. Wpływa na regulację rytmu dobowego, czyli snu i czuwania. Synteza melatoniny Komórki gruczołowe szyszynki wychwytują z [...]

207, 2020

Wazelina

2 lipca, 2020|Uroda|

Wazelina to biała lub żółta mazista substancja będąca mieszaniną alkanów. Ze względu na uniwersalność znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu i życia. Czym charakteryzuje się [...]

107, 2020

Bulimia

1 lipca, 2020|Choroby|

Bulimia (zwana także żarłocznością psychiczną) to zespół psychosomatyczny cechujący się regularnymi epizodami niekontrolowanego spożywania dużych ilości pokarmów. Towarzyszy temu stosowanie ekstremalnych metod zwalczania skutków obżarstwa. Szacuje się, że niemal 90% zachorowań dotyczy kobiet. Szczyt zachorowań przypada na 16-35 rok życia.

3006, 2020

Stany zapalne skóry

30 czerwca, 2020|Choroby|

Stany zapalne skóry to dolegliwość, która dotyka wielu ludzi na całym świecie. Ich przyczyny mogą być różnorodne, jednak schorzenie zawsze wiąże się z dyskomfortem i pogorszeniem samopoczucia.

2906, 2020

Żylaki

29 czerwca, 2020|Choroby|

Żylaki to trwałe poszerzenia żył powierzchownych, mających średnicę więcej niż 3 mm w pozycji stojącej. Lokalizują się najczęściej w obrębie kończyn dolnych i stanowią kliniczny objaw przewlekłej choroby żylnej.

2606, 2020

Owies

26 czerwca, 2020|Rośliny świata|

Owies siewny jest jednym z najbardziej popularnych zbóż w Polsce. Na rynku spotkać można wiele produktów owsianych, które korzystnie oddziałują na zdrowie i samopoczucie konsumenta. Ziarno owsa posiada bowiem bardzo wartościowy skład chemiczny, który jest czynnikiem decydującym o wartości pokarmowej i atrakcyjności tego zboża.

2506, 2020

Cukry proste

25 czerwca, 2020|Fizjologia|

Cukry proste (monosacharydy) to najprostsze cukry, których cząsteczki zawierają od 3 do 8 atomów węgla. Z tego względu dzielimy je odpowiednio na: triozy, tetrozy, pentozy, heksozy, heptozy i oktozy.

2406, 2020

Glutation

24 czerwca, 2020|Fizjologia|

Glutation (gamma-glutamylocysteinyloglicyna) to główny niskocząsteczkowy związek tiolowy. Jest najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie, ponieważ znajduje się we wszystkich komórkach eukariotycznych.

2306, 2020

Trufle

23 czerwca, 2020|Rośliny świata|

Trufle należą do najdroższych i najbardziej cenionych grzybów świata. Są podziemnymi workowcami żyjącymi w symbiozie z korzeniami drzew i krzewów. W Polsce trufle znajdują się [...]

2206, 2020

Zespół metaboliczny

22 czerwca, 2020|Choroby|

Zespół metaboliczny to termin określający współwystępowanie powiązanych ze sobą czynników ryzyka pochodzenia metabolicznego, które sprzyjają rozwojowi wielu chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym oraz cukrzycy typu [...]

1906, 2020

Polisacharydy

19 czerwca, 2020|Fizjologia|

Polisacharydy to polimery pełniące różnorodne funkcje w organizmach żywych. W związku z tym, że zbudowane są z dużej ilości skondensowanych ze sobą cukrów prostych, zwie się je często wielocukrami bądź cukrami złożonymi. Są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin i zwierząt.

1706, 2020

Popękane kąciki ust

17 czerwca, 2020|Zdrowie|

Popękane kąciki ust to częsta i niezbyt przyjemna dolegliwość. Nie tylko powoduje dyskomfort, ale zaburza efekt wizualny twarzy i pogarsza samopoczucie. Warto zatem wiedzieć jakie są przyczyny tego stanu i jak można mu zapobiegać.

1606, 2020

Grzyby

16 czerwca, 2020|Rośliny świata|

Grzyby jadalne to wciąż dość kontrowersyjne produkty spożywcze. Przez długi czas uważano, że nie przynoszą organizmowi żadnych korzyści. Ostatnimi czasy przypisano im jednak liczne właściwości [...]

1506, 2020

Stres oksydacyjny

15 czerwca, 2020|Antyoksydanty|

Stres oksydacyjny, zgodnie z powszechną definicją, odnosi się do braku równowagi pomiędzy generacją reaktywnych form tlenu a zdolnościami antyoksydacyjnymi organizmu. Czym charakteryzuje się stres oksydacyjny? [...]

1206, 2020

Progesteron

12 czerwca, 2020|Hormony|

Progesteron to żeński hormon płciowy wydzielany przez ciałko żółte w II fazie cyklu miesiączkowego. Stanowi niezbędny element do wytworzenia zmian wydzielniczych w endometrium, co warunkuje [...]

1106, 2020

Brzoskwinie

11 czerwca, 2020|Rośliny świata|

Brzoskwinie należą do najsłodszych i najbardziej lubianych owoców w sezonie letnim. Ich smak i zapach zyskał aprobatę nie tylko przemysłu gastronomicznego, ale również kosmetycznego czy [...]

906, 2020

Niezdrowa dieta

9 czerwca, 2020|Zdrowie|

Choć coraz modniejszy staje się zdrowy tryb życia, to nadal wielu osobom towarzyszy niezdrowa dieta. O ile jednorazowe sięgnięcie po słodycze czy fast-foody nie powoduje [...]

Przejdź do góry