Proteiny
Proteiny to zamienne określenie dla białek. Proteiny powszechnie występują w świecie roślin i zwierząt. W organizmie człowieka pełnią różnorodne funkcje, jednak najbardziej znane są ze [...]
Ból brzucha
Ból brzucha jest jednym z najczęściej zgłaszanych objawów wśród pacjentów, bez względu na rodzaj choroby. Dolegliwości bólowe w obrębie jamy brzusznej zalicza się do nieswoistych [...]
Melatonina
Melatonina to hormon produkowany przez szyszynkę, będący pochodną tryptofanu. Wpływa na regulację rytmu dobowego, czyli snu i czuwania. Synteza melatoniny Komórki gruczołowe szyszynki wychwytują z [...]
Wazelina
Wazelina to biała lub żółta mazista substancja będąca mieszaniną alkanów. Ze względu na uniwersalność znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu i życia. Czym charakteryzuje się [...]
Bulimia
Bulimia (zwana także żarłocznością psychiczną) to zespół psychosomatyczny cechujący się regularnymi epizodami niekontrolowanego spożywania dużych ilości pokarmów. Towarzyszy temu stosowanie ekstremalnych metod zwalczania skutków obżarstwa. Szacuje się, że niemal 90% zachorowań dotyczy kobiet. Szczyt zachorowań przypada na 16-35 rok życia.
Stany zapalne skóry
Stany zapalne skóry to dolegliwość, która dotyka wielu ludzi na całym świecie. Ich przyczyny mogą być różnorodne, jednak schorzenie zawsze wiąże się z dyskomfortem i pogorszeniem samopoczucia.
Żylaki
Żylaki to trwałe poszerzenia żył powierzchownych, mających średnicę więcej niż 3 mm w pozycji stojącej. Lokalizują się najczęściej w obrębie kończyn dolnych i stanowią kliniczny objaw przewlekłej choroby żylnej.
Owies
Owies siewny jest jednym z najbardziej popularnych zbóż w Polsce. Na rynku spotkać można wiele produktów owsianych, które korzystnie oddziałują na zdrowie i samopoczucie konsumenta. Ziarno owsa posiada bowiem bardzo wartościowy skład chemiczny, który jest czynnikiem decydującym o wartości pokarmowej i atrakcyjności tego zboża.
Cukry proste
Cukry proste (monosacharydy) to najprostsze cukry, których cząsteczki zawierają od 3 do 8 atomów węgla. Z tego względu dzielimy je odpowiednio na: triozy, tetrozy, pentozy, heksozy, heptozy i oktozy.
Glutation
Glutation (gamma-glutamylocysteinyloglicyna) to główny niskocząsteczkowy związek tiolowy. Jest najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie, ponieważ znajduje się we wszystkich komórkach eukariotycznych.
Trufle
Trufle należą do najdroższych i najbardziej cenionych grzybów świata. Są podziemnymi workowcami żyjącymi w symbiozie z korzeniami drzew i krzewów. W Polsce trufle znajdują się [...]
Zespół metaboliczny
Zespół metaboliczny to termin określający współwystępowanie powiązanych ze sobą czynników ryzyka pochodzenia metabolicznego, które sprzyjają rozwojowi wielu chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym oraz cukrzycy typu [...]
Polisacharydy
Polisacharydy to polimery pełniące różnorodne funkcje w organizmach żywych. W związku z tym, że zbudowane są z dużej ilości skondensowanych ze sobą cukrów prostych, zwie się je często wielocukrami bądź cukrami złożonymi. Są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin i zwierząt.
Karczochy
Karczochy to popularna roślina uprawiana głównie na terenach krajów śródziemnomorskich. Przez wielu uznawane są za najstarsze warzywa świata.
Popękane kąciki ust
Popękane kąciki ust to częsta i niezbyt przyjemna dolegliwość. Nie tylko powoduje dyskomfort, ale zaburza efekt wizualny twarzy i pogarsza samopoczucie. Warto zatem wiedzieć jakie są przyczyny tego stanu i jak można mu zapobiegać.
Grzyby
Grzyby jadalne to wciąż dość kontrowersyjne produkty spożywcze. Przez długi czas uważano, że nie przynoszą organizmowi żadnych korzyści. Ostatnimi czasy przypisano im jednak liczne właściwości [...]
Stres oksydacyjny
Stres oksydacyjny, zgodnie z powszechną definicją, odnosi się do braku równowagi pomiędzy generacją reaktywnych form tlenu a zdolnościami antyoksydacyjnymi organizmu. Czym charakteryzuje się stres oksydacyjny? [...]
Progesteron
Progesteron to żeński hormon płciowy wydzielany przez ciałko żółte w II fazie cyklu miesiączkowego. Stanowi niezbędny element do wytworzenia zmian wydzielniczych w endometrium, co warunkuje [...]
Brzoskwinie
Brzoskwinie należą do najsłodszych i najbardziej lubianych owoców w sezonie letnim. Ich smak i zapach zyskał aprobatę nie tylko przemysłu gastronomicznego, ale również kosmetycznego czy [...]
Niezdrowa dieta
Choć coraz modniejszy staje się zdrowy tryb życia, to nadal wielu osobom towarzyszy niezdrowa dieta. O ile jednorazowe sięgnięcie po słodycze czy fast-foody nie powoduje [...]