Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2308, 2011

Zalety koenzymu Q10

23 sierpnia, 2011|Ciekawostki|

Koenzym Q10 określany również jako ubichinon (związek, który jest obecny we wszystkich komórkach). Występuje naturalnie w organizmie, szczególnie w dużych ilościach w mitochondriach, gdzie wytwarzana jest energia komórkowa. Koenzym Q10 jest istotnym uczestnikiem łańcucha metabolicznych reakcji chemicznych, które wytwarzają energię w komórkach. W największym stężeniu występuje w narządach o wyższych wymaganiach energetycznych takich jak wątroba, nerki i serce.

1502, 2011

Jak ważne jest przyjmowanie magnezu?

15 lutego, 2011|Magnez|

Czy przyjmowanie magnezu powinno być w dodatkowych dawkach? Z całą pewnością tak. Wysoki odsetek społeczeństwa nie otrzymuje wystarczającej ilości zalecanego dziennego zapotrzebowania (RWS - Referencyjna Wartość Spożycia) magnezu. Choć zdaniem wielu ekspertów, nawet RWS jest zbyt niski, aby w pełni wykorzystać korzyści magnezu.

1912, 2010

Jak Chlorella działa na nasz organizm?

19 grudnia, 2010|Chlorella|

Badania wykazują, że Chlorella odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowej detoksykacji organizmu, ponieważ większość toksyn wydalana jest wraz z niestrawionymi resztkami. Podczas gdy detoks odbywa się w jelicie grubym, to właśnie tam transportowane są zanieczyszczenia z różnych części organizmu. W tym też miejscu Chlorella efektywnie wspomaga usuwanie toksyn.

1105, 2010

Wyjedzcie sobie drogę do szczupłej sylwetki

11 maja, 2010|Dieta|

Dostarczając do naszego organizmu składniki odżywcze takie jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze, węglowodany i inne, w procesie przemiany materii wchłaniane są przez jelita. Także hormony "pożeracze tłuszczów" są zbudowane ze składników naturalnych. Czy dostrzegacie teraz jak fatalne w skutkach może być stosowanie różnego rodzaju diet, które nie pozwalają na uzupełnienie tych wszystkich składników?! Przykładem może być dieta FDH. Jeśli więc jecie tylko połowę tego, co podobno tuczy, automatycznie jecie też połowę tego, co może Was uczynić szczupłymi.

1103, 2010

Skład spiruliny

11 marca, 2010|Spirulina Platensis|

Spirulina zawiera aż 65% białka w swojej budowie! A co najważniejsze, w przeciwieństwie do produktów mięsnych i nabiału, alga ta nie wykazuje żadnych obciążających organizm efektów ubocznych, choćby w postaci podwyższonego poziomu cholesterolu.

503, 2010

Algi Spirulina i odżywianie

5 marca, 2010|Wskazówki zdrowotne|

Głównym zadaniem algi Spirulina, które pełniła gdy życie dopiero się formowało była produkcja tlenu. Szybko jednak stała się również pożywieniem dla lepiej rozwiniętych organizmów. Zadanie to spełniała doskonale ponieważ była, a właściwie dalej jest w 60-70% zbudowana z białka, które jest podstawowym budulcem organizmu ludzkiego. A będąc dodatkowo białkiem pełnowartościowym może być bardzo sprawnie i z łatwością przyswajana.

203, 2010

Przydatne komórki tłuszczowe

2 marca, 2010|Dieta|

Tak naprawdę nie powinniście być źli na Wasze komórki tłuszczowe. Kiedy dołączają się do każdego tłuszczowego molekuła i zawiązują zgromadzony tłuszcz, przechowując go tym samym pewnie jak w sejfie, czynią tylko swoja powinność.

2702, 2010

Olej migdałowy

27 lutego, 2010|Migdałowiec pospolity (Amygdalus communis)|

Olej migdałowy jest pozyskiwany w procesie tłoczenia z dojrzałych ziaren migdałów (Prunus dulcis) lub z połączenia ich odmian, poprzez tłoczenie na zimno czy ekstrakcję i końcową rafinację (rafinowany olej migdałowy). Pierwotnie dziko rosnące drzewo migdałowe jest bardzo starą roślina, której ojczyzną są okolice morza Śródziemnego (odmiana europejska). Drugim, najważniejszym obszarem występowania jest USA, a w szczególności Kalifornia (odmiana amerykańska).

Go to Top