Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2103, 2016

Algi czerwone czy zielone?

21 marca, 2016|Algi|

Różne gatunki alg rosną na różnej głębokości, a to zmienia widmo światła, które do nich dociera – najgłębiej przenika światło niebieskie, najpłycej zatrzymywane jest czerwone i zielone. Przystosowały się do tego algi, które wykształciły różne zestawy barwników pozwalających im na wykorzystanie światła w fotosyntezie. Algi czerwone (brunatnice) żyją głębiej, a zielone (zielenice i sinice) płycej.

2103, 2016

Spirulina Febico – czystość i brak jodu potwierdzona certyfikatem

21 marca, 2016|Spirulina|

W branży suplementów diety niewielu producentów prowadzi we własnym zakresie badania jakości produktów. Nie są one wymagane prawnie, klienci o nie nie pytają, a nawet jeśli, to łatwiej jest wymyślić jakieś dane, niż przeprowadzić rzetelne badania. Jednym z chlubnych wyjątków jest firma Febico, która prowadzi drobiazgowe kontrole na każdym etapie produkcji i często wpuszcza audytorów zewnętrznych. Robi się to po to, aby mieć pewność, że wypuszczona na rynek Spirulina jest absolutnie czystym produktem.

1603, 2016

Spirulina i Spirulina: co je różni?

16 marca, 2016|Spirulina|

Spirulina to rodzaj alg. Kto uważał na biologii, ten wie, że rodzaj jest jednostką taksonomiczną wyższego rzędu niż gatunek, a więc i w rodzaju Spirulina gatunków prawdopodobnie jest kilka. Tak faktycznie jest – nie wchodząc w szczegóły, do produkcji kosmetyków i suplementów używa się trzech różnych gatunków Spiruliny, które dodatkowo występują w postaci różnych szczepów. Choć oczywiście na pierwszy rzut oka wszystkie próbki wyglądałyby tak samo, Spirulina różnych gatunków ma inny skład chemiczny i w związku z tym również inny poziom aktywności biologicznej.

1403, 2016

Spirulina – jak, jeśli nie w tabletkach (przepisy)?

14 marca, 2016|Spirulina|

Tabletki z algami Spirulina są podstawową formą suplementu i, co tu wiele ukrywać, najłatwiejszą do przyjmowania. Zawiesina proszku w wodzie nie należy do najsmaczniejszych. Na sucho też się proszku nie je, a zmieszany po prostu z jogurtem raczej nie ma szans na tytuł dania dnia. Na szczęście jest kilka ciekawszych sposobów, aby wykorzystać Spirulinę w inny niż tradycyjny sposób podawania.

1403, 2016

Spirulina – podstawowe właściwości, o których warto wiedzieć

14 marca, 2016|Spirulina|

Spirulina jest algą klimatu tropikalnego o bardzo specyficznym składzie. Jako składnik diety w pewnych rejonach świata używana była od wieluset lat. Jest organizmem bardzo wrażliwym na zanieczyszczenia. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych suplementów, przy czym poszczególne gatunki i szczepy różnią się od siebie właściwościami.

1003, 2016

Jak zaspokoić zapotrzebowanie na białko bez spożywania mięsa?

10 marca, 2016|Zdrowie|

Białko jest niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania składnikiem odżywczym. Stanowi podstawowy element budulcowy naszego organizmu oraz determinuje i reguluje procesy metaboliczne, a także energetyczne. Proteiny (białka) są bardzo ważnym składnikiem codziennej i dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Istnieje możliwość zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na białka bez spożywania mięsa.

303, 2016

Cynk – niezbędny pierwiastek dla organizmu

3 marca, 2016|Cynk|

Każda komórka naszego ciała potrzebuje cynk, a większość z nas nie otrzymuje odpowiednich ilości tego pierwiastka. Jest on składnikiem wielu enzymów oraz jest niezbędny żeby układ odpornościowy mógł skutecznie zwalczać infekcje, nawet zwykłe przeziębienie.

203, 2016

Dlaczego Spirulina z Tajwanu jest jedną z najlepszych na świecie?

2 marca, 2016|Spirulina|

Spirulina jest uprawiana w wielu miejscach na świecie: w USA, Meksyku, Australii, Nowej Zelandii, Chinach, Tajwanie i nie tylko. Mogłoby się wydawać, że przecież skoro jest to ten sam glon, to nie będzie miało znaczenia, skąd on pochodzi. W praktyce jednak różnice są dość znaczne. W ścisłej czołówce producentów znajdują się Stany Zjednoczone, Australia i Tajwan, jednak wiele wskazuje na to, że właśnie w tym ostatnim miejscu powstają suplementy o najwyższej jakości. Dlaczego?

203, 2016

Trzeba nam

2 marca, 2016|Galeria|

"By przeżyć, trzeba nam czterech uścisków dziennie. By zachować zdrowie, trzeba nam ośmiu uścisków dziennie. By się rozwijać, trzeba nam dwunastu uścisków dziennie". Virginia Satir [...]

203, 2016

Chlorella na zespół napięcia przedmiesiączkowego

2 marca, 2016|Chlorella|

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS - premenstrual syndrome) jest zespołem różnych, nieprzyjemnych objawów. Pojawia się nawet u 90% kobiet w wieku rozrodczym. Przyczyną PMS są szybkie oraz znaczne zmiany w gospodarce hormonalnej. Choć na to raczej nie ma się wpływu, stosując odpowiednia dietę, można łagodzić sporą część objawów.

103, 2016

Dlaczego tak głośno jest o suplementach ze Spiruliną?

1 marca, 2016|Spirulina|

Głośne jest to, co jest modne i trendy. Czy sama Spirulina jest modna? Cóż – mimo wszystko raczej nie. Ale jest to rodzaj algi na tyle wszechstronny, że pojawia się często przy omawianiu bardzo popularnych tematów: odchudzania, redukcji zakwaszenia, diecie wegetariańskiej czy diecie sportowej. I słusznie, bo jest ona bardzo skuteczna.

2902, 2016

Spirulina – wszechstronna alga

29 lutego, 2016|Spirulina|

Spirulina jest obecnie najpopularniejszym i najczęściej polecanym suplementem pochodzenia naturalnego. Nie dzieje się tak oczywiście bez przyczyny. Aktualnie hodowane linie tego glonu wyróżniają się bardzo wszechstronnych działaniem, które zawdzięczają złożonemu składowi, jakiego nie mają prawie żadne inne suplementy.

Przejdź do góry