Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1306, 2013

Potas – przydatny elektrolit

13 czerwca, 2013|Potas|

Potas spełnia bardzo ważną rolę w naszym organizmie, dlatego też istotne jest aby nie dopuścić do niedoborów tego cennego dla nas minerału. Jest niezwykle potrzebny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, reguluje ciśnienie krwi oraz łagodzi alergie.

1306, 2013

Wapń – podstawowy budulec kości, zębów i tkanki łącznej

13 czerwca, 2013|Wapń|

Wapń jest podstawowym budulcem kości, zębów oraz tkanki łącznej. Niewielu zdaje sobie sprawę z innej bardzo ważnej roli, jaką spełnia on w naszym organizmie. Wapń poprzez produkcję hormonów i enzymów wspomaga trawienie, wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi, aktywność neuroprzekaźników i przewodzi impulsy nerwowe potrzebne do pracy mięśnia sercowego oraz innych tkanek mięśniowych. Dodatkowo zapobiega procesom rozwoju raka jelita grubego.

1306, 2013

Bor – ekspert od gospodarki wapniowej organizmu

13 czerwca, 2013|Bor|

Bor jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wapniowej organizmu. Przypuszcza się również, że jego działanie warunkuje zwiększenie stężenia witaminy D2, wapnia, miedzi oraz magnezu w organizmie.

2905, 2013

Magnez – niezbędny dla każdej komórki organizmu

29 maja, 2013|Magnez|

Magnez to minerał odpowiadający za wiele życiowych przemian biochemicznych zachodzących w naszym ciele. Odgrywa rolę w dostawie energii do tkanek i komórek organizmu, w tym zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór, komórek nerwowych mózgu. Bierze udział w syntezie oraz stabilizacji nukleinowych kwasów DNA. Przyczynia się do poprawy wchłaniania potasu, fosforu, wapnia, adrenaliny i insuliny.

2505, 2013

Granat (Punica Granatum)

25 maja, 2013|Granatowiec właściwy (Punica granatum)|

Granat rośnie na drzewie, które jest krzakiem lub małym drzewem z gałązkami pokrytym kolcami oraz lśniącymi, owalnymi lub podłużnymi liśćmi. Z pomarańczowo-czerwonych kwiatów rozwijają się owoce. Są okrągłe one, zazwyczaj czerwone z „koroną” na dole. Owoc granatu zawiera liczne nasiona otoczone różowym miąższem. W Antyku był on spożywany ze względu na symbol płodności.

1403, 2013

Właściwości kwasu hialuronowego

14 marca, 2013|Kwas hialuronowy|

Pamiętasz jak Twoja skóra wyglądała gdy miałaś 20 lat? Była gładka, elastyczna i potrafiła zgromadzić optymalną, potrzebną ilość wody. Odpowiada za to dość specyficzny system opracowany przez naturę, zapobiegający naturalnemu parowaniu. Nasz organizm sam produkuje kolagen i kwas hialuronowy.

503, 2013

Kolagen i jego znaczenie w organizmie człowieka

5 marca, 2013|Kolagen|

Skóra jest strukturą dynamiczną, a jej budowa i funkcjonowanie zależą od czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Skóra właściwa zbudowana jest z tkanki łącznej, zapewniającej jej wytrzymałość oraz elastyczność. Tkanka łączna to jedna z najpowszechniejszych tkanek budujących nasze ciało. W większości złożona jest z włókien kolagenowych, ponadto z włókien retikulinowych i sprężystych.

2802, 2013

Żeń-szeń syberyjski – tajna broń w walce z przeziębieniem

28 lutego, 2013|Żeń szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus)|

W Rosji, USA, Australii, Japonii i Korei miliony ludzi rok rocznie zażywa fitopreparaty z Eleutherococcus. W Niemczech ta roślina lecznicza jest praktycznie nieznana. Zasłużyła sobie jednak na dobrą sławę. Ponieważ Żeń-szeń syberyjski, o którym mowa, charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością zastosowań.

2802, 2013

Spirulina a Wołowina

28 lutego, 2013|Spirulina Platensis|

Aktualizacja: 7 grudnia 2020

Spirulina a wołowina mogą być oceniane pod względem zawartości białka. Te dwa produkty były tematem zainteresowań niektórych badań wiążących przyszłość [...]

2402, 2013

Chlorella – w pełni naturalna odżywka roślinna

24 lutego, 2013|Chlorella|

Kilkadziesiąt lat temu, mieszkańcy powojennej Japonii musieli stawić czoła ogromnemu problemowi braku żywności. Wtedy też fundacja Rockefelera wraz z rządem Japonii zleciły badania odnośnie hodowli, zbiorów oraz przetwarzania chlorelli na ogromną skalę. Dlaczego?

2901, 2013

Cynk – minerał o szerokim spektrum działania

29 stycznia, 2013|Cynk|

Cynk jest minerałem śladowym uczestniczącym w wielu ważnych procesach zachodzących w organizmie człowieka. Jest skutecznym antyoksydantem chroniącym nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Posiada również wyjątkowe właściwości, których brak innym antyutleniaczom. Otóż, wywiera szczególny wpływ na funkcjonowanie grasicy, jednego z najważniejszych organów układu odpornościowego. Jej funkcją jest wspomaganie dojrzewania limfocytów T odpowiedzialnych za odporność komórkową.

2711, 2012

Wpływ spiruliny na równowagę kwasowo-zasadową organizmu

27 listopada, 2012|Spirulina Platensis|

Na świecie jest wiele gatunków bakterii występujących w środowiskach o różnych parametrach fizyko-chemicznych. Bakterie chorobotwórcze mają swoje "ulubione" siedlisko, w którym czują się dobrze i rozmnażają. Jednym z tych środowisk warunkujących możliwość bytu i spełniania swych funkcji fizjologicznych jest kwaśne pH krwi człowieka.

2211, 2012

Algi i ich wykorzystanie w kosmetyce

22 listopada, 2012|Algi|

Maski algowe, stosowane już od czasów starożytnych dostarczają nam dużą porcję składników regenerujących i nawilżających, dzięki czemu skóra jest dogłębnie odżywiona. Zawierają niezwykłe bogactwo substancji organicznych doskonale przyswajalnych.

1111, 2012

Koenzym Q10 dodaje energii, usprawnia pracę serca i pomaga w utracie masy ciała

11 listopada, 2012|Koenzym Q10|

Koenzym Q10 jest niesamowitym związkiem, który przyspiesza reakcje biochemiczne. Jest on obecny w każdej komórce, gdzie istotną rolę odgrywa produkcja energii. Koenzym Q10 dostarcza energię niezbędną dla naszego układu odpornościowego i przyczynia się do atakowania patogenów. Ponadto poprawia wykorzystanie tlenu i pomaga w utracie zbędnego tłuszczu.

810, 2012

Biotyna i jej wpływ na funkcjonowanie organizmu

8 października, 2012|Biotyna|

Stan zdrowia można ocenić na podstawie wyglądu ciała. Skóra, włosy, paznokcie potrafią dużo powiedzieć o samopoczuciu naszych komórek. Jeśli paznokcie są łamliwe i rosną nieprawidłowo, a pozbawione blasku włosy wypadają, to najprawdopodobniej komórki naszego ciała są niedożywione. Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Do witamin z grupy B należy też biotyna (B7), czyli witamina H. Nazwa witaminy „H" pochodzi od niemieckiego słowa Haut — skóra.

1309, 2012

Zalety Chlorelli jako dodatku do codziennej diety

13 września, 2012|Chlorella|

Z licznych badań wynika, że szczególne działanie mają cztery składniki Chlorelli: chlorofil, beta-karoten, czynnik wzrostu Chlorelli (CGF - Chlorella Growth Factor) oraz sama ściana komórkowa. Chlorella używana jest często jako dodatek do codziennej diety.

2708, 2012

Beta karoten – pogromca wolnych rodników

27 sierpnia, 2012|Beta-karoten|

Beta karoten jest naturalnym prekursorem witaminy A, a także znaczącym jej źródłem w naszej diecie. Spośród przeciwutleniaczy zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ nawet nieprzekształcony w witaminę A chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Beta karoten, szczególnie obficie występuje w korzeniu marchwi. Od marchwi pochodzi zresztą łacińska nazwa karotenu - „Daucus Carota”.

Go to Top