Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 15 lipca 2025

KaszottoKaszotto to bardzo popularne, niezwykle smaczne danie inspirowane włoskim risotto. Różnica wynika jednak z tego, że kaszotto przyrządza się (jak wskazuje nazwa) na bazie kaszy, natomiast risotto na bazie ryżu. Do wykonania omawianej potrawy można użyć różnych rodzajów kasz i dodatków. Jeśli zostaną odpowiednio dobrane, kaszotto jest zdrowe i zbilansowane.

Co to jest kaszotto?

Kaszotto to danie, które można wykonać na bazie różnego rodzaju kasz. Najczęściej jest to kasza pęczak, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza bulgur, a także kasza orkiszowa. Dodatkami są natomiast: warzywa, mięso, ryby, sery, zioła oraz grzyby. Warto zaznaczyć, że takie danie może być zarówno lekkostrawne, jak i ciężkostrawne, w zależności od tego, co zostanie dodane. Kaszotto ma konsystencję kremową, lekko kleistą, dzięki stopniowemu dodawaniu bulionu.

Kaszotto – przepis

Istnieje wiele różnych przepisów na kaszotto. Przykładowy, na bazie kaszy pęczak może prezentować się następująco:

  • szklanka kaszy pęczak;
  • cukinia średniej wielkości;
  • cebula średniej wielkości;
  • papryka czerwona;
  • 3 kawałki suszonych pomidorków;
  • 4 łyżki oleju do smażenia;
  • łyżka szczypiorku;
  • przyprawy: 2 łyżeczki oregano, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, szczypta tymianku.

Jedną szklankę suchego pęczaku należy ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut). Po jej zagotowaniu wsypuje się płaską łyżkę soli i dopiero do osolonego wrzątku dodaje się szklankę kaszy. Osobno nagrzewa się dużą patelnię z grubym dnem, wlewając na nią 4 łyżki oleju. Cebulę należy obrać, poszatkować i podsmażać na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Ma się zeszklić i odrobinę zarumienić. Na patelnię z cebulą wykładamy także pozostałe warzywa oraz przyprawy. Mieszamy warzywa i podsmażamy je przez około 10-15 minut. Powinny zmięknąć i lekko się zarumienić. Wszystko można podlać bulionem i gotować dalej do miękkości, aż powstaje kleista konsystencja.

Czy kaszotto jest zdrowe?

Kaszotto to bardzo zdrowe danie, zwłaszcza jeśli zostaną przygotowane z pełnoziarnistych kasz i warzyw. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego wspiera trawienie, wzmacnia mikroflorę jelitową, przeciwdziała niestrawnościom. Stanowi też bogate źródło witamin i minerałów, zwłaszcza witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza. Dobre węglowodany złożone zapewniają energię i stabilny poziom cukru we krwi, co nie tylko wpływa korzystnie na glikemię, ale również zapewnia sytość na długo.

Jeśli dodamy do kaszotto odpowiednie dodatki, takie jak np. cebula, czosnek, tymianek, oregano, potrawa stanie się silnym antyoksydantem. W przypadku jednak gdy dodamy buraki, wpłynie korzystnie na parametry krwi i poziom żelaza oraz ferrytyny. Można więc podsumować, że działanie prozdrowotne kaszotto zależy w dużej mierze od tego, jakich składników użyjemy.

Kaszotto – przeciwwskazania

Kaszotto wykonane z kaszy pszennej, bulguru czy jęczmiennej zawiera gluten. Osoby z celiakią powinny więc wybierać wersje z kaszy gryczanej, jaglanej lub komosy ryżowej. Kasze są także źródłem węglowodanów złożonych, dlatego osoby na diecie ketogenicznej lub diecie niskowęglowodanowej powinny ograniczyć porcje tego dania. Względnym przeciwwskazaniem jest zespół jelita drażliwego, jako że niektóre kasze (np. kasza jęczmienna) zawierają dużo błonnika, który może nasilać objawy.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. https://aniagotuje.pl/przepis/kasza-peczak-z-warzywami.
  2. Ochman P., Kasze w roślinnej kuchni regionalnej, Wydawnictwo Marginesy, 2022.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami