Limonka – właściwości i zastosowanie

Limonka - właściwości i zastosowanieLimonka, zwana potocznie kuzynką cytryny, jest bardzo popularnym dodatkiem zarówno do ciepłych napojów, jak i tych spożywanych na zimno. Nic dziwnego, ponieważ posiada wiele dobroczynnych właściwości, a dodatkową cechą jest jej niska kaloryczność. Jakie wykazuje działanie na nasz organizm oraz jakie znalazła zastosowanie? Poznajmy limonkę z bliska.

Limonka pochodzi z rejonów Azji. Obecnie jednak jej uprawa odbywa się w wielu miejscach na świecie. Drzewa limonki wydają owoce przez cały rok, dlatego też nie należy ona do owoców sezonowych.

Limonka – właściwości

Limonka to przede wszystkim źródło witaminy C. Posiada również witaminę A, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), a także minerały m.in. wapń, żelazo, miedź, fosforpotas oraz flawonoidy i błonnik.

Obecność w limonce witaminy C i flawonoidów sprawia, że jej regularne spożywanie wzmacnia odporność organizmu, a także zmniejsza przebarwienia skóry, rozjaśnia ją i wzmacnia naczynia włosowate. Ze względu na swój skład, limonka wykazuje także działanie alkalizujące. A więc odkwasza organizm przez co stabilizuje jego równowagę kwasowo-zasadową. Warto pamiętać, że zakwaszenie organizmu może doprowadzić do pojawienia się stanów depresyjnych, migren czy osłabienia kości. Dlatego też należy wzbogacać swoją dietę w produkty takie jak m.in. limonka czy cytryna.

Zobacz również: Woda z cytryną – korzyści i skutki uboczne.

Zawarte w owocach limonki flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne. Usuwają więc z organizmu wolne rodniki zapobiegając groźnym chorobom, w tym również nowotworom. Ponadto wykazują działanie przeciwzapalne, rozkurczające i uszczelniają naczynia krwionośne. Dodatkowo posiadają właściwości moczopędne, co wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn.

Zastosowanie limonki

Limonka zawiera wiele składników odżywczych. Dzięki temu wykazuje szerokie właściwości i można ją wykorzystywać w wieloraki sposób. Oto główne kierunki jej zastosowania:

Kosmetyka

  1. Limonka wykorzystywana jest w kosmetykach takich jak kremy, balsamy, maseczki czy szampony. Wszystko przez zawartość flawonoidów, które hamują procesy starzenia się organizmu, działają przeciwzmarszczkowo i mocno odżywczo.
  2. Maseczki z limonką, dzięki obecnej w niej witaminie C, rozjaśniają skórę, wyrównują jej ogólny koloryt oraz niwelują nieestetyczne cienie pod oczami czy przebarwienia skóry.
  3. Zawartość w limonce witaminy C daje również możliwość wykorzystania jej np. w serum wzmacniającym naczynia krwionośne oraz ogólną odporność skóry. Zapobiega to powstawaniu na niej tzw. pajączków.
  4. Dzięki zawartości witaminy A, limonka stosowana jest w kosmetykach do pielęgnacji włosów i paznokci. Tego rodzaju preparaty będą na nie działać regenerująco oraz zapobiegną ich osłabianiu się.

Zdrowie

  1. Limonka bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Chroni wątrobę powodując rozrzedzenie żółci, co ułatwia jej transport.
  2. Sok limonki działa odkażająco, dzięki zawartości witaminy C. Chroni również organizm przed atakiem różnego rodzaju bakterii, wzmacniając jego odporność.
  3. Limonka zapewnia organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Innymi słowy działa odkwaszająco.
  4. Sok z limonki reguluje również pracę układu nerwowego, co wpływa na łagodzenie bólów głowy oraz objawów nadpobudliwości.

Kuchnia

  1. Limonka, tak jak cytryna, jest często wykorzystywanym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty.
  2. Stosowana latem do zimnych napojów dodaje smaku i orzeźwienia.
  3. Sok z limonki można zastosować do deserów czy sałatek, zarówno tych owocowych jak i warzywnych.
  4. Owoc ten używany jest do nadania potrawom rybnym smaku. Tak jak cytryna, limonka stanowi ich dodatkowy element dekoracyjny.
  5. Limonka krojona w plasterki wykorzystywana jest niekiedy jako element dekoracyjny drinków.

Ciekawostki na temat limonki

  1. Do największych producentów limonki należą kraje takie jak Chiny, Indie, Meksyk czy Brazylia.
  2. Inne nazwy określające limonkę to: limeta kwaśna, limetka, limona, lima.
  3. Sok z limonki jest nieco bardziej kwaśny niż sok z cytryny.
  4. Limonki posiadają owalny lub lekko okrągły kształt.
  5. Skórka limonki jest gorzka w smaku i posiada zielonożółty kolor.
  6. Limonki mają zdolność absorpcji obcych zapachów.
  7. Koncentrat, który wydobywany jest z limonki znalazł zastosowanie w kosmetyce do wytwarzania past do zębów, mydła, detergentów czy dezodorantów.
  8. Limonka posiada cieńszą skórkę od cytryny, co niestety wiąże się z ich częstym popadaniem w infekcje.
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy:
  1. Marcin
    Marcin says:

    Będąc w Tajlandii przekonałem się do limonki i teraz nawet chętniej jej używam niż cytryny. Ma nieco inny smak i dużo więcej aromatu w skórce. Warto czasem odmienić jakiś składnik w kuchni i wszystko magicznie odmienia smak! 🙂

    Odpowiedz
  2. anna
    anna says:

    Najwazniejsza cecha odrozniajaca limonke od cytryny jest niska zaawrtosc salicylanow.,ktore sa bradzo szodliwe dla ludzi majacych uczulenie na nie. Cytryny nie powinni z tego wzgldu uzywac astmatycy,osoby majace problemy z zatokami, bo oni czesto sa wlasnie, nawet nie wiedziac o tym, uczuleni na salicylany. Dlatego ze wszech miar polecam limoke zamiast cytryny.

    Odpowiedz
    • anna
      anna says:

      Ma olbrzymia przewage nad cytryna, bo zawiera znikoma ilosc salicylanow, na ktore to jest bardzo wielu ludzi uczulonych, szczegolnie astmatycy, nawet nie wiedzac o tym.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *