Acerola
Acerola

Aktualizacja: 2 czerwca 2022

Pokrzywa - moc leczniczych właściwościPokrzywa zwykle uważana jest za mało przyjazną roślinę, która może rosnąć prawie wszędzie, nawet w trudnych warunkach. Miejsca gdzie najczęściej występuje to łąki, pola czy między kamieniami. Wbrew pozorom pokrzywa stanowi jedną z najbardziej cennych roślin występujących w naszym kraju. Naukowcy, którzy przeprowadzili badania nad nią, są zaskoczeni działaniem i obecnością tak wielu odżywczych składników.

Jakie właściwości wykazuje pokrzywa?

Pokrzywa to przede wszystkim źródło witaminy A, witaminy C, witaminy K i witamin z grupy B, a także wielu makro- oraz mikroelementów. Należą do nich m.in. magnez, fosfor, siarka, żelazo, krzem oraz sód. Pokrzywa zawiera również serotoninę, hormon który wpływa na stan naszego samopoczucia. Dzięki tym wszystkim cennym składnikom posiada wiele leczniczych właściwości.

Składniki znajdujące się w pokrzywie pozytywnie wpływają na nasz układ trawienny, przyspieszając jego pracę. Ponadto wpływają na właściwą pracę narządów takich jak trzustka, wątroba czy żołądek. Pokrzywa działa moczopędnie, co korzystnie oddziałuje na układ moczowy eliminując z niego czynniki chorobotwórcze. Wykazując działanie moczopędne przyczynia się również do oczyszczania organizmu z toksyn, a także zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Roślina ta posiada działanie krwiotwórcze, które wykorzystuje się u osób z anemią, jak również posiadających niedobory witamin i minerałów.

Zastosowanie pokrzywy

Pokrzywa dzięki swoim właściwościom znalazła szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się ją przy różnych dolegliwościach, jak również w celu poprawy urody.

Pokrzywa na zdrowie

  • Wzmacnia układ immunologiczny – ma zdolność zwiększania lub zmniejszania aktywności komórek odpornościowych organizmu. Jest to bardzo istotna funkcja w przypadku chorób autoimmunologicznych jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Pokrzywa działa również antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie;
  • Oczyszcza organizm i leczy nerki – od wielu lat stosowana jest w leczeniu kamicy nerkowej, w stanach zapalnych nerek czy układu moczowego. Działa również moczopędnie, co powoduje naturalne oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii;
  • Wspomaga leczenie anemii – działanie to zawdzięcza przede wszystkim związkom takim jak kwas foliowy, witamina K, miedź i żelazo. Są to substancje uczestniczące w procesach produkcji hemoglobiny i erytrocytów krwi. Pokrzywę poleca się więc osobom przemęczonym, wyczerpanym;
  • Wzmacnia układ kostny – poprzez obecny w pokrzywie krzem i wapń bardzo korzystnie wpływa na układ kostny organizmu. Przyczynia się m.in. do jego wzmocnienia, a także do szybszej regeneracji kości np. po złamaniu;
  • Usuwa obrzęki – niektóre części naszego ciała są podatne na powstawanie obrzęków. Główną tego przyczyną jest zatrzymywanie się wody w organizmie. Pokrzywa bardzo skutecznie likwiduje obrzęki, ponieważ działa moczopędnie;
  • Wspomaga odchudzanie – zawarta w pokrzywie sekretyna pobudza pracę trzustki oraz aktywizuje produkcję żółci, przez co reguluje i usprawnia trawienie. Jest to czynnik ułatwiający w przypadku osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Pokrzywa w kuchni

Napar z suszonych liści jest niezwykle popularny od setek lat. Warto pamiętać, aby przy regularnym jego spożywaniu wykonywać kilkutygodniowe przerwy. Ponadto pokrzywa stanowi zdrowy dodatek do wielu potraw – nadaje posiłkom przyjemne walory smakowe, w tym zupom, sałatkom czy nawet jajecznicy.

Sok z pokrzywy zwykle wykonywany jest z suszonych lub świeżych liści. Można go używać do przemywania podrażnionej skóry, z objawami trądziku pospolitego, a nawet do płukania gardła ze stanem zapalnym czy do higieny jamy ustnej.

Pokrzywa dla urody

Pokrzywa to przede wszystkim bardzo dobry, naturalny kosmetyk do pielęgnacji włosów – zwłaszcza tych, które mają tendencję do szybkiego przetłuszczania się. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów zapobiegając ich wypadaniu. Sprawdza się w pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej, łagodzi stany zapalne, a także redukuje obrzęki, które mogą wystąpić przy zaawansowanym stadium trądziku pospolitego.

Dzięki temu, że zawiera duże ilości antyoksydantów eliminuje z organizmu wolne rodniki zapobiegając powstawaniu wielu chorób. Jednym słowem przedłuża młodość i witalność organizmu. Do tych cennych związków zaliczana jest m.in. witamina C, witamina E, kwas foliowy i karoten.

Kto powinien uważać na pokrzywę?

Pokrzywy nie powinny używać osoby, u których przewidziany jest zabieg chirurgiczny. Nie zalecana jest również kobietom, u których stwierdzono cysty na jajnikach lub inne choroby układu rozrodczego. Dodatkowo osoby przyjmujące leki na cukrzycę powinny skontaktować się z lekarzem przed jej przyjmowaniem.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jakubczyk K., Janda K., Szkyrpan S., Gutowska I., Wolska J., Pokrzywa zwyczajna – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2/2015.
  2. Pieszak M., Mikołajczak P., Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej, Postępy Fitoterapii, 4/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami