Aktualizacja: 10 listopada 2022
Czarna porzeczka to jeden z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Stanowi ona źródło witamin dla naszego organizmu, szczególnie bogate w witaminę C. 100 gram tego owocu pokrywa aż 260 % dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W medycynie naturalnej czarna porzeczka stosowana były m.in. w infekcjach górnych dróg oddechowych czy w reumatyzmie. Jak jest dzisiaj? Do jakich innych celów można wykorzystać właściwości porzeczki oraz co takiego kryje w sobie ten owoc?
Czarna porzeczka w Polsce rośnie dziko, głównie w lasach lub zaroślach. Mimo to chętnie uprawiana jest również w przydomowych ogródkach. Naturalnie porzeczka jest niedużym krzewem, który wypuszcza swoje gałązki przede wszystkim u nasady pędu. Na liściach krzewu znajdują się specjalne gruczoły, które wydzielają olejki eteryczne nadające charakterystycznego zapachu owocom. Czarna porzeczka kwitnie w maju lub kwietniu.
Odmiany
Występuje wiele odmian porzeczki czarnej. Do głównych należy:
- ores – jest dość późną odmianą bowiem dojrzewa dopiero pod koniec lipca. Porzeczki te są odporne na niskie temperatury.
- andega – odmiana, która daje dużo owoców. Są one zwykle średniej wielkości, jednak dość kwaśne.
- delbard robusta – ten rodzaj porzeczki obfituje w owoce średniej wielkości. Nie są one zbyt aromatyczne.
- classis banc – są to owoce średnie o małej aromatyczności.
- cadou – owoce są duże i aromatyczne. Odmiana ta najlepiej smakuje jeśli są one świeże, .
- black down – odmiana obfituje w dużą ilość owoców średniej wielkości. Ponadto są słodkie i soczyste. Najlepiej nadają się do produkcji różnego rodzaju przetworów.
Czarna porzeczka – właściwości lecznicze
W czarnej porzeczce znaleźć można m.in. kwasy organiczne, kwasy owocowe, olejki eteryczne, antocyjany, pektyny i sole mineralne. Nade wszystko owoce te obfitują w bardzo duże ilości witaminy C, bowiem w 100 gramach występuje aż 4 razy więcej tej witaminy niż w pomarańczach.
Dzięki temu regularne spożywanie czarnej porzeczki znacznie zwiększa odporność organizmu, przez co jesteśmy mniej podatni na różnego rodzaju infekcje. Witamina C obecna w diecie korzystnie wpływa również na nasz układ krwionośny. Wzmacnia bowiem ściany naczyń krwionośnych zapobiegając m.in. ich pękaniu i tworzeniu się pajączków.
Porzeczka czarna to doskonałe źródło antyoksydantów. Wywierają one bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, bowiem hamują proces tworzenia się szkodliwych związków, które prowadzą do rozwoju zmian nowotworowych. Poprzez usuwanie z organizmu wolnych rodników spowalniają procesy starzenia się. Działają więc odmładzająco. Oprócz tego antyoksydanty warunkują właściwy poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejszają również ryzyko wystąpienia miażdżycy. Stabilizują również ciśnienie krwi oraz wykazują właściwości oczyszczające. A to dlatego, że posiadają zdolność tworzenia się kompleksów z metalami ciężkimi m.in. ołowiem czy kadmem i usuwa je z organizmu.
Największe właściwości lecznicze przypisuje się m.in.:
- antocyjanom – obecne są w skórce czarnych porzeczek. Wykazują właściwości antybakteryjne.
- kwercetynie – wykazuje właściwości moczopędne i oczyszczające.
- rutynie – związek ten ułatwia wchłanianie witaminy C do krwiobiegu.
Czarna porzeczka, dzięki zawartości antyoksydantów, reguluje także poziom cukru we krwi. Ponadto porzeczki to doskonałe źródło błonnika (pektyn). Działanie to zapobiega więc wzrostowi cholesterolu we krwi, a także reguluje perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Dzięki zawartości witaminy A, regularne spożywanie owoców czarnej porzeczki jest w stanie zahamować procesy rozwoju wielu chorób oczu w tym m.in. jaskry. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze czarna porzeczka w dawnej medycynie naturalnej stosowana była jako forma okładów na skórę w przypadku ugryzień, ukąszeń lub otwartych ran.
Czarna porzeczka korzystnie wpływa również na nasz układ pokarmowy. Zawarte w niej garbniki wykazują działanie ściągające na błony śluzowe żołądka oraz jelit, a także hamują w nim rozwój drobnoustrojów. Z kolei dzięki obecności flawonoidów czarna porzeczka zapobiega chorobom ze strony układu moczowego np. zapaleniu nerek.
Czarna porzeczka – zastosowanie
Czarna porzeczka to idealny owoc do produkcji różnego rodzaju przetworów. Sprawdza się jako forma dżemu, konfitur, a nawet kompotu czy soku. Można ją spożywać w postaci surowej i potraktować ją jako zdrową przekąskę. Owoce czarnej porzeczki często dodawane są do różnego rodzaju deserów np. ciast czy lodów, a także do śniadań w postaci omleta czy zdrowego musli. Mogą one również stanowić składnik sałatek owocowych, a także składnik letnich koktajlów. Ponadto z czarnej porzeczki wykonywane są również nalewki i inne mocniejsze alkohole smakowe. Owoce te wykorzystywane są też do produkcji sosów do potraw.


Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Uwielbiam czarną poprzeczkę i chętnie korzystam z jej wyjątkowego, lekko cierpkiego smaku przy okazji wypieków. Świetnie kontrastuje ze słodyczą bezy.
Szczerze mówiąc nigdy nie widziałam dziko rosnącej porzeczki, a po lasach uwielbiam łazić, zatem to ciekawe co mówisz 🙂
Ciekawy artykuł. 🙂
Super, brzmi zdrowo!