Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 11 grudnia 2023

Zimowe napoje rozgrzewająceZimowe napoje rozgrzewające to grupa różnego rodzaju napojów, po wypiciu których dochodzi do rozgrzania organizmu od wewnątrz. Są cenione zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy pogoda za oknem pozostawia wiele do życzenia. Warto sięgać po napoje rozgrzewające przygotowane ze zdrowych składników, dzięki czemu jednocześnie wesprzemy organizm i poprawimy odporność.

Zimowe napoje rozgrzewające

Zimowe napoje rozgrzewające mogą być pite nawet codziennie, jeśli w ich skład wchodzą wyłącznie naturalne składniki. Ostrożność należy zachować jedynie przy sięganiu po zioła, wykluczając wcześniej wszelkie ewentualne przeciwwskazania do wybranej formy ziołolecznictwa. Poniżej znajdują się przykłady popularnych napojów rozgrzewających.

1. Złote mleko

Klasyczne złote mleko to połączenie przypraw z miodem oraz mlekiem roślinnym lub mlekiem krowim. Najważniejszą przyprawą w tym przepisie jest kurkuma, choć w zależności od preferencji można wzbogacić go o imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon czy czarny pieprz. Złote mleko pije się z reguły w temperaturze pokojowej, a mimo tego działa silnie rozgrzewająco, przeciwzapalnie oraz antystresowo. Dodatkowo wzmacnia odporność, poprawia krążenie i samopoczucie. Przepis na złote mleko:

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy na małym ogniu, dokładnie mieszając.

2. Kakao na ostro

Propozycja idealna dla miłośników czekolady. Pamiętajmy jednak, aby nie sięgać po kakaowe proszki do rozpuszczania w wodzie, ponieważ mają one bardzo wysoką zawartość cukru i znikomą zawartość prawdziwego kakao. Najlepiej sięgnąć po naturalne kakao prawdziwe. Potrzebne składniki:

  • szklanka mleka, np. mleka krowiego lub mleka migdałowego;
  • łyżka naturalnego kakao;
  • szczypta ulubionych przypraw o działaniu rozgrzewającym, np.: cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu cayenne, wanilii, goździków;
  • odrobina syropu klonowego lub sosu czekoladowego (z opcji tej można zrezygnować, jeśli zależy nam na ograniczeniu spożycia cukru).

Po podgrzaniu mleka dodajemy kakao wraz z przyprawami. Po połączeniu się składników kakao zdejmujemy z kuchenki i przelewamy do szklanki. Warto pozostawić ją pod przykryciem na 2 minuty, aby wydobyć walory przypraw. Kakao mieszamy i pijemy, najlepiej na gorąco.

3. Herbata zimowa

Zimowa herbata jest propozycją idealną dla każdego miłośnika intensywnych, bogatych kompozycji smakowych. Przepis:

  • pełna łyżeczka dobrej herbaty sypanej;
  • laska cynamonu;
  • łyżeczka miodu;
  • 3 główki goździków;
  • plaster cytryny i plaster pomarańczy;
  • łyżka domowego syropu malinowego;
  • plasterek imbiru.

Herbatę wraz z laską cynamonu zaparzamy w zaparzaczu przez około 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy cynamon i przelewamy herbatę do kubka (bez fusów). Umieszczamy w nim pozostałe składniki (cytrynę i miód dodając kilka minut później, gdy herbata nie jest bardzo gorąca). Najlepiej pić od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepła. Pozostając w temacie herbat i naparów ziołowych, działanie rozgrzewające wykazuje także wiele ziół. Są to m.in.: kwiat lipy, ziele tawuły czy czarny bez.

Czy alkohol rozgrzewa?

Jednym z największych błędów i mitów jest stwierdzenie, że alkohol rozgrzewa organizm. Nic bardziej mylnego. Alkohol nie podnosi temperatury ciała, jednak rozszerza naczynia krwionośne znajdujące się bezpośrednio pod skórą, co powoduje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry. Efektem jest zwiększony przepływ krwi z wnętrza ciała do naczyń bardziej powierzchownych. Jeśli przebywamy na zimnym powietrzu, krew w tych naczyniach ochładza się i wraca z powrotem do wnętrza organizmu, ochładzając znajdujące się tam narządy wewnętrzne. Może to doprowadzić do wychłodzenia organizmu, co jest wysoce niekorzystne. Osoby upojone alkoholem, które chwilowo straciły świadomość na mrozie, mogą nawet narazić się na śmierć. Warto zatem podkreślić, że alkohol nie jest napojem rozgrzewającym organizm, mimo iż po jego wypiciu odczuwa się przyjemne ciepło.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wiciński M., Soroko A., Niedzwiecki P., Ciemna K., Malinowski B., Grześk E., Szadujkis-Szadurska K., Wpływ alkoholu na wybrane jednostki chorobowe. Wino czerwone – fakty i mity. Przegląd badań klinicznych (według EBM),
  2. Współczesne kierunki działań prozdrowotnych, WSIiZ, Warszawa 2015.
  3. Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Probl Hig Epidemiol, 96/2015.
  4. Kuchnia rozgrzewająca. Praca zbiorowa. Wydawnictwo Olesiejuk, Ozarów Mazowiecki 2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami