Aloes i korzyści z jego przyjmowania

Aloes i korzyści z jego przyjmowaniaAloes jest rośliną, która już w przeszłości była wykorzystywana w różnych kulturach ze względu na swoje zdrowotne korzyści, jak również lecznicze i pielęgnacyjne właściwości. Liście aloesu składają się z trzech warstw. Najgłębsza część zawiera żel, który bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka. Obecnie żel aloesowy stosowany jest w produktach do pielęgnacji skóry, jak również spożywany w naturalnej, surowej postaci.

Aloes i jego wartość odżywcza

Zgodnie z artykułem, który ukazał się w “Indian Journal of Dermatology” w 2008 roku, żel z aloesu zawiera witaminy A, C i E. Są to przeciwutleniacze, co oznacza, że ​​chronią przed działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się i mogą powodować raka. Żel aloesowy zawiera również witaminę B12 i kwas foliowy. Znajduje się w nim także szereg zasadniczych składników mineralnych, w tym wapń, potas, magnez, sód, chrom, miedź, cynk i selen. Zawartość minerałów sprawia, że ​​Aloes jest korzystny dla enzymów komórkowych i aktywności metabolicznej. Zawiera również 20 aminokwasów, w tym 7 z 8 niezbędnych.

Przeciwzapalne działanie

Aloes zawiera kilka związków przeciwzapalnych, w tym kwas salicylowy, c-glikozydowe kromony i enzym o nazwie bradykinaza. Aloes zmniejsza wytwarzanie kwasu w organizmie co również zapobiega stanom zapalnym. Według badań opublikowanych w “Alimentary Pharmacology and Therapeutics” w 2004 roku, spożywanie aloesu może okazać się pomocne w leczeniu choroby zapalnej jelit. W innym badaniu z tej samej publikacji wydanej w 2004 roku poinformowano, że Aloes może być również pomocny w łagodnych i umiarkowanych przypadkach wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. W badaniu u 47% osób, które poddane były suplementacji Aloesem poprawiły się wyniki – zmniejszyły się objawy, podczas gdy tylko u 14% przypadków w grupie przyjmującej placebo zauważono poprawę.

Profilaktyka i leczenie cukrzycy

W badaniu opublikowanym w “Biological and Pharmaceutical Bulletin” w 2006 roku, naukowcy testowali na myszach z cukrzycą typu 2 efekt pięć różnych związków zwanych fitosterolami znalezionymi w Aloesie przeciw hiperglikemii. Po podaniu fitosteroli przez jeden miesiąc, myszy miały obniżone poziomy glukozy. Badacze doszli do wniosku, że Aloes w długim okresie czasu wpływa na poziom glukozy we krwi, co może być przydatne w leczeniu cukrzycy typu 2. W “Saudi Pharmaceutical Journal” w 2009 roku opublikowano badania, które potwierdziły ten wniosek. Naukowcy codziennie podawali Aloes chorym na cukrzycę typu 2. Po czterech tygodniach, badacze zauważyli znaczne obniżenie stężenia trójglicerydów, a po sześciu tygodniach poziom glukozy u pacjentów był istotnie zmniejszony.

Na co uważać?

Żel aloesowy, który znajduje się w największej, wewnętrznej warstwie liścia jest bezpieczną i korzystną częścią rośliny do spożywania, ale jego skóra i żółta warstwa położona bezpośrednio pod nim, jest uważana za prawdopodobnie niebezpieczną.
Aloes nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią lub dzieci poniżej 12 lat zgodnie z MedlinePlus. Związane jest to z wadami wrodzonymi i poronieniami. Jednak dalsze badania są potrzebne. Aloes może działać jako środek przeczyszczający, więc nie należy go łączyć z lekami przeczyszczającymi. Spożywanie soku aloesowego zostało powiązane z chorobami nerek i uszkodzeniami wątroby – według MedlinePlus. Chociaż niektóre badania wykazują potencjalne zastosowanie Aloesu w farmakologii i posiada on pewne składniki odżywcze, to nie należy do żywności, którą można regularnie spożywać.

Polecane produkty:

Olej kokosowy
Olej kokosowy, inaczej nazywany też masłem kokosowym, jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *