Ogórki kiszone – właściwości i zastosowanie

Ogórki kiszone - właściwości i zastosowanieOgórki kiszone to produkt, który znany jest nam doskonale. W kuchni polskiej znalazły szerokie zastosowanie: stanowią bazę wielu sałatek podawanych do obiadu, są składnikiem zup oraz występują jako forma zdrowej przekąski np. na kanapkę. Nic dziwnego, ponieważ świetnie smakują, ponadto wykazują wiele dobroczynnych właściwości. Jakich? Przyjrzyjmy się bliżej ogórkom kiszonym.

Ogórki kiszone to świeże ogórki poddawane procesom kiszenia. Proces ten polega na wystąpieniu zjawiska fermentacji mlekowej. Zachodzi ona dzięki bakteriom mlekowym, nadając ogórkom charakterystyczny kwaśny smak oraz konserwując pożywienie. Wynikiem procesu kiszenia jest rozkład cukrów prostych, znajdujących się w komórkach roślin, na kwas mlekowy.

Ogórki kiszone – właściwości

W składzie ogórków kiszonych znaleźć można dużą zawartość witaminy C, a także witaminy z grupy B ( B2, B6 i B12). Ponadto ogórki kiszone stanowią źródło witaminy E, K, błonnik pokarmowy oraz probiotyki.

Kiszone ogórki polecane są osobom będącym na diecie odchudzającej. Proces kiszenia sprawia, że stają się lekkostrawne i pełne wartości odżywczych. Ponadto wspomagają odchudzanie oraz działają oczyszczająco na organizm.

Ogórki kiszone choć nie w dużym stopniu, minimalizują obrzęki i usuwają nadmiar wody z organizmu. Korzystnie wpływają także na nasz układ pokarmowy, usprawniając procesy trawienne, poprzez wzmaganie produkcji soków żołądkowych. Obecność bakterii probiotycznych w ogórkach kiszonych reguluje skład mikroflory bakteryjnej, która wzmacnia odporność organizmu oraz sprzyja procesom trawienia.

Ogórki kiszone w swym składzie nie posiadają enzymu – askorbinazy, która wykazuje niekorzystny wpływ na witaminę C. Z kolei witamina C, wraz z witaminą K, zwiększa odporność organizmu oraz korzystnie oddziałuje na kondycję naczyń krwionośnych, zapobiegając ich pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków. Ponadto odpowiada za prawidłowy proces krzepnięcia krwi.

Błonnik pokarmowy obecny w ogórkach usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje procesy trawienne. Zapewnia także uczucie sytości na długi czas.

Z kolei probiotyki (fermentowane produkty) nadają charakterystycznego smaku ogórkom oraz korzystnie wpływają na nasze jelita. Ponadto oczyszczają organizm z toksyn. Podczas procesu fermentacji dochodzi do syntezy acetylocholiny, która reguluje poziom ciśnienia krwi w naczyniach, zmniejsza problem z zaparciami oraz pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego.

Ogórki kiszone to także źródło izotiocyjanin – związków o działaniu przeciwnowotworowym oraz cennych dla nas antyoksydantów.

Ogórki kiszone – zastosowanie

Ogórki kiszone oprócz kuchni polskiej znalazły zastosowanie w kuchniach innych krajów m.in:

  • w kuchni indyjskiej występujące pod nazwą gherkin;
  • w kuchni francuskiej – skąd wywodzi się nazwa “ogórki korniszony”;
  • w kuchni szwedzkiej i duńskiej – gdzie ogórki poddaje się procesom kiszenia dopiero po ich pokrojeniu w plasterki;
  • w kuchni węgierskiej – gdzie do ogórków dodaje się ocet;
  • w kuchni żydowskiej.

Ogórki kiszone w kuchni polskiej stanowią bazę wszelkich sałatek warzywnych oraz surówek dodawanych do dań głównych. Ponadto stanowią składnik zup oraz tzw. zupy ogórkowej.

Ogórki kiszone można podawać również jako osobną przekąskę lub położyć na kanapkę jako formę zdrowego i smacznego dodatku.

Co można dodawać do kiszenia ogórków?

Podsumowanie

Ogórki kiszone są bardzo dobrą alternatywą dla warzyw i owoców spożywanych w okresie zimowym. Proces fermentacji sprawia, że zyskują cenne dla nas właściwości i stanowią bardziej wartościowy produkt niż warzywa mrożone.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
1 komentuj

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *