Acerola
Acerola

Aktualizacja: 27 grudnia 2021

 5 powodów aby dodawać Spiruline do codzienniej dietySpirulina jest jednym z cenniejszych produktów spożywczych, zaliczanych do grona tzw. super żywności. Superfood, czyli żywność pochodzenia naturalnego, stała się częścią naszej codzienności. Dodajemy ją do koktajli, posiłków, a także różnego rodzaju przekąsek w ciągu dnia. Choć nie są to leki, a super pożywienie (nie bez powodu tak nazywane), to zawierają bardzo dużą ilość substancji odżywczych pełnych antyoksydantów, witamin i minerałów. Należąca do superfood Spirulina z powodzeniem przez lata zapracowała na swoją wartość.

Znaczenie superfood

Superfood to promowanie naturalnych i zdrowych nawyków żywieniowych. Każde super pożywienie zawiera unikalny wachlarz witamin, pozwalający podjąć walkę z chorobą. Wszystko dzięki swojemu bogatemu składowi – minerały, enzymy i inne składniki odżywcze, które wpływają na poprawę zdrowia. Dodawane do posiłków może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka przewlekłej choroby i wpłynąć znacząco na nasze zdrowie. Do grupy superfood zalicza się również alga Spirulina.

Co to jest Spirulina?

Spirulina to alga, którą widzi się pływającą po górnej powierzchni stawu. Jednak po odpowiednim przygotowaniu przez producenta, z zachowaniem najwyższych standardów, staje się ona bezpieczna do spożycia. W 1974 roku na Światowej Konferencji Żywności ogłoszono, że Spirulina w przyszłości będzie jednym z najlepszych i najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Wkrótce po tym NASA włączyła Spirulinę do diety swoim astronautom. Kilka lat później, Spirulina stała się coraz bardziej popularna wśród ludzi na całym świecie, którzy traktują ją obecnie jako część swojej diety. W Polsce dopiero jest poznawana i stanowi tylko kwestię czasu, aż osoby dbające o swoje zdrowie przekonają się o jej wartościach odżywczych i możliwościach jakie oferuje.

Spirulina – właściwości i zdrowotne działanie

Korzyści zdrowotne jakie oferuje ta alga nie powinny być ignorowane. Jest to rodzaj żywności, który powinien być dodawany do diety każdego dnia.  Spirulina składa się od 50 do 70 procent białka o wysokiej przyswajalności. Jakość białka jakie w niej znajdziemy jest bardzo wysoka, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm człowieka potrzebuje.

Spirulina, w porównaniu do produktów mlecznych i pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najlepszych źródeł jodu (oczywiście ta morska). Ponadto, Spirulina jest bardzo dobrym źródłem potasu, witamin K, B1, B2, B3, miedzi, żelaza i manganu, a także witamin z grupy B. Lecz nie powinna być traktowana jako główne źródło witaminy B12, ponieważ wstępne badania sugerują, że nasze ciało nie jest zdolne do absorbowania tej szczególnej witaminy. Potrzebne są jednak dalsze badania. Spirulina może z powodzeniem zastąpić produkty mleczne, ryby (takie jak np. łosoś), jaja i produkty mięsne.

Walka z alergią

Miliony ludzi na całym świecie cierpi każdego dnia z powodu alergii. Zatkany nos, łzawienie oczu lub swędzenie w gardle to objawy spowodowane przez alergię. Przeprowadzone badania sugerują, że Spirulina pomaga zatrzymać uwalnianie histaminy, która jest odpowiedzialna za objawy alergicznego nieżytu nosa. Stwierdzono, że spożywanie Spiruliny zmniejsza częstotliwość kichania, swędzenie nosa, uczucie zatkanego nosa u osób cierpiących na alergie.

Regulacja ciśnienia tętniczego krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest poważnym problemem zdrowotnym dla wielu i dotyka miliony osób na świecie. Wysokie ciśnienie powoduje, że jest się w grupie ryzyka narażonej na atak serca lub udar mózgu. Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiego ciśnienia krwi pod kontrolą jest zdrowa dieta i regularne ćwiczenia. Wprowadzenie odpowiednich ćwiczeń i zrównoważonej diety może pomóc w znormalizowaniu ciśnienia krwi, co pozwoli utrzymać optymalne zdrowie. Według badań u osób, które codzienne przyjmowały 4,5 gram Spiruliny doszło do regulacji ciśnienia krwi.

Także poziom cholesterolu może być regulowany za pomocą zrównoważonej diety i regularnych ćwiczeń. Badania wykazały, że dodanie Spiruliny do zdrowej diety i stylu życia może przyczyniać się do uregulowania poziomu cholesterolu. Wykazano również, że przyjmowanie Spiruliny i niezdrowe odżywianie nie spowoduje znaczącej poprawy w stężeniu LDL (złego cholesterolu).

Spirulina i sposoby jej przyjmowania

Spirulina została przygotowana przez producentów w dwóch formach do spożycia. Jako tabletki oraz proszek. Większość ludzi przyjmuje tabletki, aby nie czuć specyficznego smaku proszku. Jednak wszystko zależy od upodobań. Spirulina w proszku możne być dodatkiem do koktajli, które pije się z samego rana, aby mieć energię na cały dzień.

Spirulina to niesamowite superfood, które warto dodać do swojej diety. Nie bez powodu zrobiło to NASA u swoich astronautów. Jednak podobnie jak inne suplementy diety, Spirulinę należy stosować jako dodatek do holistycznego podejścia do zdrowia, nie zapominając o aktywności fizycznej.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
  3. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  4. Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
  5. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami