Nietolerancja glutenu – objawy i dieta

Nietolerancja glutenu - objawy i dietaNietolerancja glutenu to klasyczna postać choroby trzewnej zwanej celiakią. Głównymi jej objawami jest zgaga, wzdęcia, ból brzucha, problemy z wypróżnieniem, apatia czy złe samopoczucie. Jak jeszcze może objawiać się ta choroba oraz jaką dietę należy przy niej stosować? Sprawdźmy.

Nietolerancja glutenu – czym dokładnie jest?

Nietolerancja glutenu, inaczej nazywana celiakią, to zespół nieprawidłowego wchłaniania w organizmie. Wywołany jest uwarunkowaniami genetycznymi i nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten znajdujący się w pokarmie. Dokładnie rzecz ujmując, w wyniku reakcji immunologicznych dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, których zadaniem jest przyswajanie związków odżywczych z pokarmu. Eliminacja glutenu z diety sprawia, że objawy choroby ustępują, dzięki czemu następuje regeneracja jelita. Jeśli ponownie zostanie on wprowadzony do organizmu następuje nawrót choroby i zmiany w obrębie jelit. Największym alergenem jest m.in. pszenica, żyto, jęczmień i owies. Warto zaznaczyć, że objawy choroby mogą pojawić się w każdym wieku, a obecność nietolerancji glutenu utrzymuje się przez całe życie.

Nietolerancja glutenu – objawy

Do najważniejszych objawów nietolerancji glutenu należy:

  • osłabienie organizmu
  • utrata masy ciała
  • brak energii
  • zwiększona nerwowość
  • stany depresyjne
  • nudności
  • wymioty
  • wzdęcia
  • ból brzucha
  • zaparcia

Objawy nietolerancji glutenu mogą występować również ze strony układu kostno-mięśniowego. Dochodzi wówczas do bóli kostnych, ubytków zębowych czy słabo rozwiniętej muskulatury u mężczyzn. U kobiet z kolei mogą pojawić się zaburzenia cyklu miesiączkowego lub obniżenie płodności. Zostaje pogorszony również stan skóry, na której można zauważyć wysypkę oraz afty jamy ustnej. Dodatkowo zwiększa się prawdopodobieństwo tego, że może wystąpić osteoporoza.

Nietolerancja glutenu – jaką dietę zastosować?

Nie ulega wątpliwości, że celiakia to choroba, który towarzyszy przez całe życie. Nie jest to jednak równoznaczne z tym, że jesteśmy wobec niej bezsilni. Możemy się jedynie bronić eliminacją z menu wszystkich produktów zbożowych pochodzących z pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. A więc utrzymywanie tak zwanej diety bezglutenowej. Dotyczy to produktów naturalnych, które nie zawierają glutenu oraz innych produktów spożywczych, w których zawartość glutenu jest mniejsza niż 20 mg na 1000 g danego produktu. Naturalne produkty, które nie zawierają glutenu to np.:

  • kukurydza
  • soja
  • mąka ziemniaczana
  • orzechy
  • ryby
  • jaja
  • proso
  • cukier
  • kawa ziarnista
  • herbata
  • napoje alkoholowe

Warto włączyć do swojej diety suplementacje w kwas foliowy oraz w witaminę D i B. Zalecane jest spożywanie 5-6 porcji bezglutenowych produktów zbożowych, ziemniaków, ryżu, kaszy gryczanej czy kaszy jaglanej, 3-5 porcji warzyw i owoców, 3-4 porcje produktów mlecznych oraz kilka razy w tygodniu pozwolić sobie na mięso i ryby. Bardzo ważnym jest uzupełnianie witamin i minerałów.

Zwykle zmiana diety oraz nawyków żywieniowych powodują zmniejszenie objawów nietolerancji glutenu. Ustępują one zwykle w przeciągu 2 tygodni. Z kolei zmiany w jelicie cienkim po 6-8 tygodniach. W skrajnych przypadkach zdarza się zastosowanie leków działających hamująco na pracę układu odpornościowego.

Nietolerancja glutenu a powikłania

Brak leczenia nietolerancji glutenu, jak i nieprzestrzeganie zaleceń w diecie, może prowadzić do poważnych powikłań w naszym organizmie. Zalicza się do nich m.in. rozwój stanów nowotworowych o charakterze złośliwym np. gardła, przełyku lub jelita cienkiego. Zmiany nowotworowe mogą pojawić się również poza przewodem pokarmowym i dotyczyć m.in. tarczycy, wątroby czy węzłów chłonnych. Ponadto może wystąpić osteoporoza, niepłodność, poronienia, przedwczesny poród lub menopauza.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
4 komentarzy:
  1. Kasia
    Kasia says:

    Bardzo konkretny artykuł i mnóstwo przydatnej wiedzy. Ja na szczęście nie mam problemu z glutenem, ale mam przyjaciółkę z nietolerancją i się staram dokształcać w tym temacie, żeby wiedzieć czym ją karmić gdy przyjdzie w odwiedziny 🙂

    Odpowiedz
  2. Kasia
    Kasia says:

    Bardzo rzeczowy artykuł. Ja od niedawna odkryłam u siebie nietolerancję glutenu. Nie sądziłam jednak, że brak leczenia może powodować aż takie powikłania.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *