Jakie produkty zakwaszają organizm?

Jakie produkty zakwaszają organizm?Jakie produkty zakwaszają organizm? To pytanie pojawia się coraz częściej. Produkty spożywcze obecne w naszej codziennej diecie dzielą się na te o działaniu kwasowym oraz zasadowym. Dlatego też menu powinno być zróżnicowane, tak aby stanowiło źródło zarówno produktów z jednej grupy jak i tej drugiej. Wówczas będzie możliwe zachowanie całkowitej równowagi kwasowo – zasadowej naszego organizmu. Jednak jakie produkty zakwaszają organizm? Przekonajmy się temu nieco dokładniej.

Zakwaszenie organizmu to częsty problem dotykający obecnie coraz większą część społeczeństwa. Szukając przyczyny tej dolegliwości często rozpatrujemy inne problemy zdrowotne. Okazuje się bowiem, że złe samopoczucie i konsekwencje z nim związane tkwią właśnie w zakwaszeniu organizmu.

Czym jest zakwaszenie organizmu?

W zdrowym organizmie pH krwi posiada środowisko zasadowe, a jego wartość wynosi około 7. Jednak poprzez styl życia jaki obecnie prowadzimy dochodzi do mimowolnego zakwaszenia. Do pewnego stopnia jest to oczywiście proces fizjologiczny, przed którym nasz organizm w naturalny sposób broni się. Jednak gdy poziom kwasów jest na tyle wysoki dochodzi do ich magazynowania. Zakwaszenie organizmu może wystąpić u każdego z nas i jest niebezpieczne, ponieważ może nawet uszkadzać narządy wewnętrzne.

Zakwaszenie organizmu – objawy

W celu prawidłowego funkcjonowania organizmu, bardzo ważne jest zachowanie równowagi kwasowo- zasadowej. Aby jednak ten stan mógł być utrzymywany, pH krwi powinno mieć odczyn lekko zasadowy i wynosić wartość niewiele ponad 7. Jeśli jednak do organizmu dostarczane są zbyt duże ilości kwasów, głównie w postaci pożywienia prowadzi to do jego zakwaszenia. Z niewielkimi wahaniami poziomu odczynu pH we krwi organizm jest w stanie sobie poradzić. Jeśli jednak stan ten występuje długotrwale, zakwaszenie może powodować zaburzenia przebiegu procesów fizjologicznych. Do głównych objawów zakwaszenia organizmu należą:

  • bóle głowy
  • dolegliwości bólowe mięśni i kości
  • ciągłe zmęczenie
  • problemy trawienne
  • zmniejszona pamięć i koncentracja
  • trudności w odchudzaniu się
  • przybieranie na masie
  • pogorszony stan włosów, skóry i paznokci

Jakie produkty zakwaszają organizm?

Jak wiadomo zakwaszenie organizmu spowodowane jest niewłaściwą dietą. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy jakie produkty powodują taki stan. Zwykle uważamy, że działanie takie wywierają produkty kwaśne jak np. cytryna. Nic bardziej mylnego. Wykazuje ona bowiem działanie odwrotne, czyli odkwaszające. Co zatem powoduje zakwaszenie organizmu?

  • Produkty stanowiące źródło białka pochodzenia zwierzęcego – dotyczy to wszystkich rodzajów mięs, bez względu na to czy jest to mięso chude czy tłuste, ryby oraz jaja. Działanie kwasotwórcze produktów spożywczych na organizm wynika z obecności w składzie pierwiastków o właściwościach kwasowych. Są to m.in. chlor, siarka, fosfor.
  • Produkty powstające z mleka – jogurt, kefir, twarożek, ser żółty, ser pleśniowy.
  • Produkty stanowiące źródło tłuszczów – masło, margaryna, orzechy, pestki, nasiona. Warto wyróżnić w tej grupie migdały, które jako jedyne nie zakwaszają organizmu ze względu na brak zawartości w nich pierwiastków o działaniu zakwaszającym.
  • Napoje – słodzone napoje gazowane, kawa, herbata, alkohol.
  • Węglowodany – pieczywo, płatki zbożowe, kasza, makaron, ryż, słodycze. Wyjątek w tej grupie stanowi kasza jaglana i kasza gryczana, ponieważ wykazują działanie alkalizujące.

Warto wspomnieć, że nie wszystkie produkty zakwaszają organizm w takim samym stopniu. W większym stopniu zakwaszają:

  • ser żółty
  • mięso oraz wędliny (głównie wieprzowina i wołowina)
  • sól
  • drożdże
  • słodycze (czekolada)
  • mąka pszenna
  • kawa, czarna herbata i napoje gazowane

W mniejszym stopniu zakwaszają:

  • jaja
  • margaryna
  • jogurt
  • kefir
  • ryż brązowy
  • makaron
  • chleb żytni i pełnoziarnisty

Jak walczyć z zakwaszeniem organizmu?

Przede wszystkim należy zmienić nawyki żywieniowe, a więc zmniejszyć ilość produktów kwasotwórczych i zamienić je na te o działaniu alkalizującym. Najlepsze są świeże owoce i warzywa oraz pozyskiwane z nich soki. Wbrew pozorom kwaśne produkty takie jak kwaśne owoce czy warzywa wcale nie zakwaszają organizmu. Wręcz przeciwnie działają silnie zasadotwórczo.

Dieta zasadotwórcza – wskazówki

  • Należy spożywać świeże soki z warzyw i owoców, szczególnie z buraków.
  • Wypijać 2 litry wody dziennie (niegazowanej).
  • Spożywać posiłki nie przejadając się przy tym.
  • Posiłki należy spożywać powoli i dokładnie przeżuwać.
  • Należy jeść w regularnych odstępach czasu.
  • Warto wprowadzić w życie regularną aktywność fizyczną.
Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Oryginalne pędy młodego jęczmienia - odmładzający i rewitalizujący skarb natury
W królestwie roślin jęczmień uważany jest przez wielu ekspertów za roślinę najbogatszą na świecie w składniki odżywcze. Ponad 3000 aktywnych składników odżywczych, występujących najliczniej i o najwyższej wartości, jak w żadnej innej roślinie.
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
6 komentarzy:
  1. Malisalia
    Malisalia says:

    bardzo wiele o tym słyszałam no i już od dawna zastanawiam się nad ograniczeniem niektórych produktów 🙂

    Odpowiedz
  2. Aneta
    Aneta says:

    A właśnie ostatnio wzrosło moje zaciekawienie tematem odkwaszania organizmu. Artykuł Twój dał mi wiele wskazówek.

    Odpowiedz
  3. Barbara
    Barbara says:

    Bardzo wartościowy wpis. Dobrze o tym wszystkim wiedzieć. U mnie z tym zakwaszeniem to jest zupełnie inaczej. Mam za niskie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *