Kawa z cykorii - dlaczego warto ją pić?

Kawa z cykorii – dlaczego warto ją pić?

Kawa z cykorii - dlaczego warto ją pić?Kawa z cykorii nie zawiera w swym składzie kofeiny w związku z tym spożywana w nadmiarze nie wpływa negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Jej regularne przyjmowanie wyrównuje poziom cholesterolu we krwi, a także wspomaga procesy trawienne.

Kawa z cykorii

Kawa z cykorii to naturalnie sporządzony napar, którego skład pozbawiony jest kofeiny. Jej najważniejszym składnikiem jest inulina, którą zalicza się do grupy naturalnych probiotyków. Oprócz tego w składzie kawy z cykorii występuje błonnik, który wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy.

Właściwości zdrowotne kawy z cykorii

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że cykoria to roślina o silnych właściwościach zielarskich, stąd też szerokie jej zastosowanie w medycynie naturalnej.

Regularne spożywanie tego napoju wzmacnia odporność organizmu, a przez to również wspomaga walkę z infekcjami. Dodatkowo korzystnie wpływa na metabolizm, dzięki obecności błonnika pokarmowego. Wspomaga więc odchudzanie oraz reguluje pracę jelit. W odróżnieniu od kawy z zawartością kofeiny obniża ciśnienie tętnicze oraz reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Związki aktywne, obecne w kawie z cykorii, korzystnie wpływają również na funkcje układu nerwowego, ponieważ wspomagają pamięć i koncentrację. Dodatkowo pobudzają systemy, które warunkują wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pracę nerek oraz mięśni.

Inulina zawarta w kawie z cykorii pobudza rozwój prawidłowej mikroflory jelit. Ta z kolei stanowi mechanizm obronny przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu.

Napój ten wykazuje również właściwości moczopędne (wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn) oraz żółciopędne (pobudza wątrobę do syntezy żółci). Wpływa to na właściwy przebieg procesów trawiennych.

Kawa z cykorii to również źródło antyoksydantów neutralizujących szkodliwe wolne rodniki, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju chorób tj. miażdżyca, łuszczyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba Alzheimera oraz nowotwory.

Obecność przeciwutleniaczy w kawie z cykorii sprawia, że napój ten zapobiega starzeniu się organizmu, a co za tym idzie przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek.

Aby korzystne właściwości kawy z cykorii były odczuwalne, napój powinien być spożywany co najmniej dwa razy dziennie.

Kawa z cykorii – przeciwwskazania

Mimo tak wielu korzystnych właściwości, jej spożywania powinny unikać przede wszystkim alergicy, a także osoby miewające problemy z naczyniami krwionośnymi. Ponadto kawy nie powinny przyjmować również dzieci poniżej 3 roku życia oraz osoby wykazujące zaburzenia układu nerwowego, ze względu na możliwość wywołania nadpobudliwości.

Jak wykonać kawę z cykorii?

Warto zaznaczyć, że kawa z cykorią smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło.

Składniki:

Przygotowanie:

Łyżkę kawy należy wsypać do szklanki, następnie dodać cynamon oraz łyżkę miodu. Składniki należy zalać wodą, a następnie mlekiem kokosowym. Na koniec dodać kostki lodu.

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *