Kawa z cykorii nie zawiera w swym składzie kofeiny w związku z tym spożywana w nadmiarze nie wpływa negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Jej regularne przyjmowanie wyrównuje poziom cholesterolu we krwi, a także wspomaga procesy trawienne.
Spis treści
Kawa z cykorii
Kawa z cykorii to naturalnie sporządzony napar, którego skład pozbawiony jest kofeiny. Jej najważniejszym składnikiem jest inulina, którą zalicza się do grupy naturalnych probiotyków. Oprócz tego w składzie kawy z cykorii występuje błonnik, który wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy.
Właściwości zdrowotne kawy z cykorii
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że cykoria to roślina o silnych właściwościach zielarskich, stąd też szerokie jej zastosowanie w medycynie naturalnej.
Regularne spożywanie tego napoju wzmacnia odporność organizmu, a przez to również wspomaga walkę z infekcjami. Dodatkowo korzystnie wpływa na metabolizm, dzięki obecności błonnika pokarmowego. Wspomaga więc odchudzanie oraz reguluje pracę jelit. W odróżnieniu od kawy z zawartością kofeiny obniża ciśnienie tętnicze oraz reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Związki aktywne, obecne w kawie z cykorii, korzystnie wpływają również na funkcje układu nerwowego, ponieważ wspomagają pamięć i koncentrację. Dodatkowo pobudzają systemy, które warunkują wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pracę nerek oraz mięśni.
Inulina zawarta w kawie z cykorii pobudza rozwój prawidłowej mikroflory jelit. Ta z kolei stanowi mechanizm obronny przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu.
Napój ten wykazuje również właściwości moczopędne (wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn) oraz żółciopędne (pobudza wątrobę do syntezy żółci). Wpływa to na właściwy przebieg procesów trawiennych.
Kawa z cykorii to również źródło antyoksydantów neutralizujących szkodliwe wolne rodniki, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju chorób tj. miażdżyca, łuszczyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba Alzheimera oraz nowotwory.
Obecność przeciwutleniaczy w kawie z cykorii sprawia, że napój ten zapobiega starzeniu się organizmu, a co za tym idzie przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek.
Aby korzystne właściwości kawy z cykorii były odczuwalne, napój powinien być spożywany co najmniej dwa razy dziennie.
Kawa z cykorii – przeciwwskazania
Mimo tak wielu korzystnych właściwości, jej spożywania powinny unikać przede wszystkim alergicy, a także osoby miewające problemy z naczyniami krwionośnymi. Ponadto kawy nie powinny przyjmować również dzieci poniżej 3 roku życia oraz osoby wykazujące zaburzenia układu nerwowego, ze względu na możliwość wywołania nadpobudliwości.
Jak wykonać kawę z cykorii?
Warto zaznaczyć, że kawa z cykorią smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło.
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy z cykorii
- 1 łyżeczka cynamonu, kardamonu, wanilii (według własnych upodobań)
- woda
- 2 kostki lodu
- 1 łyżka miodu
- mleko kokosowe
Przygotowanie:
Łyżkę kawy należy wsypać do szklanki, następnie dodać cynamon oraz łyżkę miodu. Składniki należy zalać wodą, a następnie mlekiem kokosowym. Na koniec dodać kostki lodu.


Wysokiej jakości oryginalna, egipska czarnuszka siewna (Nigella sativa) w kapsułkach to wygodny sposób na codzienne wsparcie odporności, układu pokarmowego i zdrowej skóry, z pełnią cennych składników aktywnych. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju problemach skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz