Aktualizacja: 3 października 2020

Omega 3 - najlepsza odporność na zimęKwasy tłuszczowe omega 3 (wspólnie z antyoksydantami i witaminami) to najlepsza odporność na zimę. Należy spożywać je w ciągu całego roku, ponieważ ich obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bez względu na wiek, płeć czy styl życia. W okresie jesienno-zimowym ich spożycie wydaje się być dodatkowo uzasadnione.

Czym są kwasy omega 3?

Omega 3 to związki tłuszczowe należące do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (wspólnie z kwasami omega 6). Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się 3 podstawowe związki:

  • ALA – kwas alfa-linolenowy;
  • EPA – kwas eikozapentaenowy;
  • DHA – kwas dokozaheksaenowy.

Do najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych z tej rodziny zalicza się głównie ryby, algi morskie i rośliny. Wśród ryb wyróżnia się głównie te odżywiające się algami, w tym makrele, łososie, śledzie i sardynki. W Polsce coraz popularniejsze stają się oleje roślinne dodawane do sałatek, surówek czy innych dań – w tym olej kukurydziany, słonecznikowy, lniany oraz z orzechów włoskich. Największą popularnością wciąż jednak cieszy się olej rzepakowy.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła, że optymalne spożycie kwasów omega-3 powinno mieścić się w przedziale 0,3-0,5 g/dobę. Należy zatem spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Omega 3 – najlepsza odporność na zimę

W organizmie człowieka tłuszcze pełnią bardzo ważne funkcje, dlatego powinny stanowić 20-30% codziennej diety. Po pierwsze stanowią materiał energetyczny niezbędny do przebiegu wszystkich procesów i funkcjonowania układów. Ponadto są podstawowym rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Kwasy tłuszczowe omega 3 wpływają korzystnie na wszystkie układy organizmu, począwszy od skóry, poprzez sercowo-naczyniowy, kończąc na nerwowym i immunologicznym.

Omega-3 oddziałują na komórki układu immunologicznego przypuszczalnie poprzez modyfikację syntezy mediatorów odpowiedzialnych za komunikację komórek oraz zmianę ekspresji cząsteczek powierzchniowych uczestniczących w komunikacji pomiędzy komórkami. Dodatkowo są integralnymi składnikami tkanek oraz wchodzą w skład fosfolipidów budujących błony komórkowe. W wyniku rozpadu NNKT powstają biologicznie czynne związki – tak zwane eikozanoidy (np. prostaglandyny, leukotrieny), będące miejscowymi hormonami o wszechstronnym działaniu.

Działanie kwasów omega-3 na układ odpornościowy można przedstawić następująco:

  • modulowanie odpowiedzi zapalnej przez warunkowanie syntezy mediatorów stanu zapalnego;
  • hamowanie zdolności makrofagów do prezentowania antygenu limfocytom T;
  • zmniejszanie aktywności czynników prozapalnych;
  • aktywacja przeciwzapalnych mediatorów.

Nie bez powodu mówi się, że omega 3 to najlepsza odporność na zimę. W tym okresie organizmy są szczególnie osłabione, co wynika ze zmiany diety (mniejsze spożycie owoców i świeżych warzyw) oraz warunków pogodowych. To właśnie jesienią i zimą odnotowuje się zwiększony odsetek zachorowań na grypę czy przeziębienie. Kwasy tłuszczowe omega 3 idealnie wpasowują się w zimową dietę. Konsumenci wykazują zwiększoną chęć na dania tłustsze i gorące, które będą rozgrzewać od środka. Smacznym i zdrowym rozwiązaniem jest wówczas spożycie ryby (np. pieczonej) na obiad, zwłaszcza, jeśli zostanie ona podana z sałatką czy surówką. Taka kombinacja nie tylko wpłynie pozytywnie na odporność, ale również dostarczy energii, której często brakuje w trakcie tych pór roku.

Zobacz również: Przesilenie jesienne.

Wpływ NNKT na układ krwionośny

Działanie układu odpornościowego jest ściśle powiązane z układem krwionośnym, ponieważ w naczyniach krwionośnych znajdują się komórki odpornościowe, które wraz z krwią ulegają transportowi po całym organizmie człowieka. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspierając czynność układu sercowo-naczyniowego pośrednio przyczyniają się również do poprawy odporności.

Regularne spożywanie omega-3 obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi poprzez rozkurczanie naczyń krwionośnych, a także działa przeciwzakrzepowo. Wykazano, że spożywanie NNKT kosztem tłuszczów zwierzęcych w dużym stopniu obniża ryzyko rozwoju poważnych chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna czy żylaki.

Zobacz również: Zalety spiruliny – układ odpornościowy.

Bibliografia

  1. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  2. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie, 3/2013.
  3. Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2017.
  4. Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2011.
  5. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
Omega 3 - czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Jest on pozyskiwany z rośliny o nazwie Perilla frutescens.
Zobacz tutaj ...