Papryka faszerowana zapiekana z jajkiem sadzonym

Papryka faszerowana z jajkiem sadzonymPapryka faszerowana to niezawodny sposób na wykorzystanie w pełni sezonu na paprykę. Paprykę można wypełnić praktycznie każdym rodzajem kaszy czy ryżu. Szczególnie smaczna jest wersja bezmięsna, dlatego przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom.

Papryka faszerowana zapiekana z jajkiem sadzonym

Papryka jest warzywem niskokalorycznym, o dużej zawartości węglowodanów, antyoksydantów, witamin i minerałów. Dlatego z powodzeniem może być wykorzystywana jako składnik wielu diet odchudzających. Propozycja farszu jest świetną kompozycją kaszy oraz warzyw, a sadzone jajko ciekawym dodatkiem smakowym.

Składniki:

Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona

Przygotowanie:

Papryka:

  1. Myjemy 4 papryki, a następnie odcinamy górną część i usuwamy pestki nasienne.

Farsz:

  1. Kaszę pęczak gotujmy według instrukcji na opakowaniu i przesypujemy do miski.
  2. Jedną paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  3. Cukinię myjemy, a potem kroimy w drobną kostkę.
  4. Siekamy cebulę i wyciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku.
  5. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  6. Wszystkie składniki mieszamy, a potem dodajemy pół pęczka natki pietruszki i przyprawy do smaku.
  7. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni na grzanie „góra, dół”. W trakcie nagrzewania nakładamy farsz do naszych papryk, tak do 3/4 wysokości. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i do każdej papryki ostrożnie wbijamy jajko.
  8. Tak przygotowaną paprykę umieszczamy w nagrzanym piekarniku, a następnie pieczemy około 20 minut, aż zetnie się białko.

Polecamy równie pyszne danie, które bardzo łatwo przygotować w piekarniku: Pieczone kotlety z piersi kurczaka i cukinii.

Z pewnością papryka faszerowana zapiekana z jajkiem sadzonym to danie, które wygląda bardzo efektownie i dobrze smakuje. Dlatego sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu w gronie rodziny lub znajomych. Bogata kompozycja smaków zdecydowanie zachwyci każdego. Natomiast zbilansowana ilość białka, tłuszczy i węglowodanów przypadnie do gustu również osobą będącym na diecie.

Smacznego!

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *