Wigilijny bigos z szybkowaru

Aktualizacja

Wigilijny bigos z szybkowaruWigilijny bigos z szybkowaru z dodatkiem wędzonych śliwek oraz suszonych grzybów często gości na stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jest to potrawa bardzo sycąca, a co najważniejsze można ją wykonać nawet tydzień lub dwa wcześniej, nałożyć do uprzednio wyparzonych słoików i pasteryzować.

Wigilijny bigos z szybkowaru

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty z marchewką
  • 5 sztuk dobrej kiełbasy
  • około 700 g łopatki
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 śliwek suszonych
  • około 20 sztuk grzybów suszonych
  • 330 ml soku pomidorowego (najlepiej domowego)

Przyprawy:

Przygotowanie:

  1. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą w celu pozbycia się nadmiaru kwasu, a następnie kroimy na drobniejsze kawałki – tak aby wygodniej się jadło.
  2. Kiełbasę, boczek i łopatkę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
  3. Cebule kroimy na drobno i dodajemy pod sam koniec smażenia do mięsa wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  4. Grzyby najlepiej namoczyć kilka godzin lub dzień wcześniej. W wodzie (nawet 700 ml), w której moczyły się grzyby, gotujemy je 5 minut, a następnie kroimy na drobno.
    Nie wylewamy wody – dodamy ją do podlania naszego bigosu.
  5. Śliwki również kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Do garnka układamy warstwami: kapusta kiszona, mięso, grzyby, śliwki i 1/3 przypraw.
  7. Wlewamy wodę która została nam z gotowania grzybów, 2 szklanki wody oraz sok pomidorowy. Poziom płynów musi być poniżej poziomu zawartości garnka. Jeżeli bigos wyjdzie za rzadki można zrobić zasmażkę z mąki oraz masła i go zagęścić.
  8. Zamykamy garnek i stawiamy na kuchenkę. Od momentu kiedy szybkowar się zamknie ogrzewamy bigos na niewielkim ogniu przez 30 minut.
  9. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż sam ostygnie.

Tak przygotowany bigos ewentualnie doprawiamy do smaku, kolejny raz podgrzewamy i dajemy do uprzednio wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy około 30 minut i gotowe. Ten krok możemy pominąć jeżeli bigosu nie chcemy przechowywać na dłużej.

Smacznego!

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy:
  1. Małgorzata
    Małgorzata says:

    Nie mogę się doczekać świątecznego bigosu – gotuję trochę inaczej, po staropolsku z winem, jałowcem 🙂 Choć ten wygląda mega apetycznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *