Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 27 grudnia 2025

Źródła witaminy B12Źródła witaminy B12 warto znać, ponieważ jest to związek, którego niedobory obserwujemy zdecydowanie najczęściej spośród wszystkich witamin (tuż obok witaminy D). Przy zbilansowanej, zdrowej i urozmaiconej diecie zdarza się to stosunkowo rzadko, chyba że jednocześnie obserwuje się problemy jelitowe lub inne choroby, które utrudniają jej wchłanianie z żywności. W takich sytuacjach rozważa się dodatkową suplementację przy jednoczesnym leczeniu choroby podstawowej.

Źródła witaminy B12 pochodzenia zwierzęcego

Głównymi źródłami witaminy B12 w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego, warzywa poddane procesowi fermentacji (np. „miso” – wytwarzane poprzez fermentację ziarna soi) oraz niektóre algi np. Chlorella. Do produktów spożywczych najbogatszych w witaminę B12 zaliczyć można przede wszystkim:

  • mięso i podroby – wątróbka wołowa i cielęca jako jedno z najbogatszych źródeł B12;
  • nerki i serca – również zawierają duże ilości kobalaminy, jednak ich spożycie w diecie nie powinno być nadmierne przez wzgląd na jednoczesną zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych;
  • wołowinę, drób, wieprzowinęczerwone mięso i białe dostarczają umiarkowane ilości witaminy B12;
  • ryby – na przykład łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki. Tłuste ryby morskie są doskonałym źródłem B12;
  • owoce morza – w szczególności małże, ostrygi, kraby, krewetki;
  • nabiałmleko i produkty mleczne takie jak jogurt, kefir, sery (zwłaszcza żółte i twarogowe);
  • jajka – a w szczególności żółtko jajka zawiera witaminę B12, choć w mniejszych ilościach niż mięso czy ryby.

Na ryzyko niedoborów tej witaminy narażone są więc w szczególności osoby przebywające na dietach wegańskich i wegetariańskich.

Źródła witaminy B12 pochodzenia roślinnego

Organizm zdrowego człowieka pobiera witaminę B12 z pożywienia, głównie ze wspomnianych produktów pochodzenia zwierzęcego. Biosynteza tej witaminy jest domeną organizmów prokariotycznych, komórki eukariotyczne jej nie wytwarzają. Nie jest ona zatem naturalnym składnikiem żadnej rośliny, choć w śladowych ilościach może być syntetyzowana przez mikroorganizmy zasiedlające przewód pokarmowy ssaków (głównie przeżuwaczy).

Jeśli chodzi o produkty pochodzenia roślinnego, które mogą zawierać w swoim składzie witaminę B12, wymienić należy wspomniane wcześniej miso, a także wszelkie produkty wzbogacane nią na etapie produkcji, zwłaszcza takie jak mleka roślinne czy niektóre wegańskie zamienniki mięs. Pewne ilości witaminy B12 spotkać można również w Spirulinie, choć głównie przez to, że jest to cyjanobakteria, a nie roślina.

Witamina B12 – suplementacja

Suplementacja witaminy B12 jest szczególnie istotna dla osób na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, osób starszych oraz pacjentów z zaburzeniami wchłaniania. Najczęściej stosuje się preparaty doustne (tabletki, kapsułki, krople), a w ciężkich niedoborach nawet zastrzyki domięśniowe. Czynnikami ryzyka niedoborów witaminy B12, a więc skłaniającymi do jej suplementacji, są:

Aby świadomie dobrać optymalną dawkę suplementacji, najlepiej wykonać badania krwi, które ocenią stopień niedoboru. Warto też zdiagnozować, co jest przyczyną niedoboru.

Za co odpowiada witamina B12?

Witamina B12 (kobalamina) odpowiada w największym stopniu za prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego i układu nerwowego. Jest kluczowa do produkcji czerwonych krwinek (erytrocytów), jak również zapobiega anemii megaloblastycznej, która objawia się osłabieniem, bladością skóry i dusznością. Jeśli chodzi o układ nerwowy, uczestniczy w tworzeniu osłonki mielinowej, która chroni włókna nerwowe. Wspiera pamięć, koncentrację i sprawność umysłową, a jej niedobór może prowadzić do drętwienia kończyn, zaburzeń równowagi i depresji. Witamina B12 jest ważna dla zachowania wysokiego poziomu energii w organizmie, uczestniczy w procesach tworzenia i naprawy DNA.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kośmider A., Czaczyk K., Witamina B12 – budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5/2010.
  2. Mziray M., Domagała P., Żuralska R., Siepsiak M., Witamina B12 – skutki niedoboru, zasadność terapii i suplementacji diety u osób w wieku podeszłym, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 3 (48) 2016.
  3. Barnasz N., Dobosz A., Witaminy w pigułce, Instytut Jakości, 1/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami