Pierzga
Pierzga to grudki pyłku kwiatowego zlepione miodem, stanowiące po przejściu fermentacji pokarm dla młodych pszczół i starszych larw. Innymi słowy jest to białkowy, łatwostrawny pokarm [...]
Udar mózgu
Udar mózgu określa nagłe wystąpienie ogniskowych lub uogólnionych zaburzeń dotyczących pracy mózgu. Trwają one dłużej niż 24 godziny (o ile wcześniej nie doprowadzą do zgonu) [...]
Kamica żółciowa
Kamica żółciowa to poważna choroba spowodowana powstawaniem złogów w pęcherzyku żółciowym. Zalicza się ją do grona chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że w populacji polskiej występuje [...]
Insulinooporność
Insulinooporność jest stanem zmniejszonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny – hormonu odpowiadającego za regulację poziomu cukru we krwi. Insulinooporność to nie choroba, lecz dolegliwość przyczyniająca [...]
Dietoterapia
Dietoterapia określa stosowanie diet terapeutycznych, leczniczych celem leczenia określonych chorób. Prowadzeniem tego typu terapii zajmują się lekarz wraz z doświadczonym dietetykiem. Dieta stosowana podczas tego [...]
Sake
Sake to napój alkoholowy produkowany z ryżu, podawany na ciepło. Stanowi japoński napój narodowy o zawartości alkoholu od 10 do 18%. Często zwie się go [...]
Ouzo
Ouzo to tradycyjny alkohol grecki wytwarzany z winogron. Przybiera on barwę mlecznobiałą po dodaniu wody i lodu. Ten rodzaj alkoholu zalicza się do wódek. Charakterystyka [...]
Choroby zawodowe
Choroby zawodowe to choroby spowodowane czynnikami ryzyka zdrowotnego związanego z wykonywaną pracą zawodową (stąd nazwa). Innymi słowy, są to choroby spowodowane długotrwałym oddziaływaniem na organizm [...]
Przesilenie jesienne
Przesilenie jesienne nie jest terminem medycznym, jednak bez wątpienia dotyczy sporego odsetka populacji. To okres przypadający na jesienną porę roku, podczas którego znacznie częściej odnotowuje [...]
Absynt
Absynt to gorzka wódka ziołowa o charakterystycznej, zielonej barwie i mocy od 43 do 45%. Jej produkcja budzi kontrowersję w wielu krajach. Stanowi tradycyjny napój [...]
Miód spadziowy
Miód spadziowy to jedna z cenniejszych odmian miodu pszczelego. Charakteryzuje się ciemnobrunatnym zabarwieniem i lekko korzennym lub żywicznym aromatem. Miód ten produkowany jest ze spadzi. [...]
Jaskra
Jaskra to grupa chorób oczu obejmująca wiele różnych schorzeń, których wspólnymi cechami są: zanik nerwu wzrokowego, typowe zmiany w tarczy nerwu wzrokowego i charakterystyczne ubytki [...]
Porfiria
Porfiria to nie jedna choroba, lecz grupa zaburzeń syntezy hemu spowodowanych zmniejszeniem lub brakiem aktywności enzymów katalizujących poszczególne etapy jego biosyntezy. Można zatem powiedzieć, że [...]
Alkoholizm
Alkoholizm to inaczej nałóg picia alkoholu. Następuje wówczas, gdy dana osoba zbyt często, w sposób niekontrolowany sięga po napoje alkoholowe (często jest to nawet alkohol [...]
Propolis
Propolis to lepka, aromatyczna substancja wyrabiana przez pszczoły z roślinnych substancji balsamicznych. Zgodnie z definicją jest wysoce złożonym, naturalnym kompleksem biologicznym. Mieszaniną wytworzoną z roślinnych [...]
Kwasy nukleinowe
Kwasy nukleinowe to związki organiczne występujące w każdej żywej komórce, biorące udział w biosyntezie białek i przenoszeniu informacji genetycznej. Stanowią wielkocząsteczkowe związki, niejednorodne chemicznie. Są [...]
Kurza ślepota
Kurza ślepota (zwana poprawnie ślepotą zmierzchową) to upośledzenie widzenia o zmierzchu lub przy przejściu z jasnego do ciemnego pomieszczenia. Nieleczone schorzenie może doprowadzić nawet do [...]
Elektrolity
Elektrolity to substancje nieorganiczne występujące w płynach ustrojowych. Ich odpowiednia ilość warunkuje równowagę wewnętrzną organizmu, czyli homeostazę, a także warunkuje prawidłową czynność wielu układów. Elektrolity [...]
Choroby cywilizacyjne
Choroby cywilizacyjne odnoszą się do grupy chorób i schorzeń spowodowanych negatywnymi skutkami uprzemysłowienia. Innymi słowy, są to choroby wynikające ze stylu życia mieszkańców krajów rozwijających [...]
Cydr
Cydr to niskoalkoholowy napój (1-8%) otrzymywany przez odfermentowanie soku jabłkowego bez dodatku cukru. Produkuje się go zarówno w warunkach domowych, jak i na skalę przemysłową. [...]