Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 5 listopada 2025

Spirulina to jedna z najzdrowszych i pełnowartościowych alg, dostępnych obecnie na naszym rynku Superfoods. Każdy, kto na początku sięga po algę Spirulina, szuka odpowiedzi na kilka nurtujących pytań. Co to jest Spirulina? Jak ją przyjmować, jakie dziennie dawkowanie będzie najbardziej optymalne? Czy mogę brać te algi z lekami? Czy lepiej wybrać Spirulinę w formie proszku czy tabletki? Spróbujemy w kilku zdaniach odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania przez naszych klientów.

Co to jest Spirulina?

Spirulina to niebiesko-zielone glony nazywane algami. Tak, glony. Wielu osobom nazwa glon kojarzy się z czymś nieapetycznym i niedobrym. Ale w przeciwieństwie do glonów rosnących np. w jeziorze lub basenie, ten typ alg jest idealny i dostarcza niezbędne składniki odżywcze. Są to m.in. witaminy, makro- i mikroelementy oraz pełnowartościowe białka roślinne.

W jakiej postaci występuje Spirulina i jaką wybrać?

Większość ludzi spożywa Spirulinę w proszku (jako dodatek do koktajli) lub jako zimnosprasowane tabletki. Skład Spiruliny – bez względu na jej postać – powinien być taki sam, jeżeli pochodzi od jednego producenta i jest to ten sam rodzaj algi.  Na naszym polskim rynku dostępne są Spiruliny hodowane w wodzie słonej i słodkiej, jak również mieszanej. Najważniejszą różnicą będzie zawartość jodu.

Jakie są korzyści z przyjmowania Spiruliny?

Już jedna łyżeczka algi Spirulina dodana do każdego koktajlu, zarówno owocowego, jak i warzywnego, wpłynie na funkcjonowanie naszego organizmu. Jest ona uważana za superfood, ponieważ oprócz witamin i wysokiej jakości białka, zawiera mnóstwo minerałów i przeciwutleniaczy. W szczególności do swojej diety powinny włączyć ją osoby mające problemy z sercem. Spirulina może bowiem obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także zmniejszyć ciśnienie krwi i zapobiec zapychaniu tętnic.

Jest również znana jako środek przeciwbakteryjny, dzięki czemu może zwiększać ilość zdrowych bakterii w jelicie, które zapobiegają przyrostowi tych szkodliwych. Jak już wcześniej wspomniano, Spirulina jest również dobrym źródłem pełnowartościowego, roślinnego białka o wysokiej przyswajalności. A w połączeniu z Chlorellą szczególnie zalecana jest wegetarianom, weganom i osobom jedzącym małe ilości mięsa, aby uzupełnić niedobory związków niezbędnych dla organizmu, takich jak witamina B12. Jest to tylko kilka przykładów, dla których warto jeść algi takie jak Spirulina i Chlorella.

Czy Spirulina pomaga złagodzić alergie?

Oczywiście, że tak! Podczas gdy większość osób przyjmuje leki antyalergiczne dostępne w aptece przez cały sezon alergii, tak naprawdę wystarczy tylko dodać do swojej diety Spirulinę. Skutecznie zatrzymuje uwalnianie histaminy w ciele, więc może działać niemal jak naturalna antyhistamina. Znanym również od starożytności produktem na alergie (np. różnego rodzaju, w tym skórne) jest Olej z Czarnego Kminku, który każdego dnia stosowała Kleopatra. Łagodzi skutki poparzeń słonecznych, a przede wszystkim objawy chorób skóry, takich jak m.in.: łuszczyca, egzema, rybia łuska czy atopowe zapalenie skóry.

Jakie dawkowanie Spiruliny się zaleca?

Na początku przyjmowania dawkowanie Spiruliny powinno być zmniejszone. Najlepiej zacząć od połowy zalecanej dziennej dawki. Osoby regularnie przyjmujące Spirulinę twierdzą, że w sposób naturalny poprawia ich samopoczucie. Nie wyobrażają sobie bez niej dnia, tak dobrze się po niej czują. Korzyści dla zdrowia widoczne są już po kilku dniach regularnego przyjmowania.

Jak najlepiej zażywać Spirulinę?

Spirulina w postaci tabletek jest łatwa do połknięcia. Wystarczy tylko popić ją wodą. Inaczej wygląda to przy Spirulinie w proszku. Nie każdemu odpowiada jej smak i zapach. Spirulina morska ma zapach zbliżony do rybiego. Z kolei słodkowodna ma delikatniejszy i przyjemniejszy aromat. Najłatwiej taką Spirulinę dodać do ulubionego koktajlu, jogurtu oraz soku. Ale dla bardziej wprawionych smakoszy wystarczy wymieszać ją z wodą i traktować jak zielony, pobudzający shot. Taki drink wypity każdego ranka działa zdecydowanie lepiej niż kawa.

Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie Spiruliny?

Na naszym rynku pojawia się coraz więcej firm oferujących Spirulinę. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę, czy taki produkt posiada pozytywną opinię Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) oraz niezbędne certyfikaty. Najlepiej jest kupić algę Spirulina w sklepach, które specjalizują się w sprzedaży tego rodzaju naturalnych produktów. Dodatkowo warto zwrócić też uwagę na pozytywną opinię klientów, oraz czy bez najmniejszego problemu firma jest w stanie przedstawić niezbędne pozwolenia i informacje poświadczające oryginalność produktu.

Spirulina bioalgi

Spirulina z certyfikatem – badanie zlecone przez BIOALGI Sp. z o.o. niezależnemu, akredytowanemu laboratorium badawczemu i przeprowadzone przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Certyfikat Spiruliny bioalgi do wglądu tutaj: Spirulina – badanie (certyfikat).

Kto nie powinien przyjmować Spiruliny?

Aktualnie nie ma określonych przeciwwskazań w przyjmowaniu Spiruliny przez kobiety w ciąży. Jednak jeżeli nigdy wcześniej jej nie przyjmowały, to raczej nie jest wskazane jej zażywanie. W takim przypadku najlepiej zasięgnąć konsultacji lekarza prowadzącego. Na podstawie szczegółowego składu oraz wyników badań będzie w stanie określić, czy nie widzi przeciwwskazań co do zażywania algi Spirulina.

Zobacz również: Spirulina w ciąży.

Osoby na co dzień przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem Spiruliny, ponieważ zawiera ona w swoim składzie witaminę K, odpowiedzialną za krzepliwość krwi. Dodatkowo osoby z chorobami autoimmunologicznymi, a przede wszystkim z problemami z tarczycą powinny za każdym razem zaczerpnąć konsultacji z lekarzem, przedstawiając skład Spiruliny, zwracając szczególną uwagę na zawartość jodu. Dla bezpieczeństwa lepiej wybrać taką, która go nie posiada.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Deng R., Chow T., Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina, Cardiovasc Ther, 4/2010.
  2. Cingi C., Conk-Dalay M., Cakli H., Bal C., The effects of spirulina on allergic rhinitis, Eur Arch Otorhinolaryngol., 10/2008.
  3. Watanabe F., Takenaka S., Kittaka-Katsura H., Ebara S., Miyamoto E., Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae, J Nutri Sci Vitaminol, 5/2002.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami