Spirulina w ciąży – dlaczego warto ją przyjmować?

5.00 avg. rating (76% score) - 1 vote

Spirulina w ciąży - dlaczego warto ją przyjmowaćCiąża to wspaniały okres w życiu kobiety, który liczy się od momentu poczęcia aż do momentu narodzin. Utrzymanie zdrowia przez cały okres ciąży jest niezwykle ważne zarówno dla matki, jak i płodu. Odpowiednio zbilansowana dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze jest wręcz konieczna w czasie ciąży.

Szczególnie ważne jest dostarczanie większej ilości żelaza, które jest niezbędne dla tworzenia się komórek krwi (dostarczanie pożywienia dla płodu) dla optymalnego dotlenienie płodu oraz aby wspomóc jego rozwój fizyczny, a także neurologiczny. Szacuje się, że 35% kobiet w ciąży narażonych jest na braki żelaza w pierwszym trymestrze, a 85% na stały niedobór żelaza trzecim trymestrze.

Jak odżywiać się w ciąży?

Białko jest niezbędne dla rozwoju płodu, wzrostu macicy i łożyska. W czasie ciąży u kobiety wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik aż o 25%. Podaż białka powinna zawierać wszystkie niezbędne aminokwasy. Równowaga pomiędzy źródłem białka zwierzęcego i roślinnego również musi być brana pod uwagę w tym okresie.

Ze względu na intensywny podział komórek, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy i witamina B12, są ważne przy zapobieganiu wad wrodzonych (szczególnie w ciągu pierwszych 6 tygodni) oraz wpływają na zwiększenie tworzenia się krwinek. Wapń, witamina K2 i witamina D wymagane są do tworzenia zdrowych i mocnych kości oraz zapobiegania pojawiania się nadciśnienia w trakcie ciąży. Przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina E, karotenoidy są niezbędne do zmniejszenia ryzyka wystąpienia niskiej masy urodzeniowej czy przedwczesnemu porodowi. Dodatkowo łagodzą one pojawiające się bóle.

Witamina A powinna występować jako beta-karoten, ponieważ dostarczenie odpowiedniego poziomu tej witaminy wiąże się z mniejszym ryzykiem urodzenia dziecka z wadami wrodzonymi. Witamina K1 jest potrzebna w celu ułatwienia normalnego krzepnięcia krwi oraz w celu zapobiegnięcia nadmiernemu krwawieniu po urodzeniu.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne dla rozwoju mózgu niemowlęcia, jak również dobrego samopoczucia matki. Omega-3 może być pozyskiwany z oleju lnianego, zielonych warzyw i orzechów (ALA) oraz w wyższym stężeniu z owoców morza (EPA, DHA). Podczas gdy zachodniemu społeczeństwu rzadko brakuje kwasów omega-6 lub kwasu gamma-linolenowego (GLA), wiele matek odczuwa brak kwas omega-3, który należy uzupełnić.

W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na błonnik, ponieważ zaparcia są częstym zjawiskiem w tym okresie. Optymalna flora jelitowa odgrywa ważną rolę w zapewnieniu prawidłowego przyswajania składników odżywczych oraz aby odeprzeć ryzyko namnożeniu się Candida (drożdżak), które są częstym skutkiem ubocznym ciąży.

Czego nie można w ciąży?

Alkohol, papierosy lub narkotyki nie mogą być stosowane w okresie ciąży, a wszystkie leki powinny być przepisane i zatwierdzone przez lekarza prowadzącego.

Dlaczego Spirulina jest idealna przed, w trakcie i po ciąży?

Spirulina uważana jest powszechnie za bezpieczne źródło składników odżywczych: może być spożywana w dawkach od 3 do 6 tabletek na dobę. Wzmacnia i odżywia organizm poprzez dostarczanie niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Spirulina z powodzeniem może służyć jako odpowiednie źródło uzupełnienia żelaza podczas ciąży. Zawiera ona wysoki poziom biodostępnego żelaza, które jest łatwo wchłaniane przez układ pokarmowy. Udowodniono, że Spirulina może być stosowana do zwalczania anemii z powodu niedoboru żelaza u młodych dziewcząt i kobiet poprzez poprawę poziomu hemoglobiny.

Spirulina jest źródłem witamin z grupy B, w tym roślinnej witaminy B12. Jest ona rónież niezwykle bogatym źródłem karotenoidów, przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten (witamina A) i zeaksantyna. Zeaksantyna wspiera zarówno wzrok jak i pracę mózgu.

Spirulina jest niezbędna w utrzymywaniu optymalnej flory jelitowej. Wpływa również na zahamowanie wzrostu Candida albicans (drożdżak). Zawiera witaminę K1 i witaminę K2 w znacznych ilościach, przez co przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowych kości.

Spirulina jest najbogatszym źródłem naturalnego pożywienia dla wszystkich – nie tylko dla kobiet w ciąży. Z powodzeniem może zostać włączona do diety każdego: dzieci, młodzieży i dorosłych.

Polecane produkty:

Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz