Spirulina w ciąży – dlaczego warto ją przyjmować?

Aktualizacja

Spirulina w ciąży - dlaczego warto ją przyjmowaćCiąża to wspaniały okres w życiu kobiety, który liczy się od momentu poczęcia aż do momentu narodzin. Utrzymanie zdrowia przez cały okres ciąży jest niezwykle ważne zarówno dla matki, jak i płodu. Odpowiednio zbilansowana dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze jest wręcz konieczna. Czy Spirulina w ciąży to dobry wybór?

Szczególnie ważne jest dostarczanie większej ilości żelaza, które jest niezbędne dla tworzenia się komórek krwi. To właśnie one odpowiedzialne są za dostarczanie pożywienia oraz tlenu dla płodu, a także wspomagają jego rozwój fizyczny i neurologiczny. Szacuje się, że 35% kobiet w ciąży narażonych jest na braki żelaza w pierwszym trymestrze. Natomiast aż 85% na stały niedobór żelaza trzecim trymestrze.

Jak odżywiać się w ciąży?

Białko jest niezbędne dla rozwoju płodu, wzrostu macicy i łożyska. W czasie ciąży u kobiety wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik aż o 25%. Podaż białka powinna zawierać wszystkie niezbędne aminokwasy. Równowagę pomiędzy źródłem białka zwierzęcego i roślinnego również należy brać pod uwagę w tym okresie.

Ze względu na intensywny podział komórek, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy i witamina B12, są ważne przy zapobieganiu wad wrodzonych (szczególnie w ciągu pierwszych 6 tygodni) oraz wpływają na zwiększenie tworzenia się krwinek. Wapń, witamina K2 i witamina D wymagane są do tworzenia zdrowych i mocnych kości oraz zapobiegania pojawiania się nadciśnienia w trakcie ciąży. Przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina E, karotenoidy, są niezbędne do zmniejszenia ryzyka wystąpienia niskiej masy urodzeniowej czy przedwczesnemu porodowi. Dodatkowo łagodzą one pojawiające się bóle.

Witamina A powinna występować jako beta-karoten, ponieważ dostarczenie odpowiedniego poziomu tej witaminy wiąże się z mniejszym ryzykiem urodzenia dziecka z wadami wrodzonymi. Witamina K1 jest potrzebna w celu ułatwienia normalnego krzepnięcia krwi oraz w celu zapobiegnięcia nadmiernemu krwawieniu po urodzeniu.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne dla rozwoju mózgu niemowlęcia, jak również dobrego samopoczucia matki. Omega-3 może być pozyskiwany z oleju lnianego, zielonych warzyw i orzechów (ALA) oraz w wyższym stężeniu z owoców morza (EPA, DHA). Podczas gdy zachodniemu społeczeństwu rzadko brakuje kwasów omega-6 lub kwasu gamma-linolenowego (GLA), wiele matek odczuwa brak kwas omega-3.

W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na błonnik, ponieważ zaparcia są częstym zjawiskiem w tym okresie. Optymalna flora jelitowa odgrywa ważną rolę w zapewnieniu prawidłowego przyswajania składników odżywczych. Odpiera także ryzyko namnażania się Candida (drożdżak), które są częstym skutkiem ubocznym ciąży.

Czego nie można w ciąży?

Picie Alkoholu, palenie papierosów, czy narkotyki nie mogą być stosowane w okresie ciąży, a wszystkie leki powinny być przepisane i zatwierdzone przez lekarza prowadzącego.

Dlaczego Spirulina jest idealna przed, w trakcie i po ciąży?

Spirulinę uważa się powszechnie za bezpieczne źródło składników odżywczych. Można ją spożywać w dawkach od 3 do 6 tabletek na dobę. Wzmacnia i odżywia organizm poprzez dostarczanie niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Spirulina w ciąży z powodzeniem może służyć jako odpowiednie źródło żelaza. Zawiera wysoki poziom biodostępnego żelaza, które jest łatwo wchłaniane przez układ pokarmowy. Udowodniono, że Spirulinę możnastosować do zwalczania anemii z powodu niedoboru żelaza u młodych dziewcząt i kobiet poprzez poprawę poziomu hemoglobiny. Spirulina jest źródłem witamin z grupy B. Jest ona również niezwykle bogatym źródłem karotenoidów, przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten (witamina A) i zeaksantyna. Zeaksantyna wspiera zarówno wzrok jak i pracę mózgu.

Spirulina jest niezbędna w utrzymywaniu optymalnej flory jelitowej. Wpływa również na zahamowanie wzrostu Candida albicans (drożdżak). Zawiera witaminę K1 i witaminę K2 w znacznych ilościach, przez co przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowych kości.

Spirulina w ciąży i nie tylko

Spirulina w ciąży to świetne źródło naturalnego pożywienia, choć nie tylko zaleca się jej spożywanie w tym okresie. Z powodzeniem można włączyć ją do diety zarówno dzieci, młodzieży, jak  i dorosłych.

Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *