Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1404, 2016

Jod – bardzo ważny pierwiastek dla organizmu

14 kwietnia, 2016|Jod|

Jod jest pierwiastkiem, odgrywającym ważną rolę w produkcji tyroksyny, hormonu wytwarzanego w tarczycy, który pomaga regulować przemianę materii. Choć organizmowi potrzebne są jedynie śladowe ilości jodu, jest on tak ważny dla zdrowia, że już w latach dwudziestych uznano, że trzeba wzbogacać nim sól kuchenną. Spowodowało to niemal zupełne zniknięcie pewnej formy upośledzenia umysłowego nazywanej matołectwem lub kretynizmem.

804, 2016

Bromelaina – enzym z ananasa

8 kwietnia, 2016|Ananas|

Bromelaina jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który łagodzi bóle i opuchliznę oraz wspomaga gojenie tkanek. Jest to enzym rozkładający i ścinający białko, który naturalnie występuje w świeżych ananasach. Dostępny preparat w sklepach jest zazwyczaj uzyskiwany z łodygi ananasa i różni się od enzymu występującego w owocu. Preparaty zawierające bromelainę są wytwarzane głównie w Japonii oraz na Tajwanie i Himalajach.

604, 2016

Spirulina – wszystko co musisz wiedzieć o tym superfood

6 kwietnia, 2016|Spirulina|

Spirulina to jedna z najstarszych form życia na ziemi. Jest niebiesko-zieloną algą, która pomagała w produkcji tlenu w atmosferze od miliardów lat. Oryginalna Spirulina, nazywana nie bez powodu superfood ma tak dużą ilość składników odżywczych, że bez problemu można przeżyć jedząc tylko ją i pijąc samą wodę.

504, 2016

Chlorella Vulgaris: badania naukowe potwierdzające wspieranie układu krążenia

5 kwietnia, 2016|Chlorella|

Długie godziny pracy, zbyt wysokie ciśnienie krwi, brak wystarczającej ilość ćwiczeń to najczęstsze przyczyny poważnych zaburzeń metabolicznych. U wiele młodych osób stwierdzono ciśnienie na poziomie powyżej 140 mmHg. Wysoki poziom cholesterolu przekłada się na wyższy poziom kwasu moczowego i trójglicerydów. Obecny, intensywny tryb życia, a także alkohol i papierosy również sprawiają, że podwyższony zostaje poziom trójglicerydów. Ale jak temu zapobiegać? Jak uchronić się przed poważnymi powikłaniami? Odpowiedź jest prosta: Chlorella.

2903, 2016

Olej z czarnuszki – najlepszy na blizny potrądzikowe

29 marca, 2016|Czarny kminek (czarnuszka siewna)|

Trądzik w różnych odmianach jest jedną z najczęstszych chorób dermatologicznych. Nie niesie ze sobą zwykle żadnego poważniejszego zagrożenia, ale niewłaściwie leczony może powodować powstanie nieestetycznych blizn na twarzy, szyi czy dekolcie. Ich usunięcie jest problematyczne przede wszystkim ze względu na miejscowy charakter zmian i delikatność skóry twarzy. Z tego powodu często nie można stosować dość agresywnych kosmetyków leczących blizny. Na szczęście są jeszcze metody naturalne.

2503, 2016

Spirulina Febico – jakość potwierdzona certyfikatami

25 marca, 2016|Spirulina|

W przypadku leków wszystko jest jasne – zawierają one bezpieczne dawki o potwierdzonym działaniu terapeutycznym, a ich skład jest bardzo ściśle kontrolowany. W przypadku produktów spożywczych, a takimi są suplementy, kontrole są zdecydowanie mniej rygorystyczne. Dawki substancji zawartych w suplementach nie mają potwierdzonego działania klinicznego, ale wiadomo o nich, że nie są szkodliwe. Pod warunkiem, że w opakowaniu faktycznie znajduje się to, co deklaruje producent. Jak jednak można mieć pewność?

2303, 2016

Spirulina – najlepsza maseczka na twarz

23 marca, 2016|Spirulina|

Są tylko dwie substancje, które w ogóle można uznać za naprawdę skuteczne w formie maseczki na twarz. Pierwszą jest zielona glinka kosmetyczna, a drugą Spirulina. Wydaje się jednak, że z tych dwóch to algi mają korzystniejsze i pełniejsze działanie.

2203, 2016

Chrom

22 marca, 2016|Chrom|

Chrom jest pierwiastkiem. Występuje w kilku postaciach chemicznych. Preparaty zawierają zazwyczaj pikolinian chromu lub polinikotynian chromu. Inny związek chromu znajduje się w drożdżach piwnych. Ponieważ pożywienie przeciętnego człowieka zawiera mało tego minerału, warto pomyśleć o uzupełnieniu jego niedoboru preparatami.

2203, 2016

Kiedy najlepiej przyjmować suplementy ze Spiruliną?

22 marca, 2016|Spirulina|

Właściwa suplementacja to nie tylko kwestia wyboru właściwego preparatu, ale także odpowiednie jego przyjmowanie. W przypadku alg Spirulina pytania są dwa: czy suplement należy przyjmować na czczo, w trakcie posiłku, czy po, a także czy najlepsze efekty osiąga się przy podaniu rano, w południe czy wieczorem.

2103, 2016

Algi czerwone czy zielone?

21 marca, 2016|Algi|

Różne gatunki alg rosną na różnej głębokości, a to zmienia widmo światła, które do nich dociera – najgłębiej przenika światło niebieskie, najpłycej zatrzymywane jest czerwone i zielone. Przystosowały się do tego algi, które wykształciły różne zestawy barwników pozwalających im na wykorzystanie światła w fotosyntezie. Algi czerwone (brunatnice) żyją głębiej, a zielone (zielenice i sinice) płycej.

2103, 2016

Spirulina Febico – czystość i brak jodu potwierdzona certyfikatem

21 marca, 2016|Spirulina|

W branży suplementów diety niewielu producentów prowadzi we własnym zakresie badania jakości produktów. Nie są one wymagane prawnie, klienci o nie nie pytają, a nawet jeśli, to łatwiej jest wymyślić jakieś dane, niż przeprowadzić rzetelne badania. Jednym z chlubnych wyjątków jest firma Febico, która prowadzi drobiazgowe kontrole na każdym etapie produkcji i często wpuszcza audytorów zewnętrznych. Robi się to po to, aby mieć pewność, że wypuszczona na rynek Spirulina jest absolutnie czystym produktem.

1603, 2016

Spirulina i Spirulina: co je różni?

16 marca, 2016|Spirulina|

Spirulina to rodzaj alg. Kto uważał na biologii, ten wie, że rodzaj jest jednostką taksonomiczną wyższego rzędu niż gatunek, a więc i w rodzaju Spirulina gatunków prawdopodobnie jest kilka. Tak faktycznie jest – nie wchodząc w szczegóły, do produkcji kosmetyków i suplementów używa się trzech różnych gatunków Spiruliny, które dodatkowo występują w postaci różnych szczepów. Choć oczywiście na pierwszy rzut oka wszystkie próbki wyglądałyby tak samo, Spirulina różnych gatunków ma inny skład chemiczny i w związku z tym również inny poziom aktywności biologicznej.

1403, 2016

Spirulina – jak, jeśli nie w tabletkach (przepisy)?

14 marca, 2016|Spirulina|

Tabletki z algami Spirulina są podstawową formą suplementu i, co tu wiele ukrywać, najłatwiejszą do przyjmowania. Zawiesina proszku w wodzie nie należy do najsmaczniejszych. Na sucho też się proszku nie je, a zmieszany po prostu z jogurtem raczej nie ma szans na tytuł dania dnia. Na szczęście jest kilka ciekawszych sposobów, aby wykorzystać Spirulinę w inny niż tradycyjny sposób podawania.

1403, 2016

Spirulina – podstawowe właściwości, o których warto wiedzieć

14 marca, 2016|Spirulina|

Spirulina jest algą klimatu tropikalnego o bardzo specyficznym składzie. Jako składnik diety w pewnych rejonach świata używana była od wieluset lat. Jest organizmem bardzo wrażliwym na zanieczyszczenia. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych suplementów, przy czym poszczególne gatunki i szczepy różnią się od siebie właściwościami.

Przejdź do góry