Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2010, 2014

Chlorella „lekiem” na trudne czasy

20 października, 2014|Chlorella|

XXI wiek nie jest zdecydowanie najlepszym czasem do życia: rosnące zanieczyszczenie, stres, pęd ku karierze i ciągły wyścig szczurów, dominacja pieniądza, coraz mnie okazji do obcowania z naturą – wszystko może być powodem poważnych chorób w zasadzie wszystkich układów, jakie składają się na ludzki organizm. Jakoś trzeba się więc przed nimi obronić, ale nie jest to wcale łatwe.

1810, 2014

Soja

18 października, 2014|Produkty|

Soja jest jedną z tych roślin, co do których w zasadzie nie można mieć wątpliwości, że zasługują na tytuł superżywności. Stanowi podstawowy element diety (oczywiście [...]

2809, 2014

Goji vs jęczmień

28 września, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Aktualizacja: 7 lipca 2022

Młody jęczmień i jagody goji są często przedstawiane jako alternatywa, co udaje się wykorzystać w kampaniach marketingowych produktów. Prawda jest [...]

2709, 2014

Algi i zarzuty dotyczące przyswajalności

27 września, 2014|Algi|

Algi takie jak Chlorella czy Spirulina są reklamowane jako jedne z najlepszych suplementów diety. Nie brakuje jednak ich krytyków, którzy wśród wielu mniej lub bardziej zasadnych zarzutów często wystosowują również i ten, że przyswajalność alg jest niewielka, bo one same są dla ludzi niestrawne. Ponieważ podobny problem pojawia się praktycznie przy wielu roślinnych suplementach, warto na sprawę całą spojrzeć szerzej i zobaczyć, co na ten temat mówią nauki biologiczne.

2109, 2014

Młody jęczmień i rak: fakty i mity

21 września, 2014|Trawa jęczmienna|

Już uważany za ojca medycyny Hipokrates stwierdził, że „człowiek rodzi się zdrowy, a wszystkie choroby przychodzą przez usta”. Dziś można by było znaleźć parę wyjątków, można jednak uznać, że w wielu przypadkach twierdzenie to jest całkowicie prawdziwe. Rozumieć je jednak należy podwójnie: nie tylko to co szkodliwe przyjmujemy razem z pokarmem, ale wielu chorobom pozwalamy się rozwijać, ponieważ odżywiamy się niewłaściwie.

1609, 2014

Spirulina pomoże na wszystko – czy na pewno?

16 września, 2014|Spirulina Platensis|

Spirulina czy Chlorella w wielu sytuacjach to suplementy zalecane niemal automatycznie. Jeśli poszukasz chwilę w sieci, na pewno trafisz na strony internetowe, które swoim użytkownikom radzą wprost: „Chlorella Ci pomoże, chociaż nie wiemy, co Ci dolega”. Z suplementami jest jednak trochę tak, jak z lekami. Być może pomogą. Jeśli chodzi o algę Spirulina, to raczej nie zaszkodzi. Warto jednak przed zastosowaniem jakiegokolwiek suplementu diety przeanalizować go dokładnie.

2908, 2014

Chlorella, Spirulina czy jęczmień?

29 sierpnia, 2014|Suplementy|

Obecnie świat suplementów naturalnych o szerokim spektrum zdominowany jest przez trzy rośliny: algi Spirulina i Chlorella oraz młody jęczmień. Wybór między nimi nie jest prosty, dlatego należy przyjrzeć się uważnie temu, co odróżnia te trzy suplementy. A może należałoby stosować tu jakąś suplementację łączoną?

2708, 2014

Spirulina i Chlorella w suplementacji łączonej. Część pierwsza: za.

27 sierpnia, 2014|Spirulina Platensis|

W przypadku każdego suplementu diety istnieje coś takiego jak zjawisko nasycenia. Nie jest ono szerzej znane, ponieważ działa na niekorzyść sprzedawców. Chodzi tu wyłącznie o to, że po pewnym czasie organizm regeneruje ubytki wszystkich substancji. Może nawet dojść do stworzenia rezerw, co w zasadzie określa się mianem tzw. zamortyzowanego przedawkowania.

2308, 2014

Na co uważać przy superżywności?

23 sierpnia, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Ponieważ nie istnieje definicja superfoods, termin ten często może sprowadzać na manowce. W tym artykule przedstawię kilka uwag, które być może pozwolą Ci kupić żywność, która „super” będzie nie tylko z nazwy. Pamiętaj, że od Twojego wyboru zależy w dużej mierze Twoje zdrowie, o które chcesz zadbać, ale nieświadomie możesz sobie zaszkodzić!

1908, 2014

Spirulina i podejrzane objawy

19 sierpnia, 2014|Spirulina Platensis|

Spirulina jest jedną z najpowszechniej stosowanych alg jako suplement. Im więcej osób ją stosuje, tym więcej pojawia się też wątpliwości. Choć zasadniczo jest to bardzo bezpieczny produkt (przy czym oczywiście dotyczy to suplementów diety wysokiej jakości), możliwe są pewne odstępstwa od tej reguły, łącznie z pogorszeniem wyników laboratoryjnych. Takich przykładów jest sporo, ale to jeszcze nie znaczy, że są one następstwem stosowania preparatów ze Spiruliną lub Chlorellą.

1408, 2014

Superfoods – co nim jest, a co nie?

14 sierpnia, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Niewiele jest terminów tak wieloznacznych, tak kontrowersyjnych i tak nadużywanych, jak „superfoods”. O superżywności najwięcej mówią nie badania naukowe, bo tego rodzaju pojęcie nie mieści się w sformalizowanym systemie postrzegania świata, ale materiały marketingowe, bo trudno o bardziej chwytliwą nazwą niż taka, która zaczyna się od „super” albo „hiper”, a do tego jeszcze jest angielska, czyli dla przeciętnego zjadacza chleba (nawiasem mówiąc foodsa, który jest wybitnie nie-super) niezrozumiała.

708, 2014

Zielony jęczmień – na co uważać, czytając oferty?

7 sierpnia, 2014|Trawa jęczmienna|

Zielony jęczmień jest jednym z najgłośniej reklamowanych suplementów diety. Ilość jego producentów, form oraz dawek jest olbrzymia. Jednak niepokojąco szybko rośnie też ilość nieszczególnie prawdziwych twierdzeń. W tym artykule postaram się uczulić Cię na pewne zagrywki marketingowe, które są co najwyżej przynętą.

508, 2014

Superfoods – podstawowe informacje

5 sierpnia, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Superfoods, czyli w wolnym tłumaczeniu „jedzenie lepsze niż zwykłe” to jeden z ostatnich krzyków mody dietetycznej. O superżywności mówi się nie tylko w kontekście odchudzania, bo tutaj jej zasługi są relatywnie niewielkie, ale przede wszystkim przy omawianiu podstawowego leczenia dietetycznego w przypadku wielu chorób: od zwykłego przeziębienia, przez nadciśnienie i miażdżycę, aż po nowotwory. Jak nietrudno zgadnąć, nie zawsze podawane informacje są wiarygodne.

2807, 2014

Młody jęczmień na kwasy

28 lipca, 2014|Trawa jęczmienna|

Równowaga elektrolitowa organizmu jest chroniona przez naturalne bufory. Jednak ich skuteczność często ograniczona jest do warunków jedynie nieznacznie przekraczających fizjologiczne optimum. To oznacza, że w dzisiejszym świecie należy zadbać o to, aby wspomagać naturalne mechanizmy utrzymujące na właściwym poziomie stosunek kwasów i zasad w organizmie.

2407, 2014

Oleje i rak – czy naprawdę pomagają?

24 lipca, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Poszukiwania zaawansowanych technologicznie leków na nowotwory nie zawsze przynoszą oczekiwane skutki. Zdarza się, że substancja, która miała pomagać, nie leczy, albo leczy, ale jednocześnie bardzo mocno uszkadza wątrobę albo ma ogólne działanie toksyczne. Naiwnością byłoby sądzić, że jakakolwiek naturalna substancja mogłaby skutecznie zatrzymać nowotwór, więc wszystkie opowieści o soku z noni można by było położyć obok baśni Andersena, gdyby nie fakt, że są napisane dużo słabszym językiem. Nie oznacza to jednak, że pewne naturalne substancje nie mogą pomóc w ochronie przed rakiem.

2207, 2014

Suplementy dla zdenerwowanych

22 lipca, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Słowo stres, odmienione przez wszystkie przypadki, krzyczy na nas zewsząd. Sytuacje stresowe stały się w XXI wieku codziennością. Komputery i samochody, które miały zaoszczędzić pracy, sprawiają, że pracujemy więcej niż kiedykolwiek, a jeszcze nasza ambicja każe nam często podnosić poprzeczkę. Jeśli Ty też żyjesz w takim świecie, to na pewno się stresujesz.

2007, 2014

Suplementy dla zmęczonych

20 lipca, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Zmęczenie, ogólne osłabienie, dyskomfort – takie objawy dotyczą wielu osób i mogą mieć bardzo różne przyczyny. Zazwyczaj należy wziąć pod uwagę stres, przepracowanie, nieodpowiednią dietę albo pewne problemy metaboliczne. Z tych wszystkich powodów jednak przyczyny biologiczne są najrzadsze. Ze zmęczeniem oczywiście najlepiej walczy się przez sen, ale nie zawsze to wystarcza.

1607, 2014

Komfort trawienny – dobro deficytowe

16 lipca, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Jak pokazały wielokrotne badania kliniczne, coraz więcej osób uskarża się na różnego rodzaju dyskomfort trawienny. Nie jest to żadna jednolita jednostka chorobowa, a poszczególne objawy mogą mieć różne pochodzenie. Od nieprawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, aż po zmiany wywołane wewnętrznymi modyfikacjami fizjologii. Jednak we wszystkich przypadkach należy dołożyć wszelkich starań, aby zwalczyć dyskomfort, ponieważ w bardzo dużym stopniu obniża zdrowie i pogarsza komfort życia.

Przejdź do góry