Detoksykacja Chlorellą a efekty
Jak długo powinno się prowadzić detoksykacje chlorellą, aby przyniosła efekty?
Czarny czosnek – jakie właściwości wykazuje?
Czarny czosnek jest rośliną znacznie mniej popularna niż jego biała wersja. Jest ona znana przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i antyseptycznych. Długotrwała fermentacja zwykłego czosnku, wykonywana w odpowiednich warunkach powoduje, że otrzymujemy czosnek czarny, który znacznie przewyższa działanie tego tradycyjnego. Poznajmy więc bliżej co w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje.
Czy Spirulina pomoże przy HIV i HCV?
Dzień dobry, od 15 lat jestem zakażona wirusem HIV i HCV. Wiele razy słyszałam o właściwościach zdrowotnych spiruliny i chlorelli, tylko
Durum – czym jest i jakie ma właściwości?
Durum stanowi twardą odmianę pszenicy. Znalazła ona zastosowanie m.in. w produkcji makaronów. Spożywanie produktów spożywczych na jej bazie jest dla naszego organizmu bardzo zdrowe, zarówno ze względu odżywczego, jak i dietetycznego. Poznajmy więc czym dokładnie jest durum oraz jakie właściwości wykazuje.
Tran – właściwości i zastosowanie
Tran to tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Gatunek ten żyje w zimnych wodach. Z tego względu dostosowują się do otaczających warunków gromadząc w swoich tkankach duże ilości składników odżywczych. Tran to doskonały preparat o drogocennych właściwościach leczniczych. Jednak oprócz tego charakteryzuje się dość specyficznym smakiem i zapachem, który może nieco zniechęcać do jego spożywania. Przyjrzymy się jednak bliżej jego działaniu.
Kapsułki z kwasem hialuronowym a skutki uboczne
Czy kapsułki kwasem hialuronowym nie powodują skutków ubocznych? Jestem zainteresowany tym suplementem, ponieważ od lat mam bóle stawów.
Olej Tamanu – właściwości i zastosowanie
Olej tamanu znany jest ze swojego działania przeciwtrądzikowego, regenerującego i przeciwzapalnego. Właściwości te czynią go skutecznym produktem na wszelkie dolegliwości skórne taki jak m.in. trądzik pospolity. Czym dokładnie jest olej tamanu? Jakim działaniem jeszcze się charakteryzuje oraz jakie inne zastosowanie znalazł?
Oregano
Oregano stanowi jedną z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych ziół na całym świecie. Zwykle dodawane jest do tradycyjnej pizzy czy spaghetti wzbogacając i podkreślając smak potrawy. Jakie właściwości w sobie kryje oraz jakie znalazło zastosowanie?
Curry – właściwości i zastosowanie
Curry to bardzo charakterystyczna przyprawa o żółtej barwie i ciekawym smaku. Dostępna jest niemalże w każdym polskim sklepie. To właśnie dzięki niej jesteśmy w stanie przygotowywać potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie. Jakie właściwości wykazuje przyprawa curry oraz jakie znalazła zastosowanie?
Mydło Aleppo – właściwości, które warto wykorzystać
Mydło Aleppo nie należy do łatwo dostępnych produktów kosmetycznych. Mimo to bardzo łatwo znaleźć można jego tańsze zamienniki. Jednak czy naprawdę warto? Pomimo swej niskiej dostępności, a także dość wysokiej ceny, tysiące kobiet pokochały ten produkt. Co takiego w sobie kryje i jakie wykazuje właściwości? Przyjmy się bliżej mydłu Aleppo.
Działanie Spiruliny
Choć spożywanie wodorostów czy glonów ze stawu nie brzmi jak idealny posiłek dla smakoszy, to dziesiątki tysięcy osób każdego dnia włącza je do swojej diety. [...]
Migdały
Migdały zawierają duże ilości składników odżywczych. Regularne spożywane regulują poziom ciśnienia krwi oraz cukru w organizmie. Ponadto wspomagają procesy odchudzania. Jakie inne korzyści wykazują migdały oraz jakie znalazły zastosowanie?
Figi – powody, dla których warto je jeść
Figi to owoce znane niemalże od początku istnienia świata, bowiem do czynienia mieli z nimi już pierwsi ludzie na ziemi. Są one małe i niepozorne, ale kryją w sobie wiele składników odżywczych. Jakie są więc powody, dla których warto spożywać figi? Podpowiadamy.
Masło klarowane – właściwości i zastosowanie
Masło klarowane lub tzw. masło ghee stanowi zdrową alternatywę dla masła tradycyjnego. Wykazuje szereg korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej i innych zaburzeń ze strony układu krwionośnego. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej masło klarowane.
Żurawina
Żurawina należy do jednych z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Posiada długą historię, bowiem od wieków jej owoce wykorzystywane były zarówno jako środek leczniczy, jak również przedłużający trwałość innych produktów. Jakie jeszcze właściwości wykazuje żurawina i co takiego w sobie kryje?
Szare mydło – do czego warto je stosować?
Szare mydło znane jest niemalże każdemu z nas. Swoją popularność zawdzięcza szerokim właściwościom leczniczym i pielęgnacyjnym. Czym dokładnie jest i do jakich celów można je wykorzystać? Podpowiadamy.
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele to produkt, jak sama nazwa mówi, wytwarzany przez pszczoły. Od lat nazywane było eliksirem młodości. W medycynie naturalnej jest doskonale znane, ponieważ wykazuje dla organizmu wiele korzystnych właściwości? Poznajmy co takiego kryje w sobie mleczko pszczele oraz jakie posiada działanie.
Czarna porzeczka
Czarna porzeczka to jeden z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Stanowi ona źródło witamin dla naszego organizmu, szczególnie bogate w witaminę C. 100 gram tego owocu pokrywa aż 260 % dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W medycynie naturalnej czarna porzeczka stosowana były m.in. w infekcjach górnych dróg oddechowych czy w reumatyzmie. Jak jest dzisiaj? Do jakich innych celów można wykorzystać właściwości porzeczki oraz co takiego kryje w sobie ten owoc?
Syrop z agawy
Agawa to roślina, która jako miejsce występowania upodobała sobie tereny pustynne. Przeprowadzone nad nią badania wykazały, że kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Mimo to działanie i właściwości agawy niosą za sobą wiele kontrowersji. Jak jest naprawdę? Przekonajmy się jakie właściwości lecznicze kryje w sobie syrop z agawy, który uzyskuje się z tej rośliny i czy faktycznie jest aż tak zdrowa.
Hibiskus
Hibiskus nazywany jest również kwiatem malwy sudańskiej. Ze względu na swój piękny, charakterystyczny wygląd w wielu rejonach świata hodowany jest głównie w celach ozdobnych. Jednak oprócz walorów estetycznych hibiskus wykazuje także cenne właściwości lecznicze dla naszego organizmu. Należą do nich m.in. działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz moczopędne. Jakie inne korzyści daje nam hibiskus oraz jakie posiada zastosowanie?