Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
204, 2019

Ubichinon

2 kwietnia, 2019|Koenzym Q10|

Ubichinon jest bardziej znany pod nazwą koenzym Q10. To lipofilowy przeciwutleniacz powszechnie występujący zarówno w świecie roślinnym jak i zwierzęcym. Jest intensywnie żółty i posiada charakterystyczny zapach. Rozpuszcza się w tłuszczach, natomiast nie da się go rozpuścić w wodzie.

104, 2019

Gruszka

1 kwietnia, 2019|Owoce świata|

Gruszka to owoc, którego słodki smak oraz delikatny zapach podbija świat od wieków. Obecnie wyróżnia się kilka gatunków oraz podgatunków gruszki, które wykazują różny smak oraz właściwości. Czym więc charakteryzuje się ten owoc oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.

2903, 2019

Właściwości guarany

29 marca, 2019|Guarana (Paullinia cupana)|

Właściwości guarany są znane od dawna. Owoc kojarzy się przede wszystkim ze zwiększaniem energii, dlatego jest częstym składnikiem między innymi popularnych energetyków. Nie każdy jednak wie, że działanie guarany jest bardziej obszerne.

2803, 2019

Kalarepa

28 marca, 2019|Rośliny świata|

Kalarepa, choć niezbyt popularna w Polsce, stanowi źródło wielu składników odżywczych. Oprócz witamin i minerałów, w jej składzie znaleźć można również izotiocyjany, a także indole czyli związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Co jeszcze zawiera kalarepa oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.

2703, 2019

Rzodkiewka

27 marca, 2019|Rośliny świata|

Rzodkiewka to warzywo, które jako jedne z pierwszych pojawia się po długiej zimie i cieszy przyjemnym smakiem. Co kryje w sobie ten przysmak oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.

2603, 2019

Lukrecja

26 marca, 2019|Lukrecja (Glycyrrhiza)|

Bardzo cenioną rośliną jest lukrecja, zarówno ze względu na właściwości jak i obszerne zastosowanie. Lukrecja gładka należy do rodziny bobowatych, może dorastać do 1,5 metra wysokości, a jej owocem jest gładki i niekolczasty strąk o skórzastej strukturze. Zawiera od 3 do 5 nasion. Naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, głównie w Hiszpanii, a także we Włoszech.

2503, 2019

Olej makadamia

25 marca, 2019|Oleje i olejki|

Olej makadamia jest tłoczony z orzechów makadamia, które uprawiane są głównie w Afryce Południowej. Naturalne środowisko występowania drzewa makadamii obejmuje Australię i Nową Zelandię. Aby olej posiadał zróżnicowany skład oraz pełnię właściwości zdrowotnych należy tłoczyć go na zimno.

2203, 2019

Niedobór kwasu foliowego

22 marca, 2019|Witamina B9 (kwas foliowy)|

Niedobór kwasu foliowego w codziennej diecie może negatywnie wpłynąć na zdrowie każdego człowieka. Substancja jest znana głównie z korzystnego wpływu na przebieg ciąży. Nie każdy jednak wie, że jej suplementacja powinna dotyczyć wszystkich. Kwas foliowy określa się również jako witamina B9, należy do grupy folianów i jest rozpuszczalny w wodzie.

2103, 2019

Rumień wielopostaciowy

21 marca, 2019|Schorzenia|

Rumień wielopostaciowy to choroba skórna, która polega na pojawianiu się zmian o charakterze rumieniowo-obrzękowych lub też pęcherzy występujących na skórze oraz błonach śluzowych. Jakie są przyczyny tej choroby oraz na czym polega jej leczenie? Podpowiadamy.

2003, 2019

Marakuja – niezwykły egzotyczny owoc

20 marca, 2019|Owoce świata|

Marakuja (inaczej męczennica jadalna, passiflora) to owoc, którego właściwości zdrowotne docenia się już od dawna. Nie bez powodu. Pomaga bowiem zwalczać dolegliwości ze strony układu nerwowego, ponadto działa odżywczo zarówno na skórę jak i cały organizm. Co kryje w sobie marakuja oraz jakie ma właściwości? Oto wskazówki.

2003, 2019

Likopen

20 marca, 2019|Antyoksydanty|

Wiele osób stawia sobie pytania na temat związku o nazwie likopen – czym jest i jak działa? Związane jest to ze wzrostem zainteresowania konsumentów żywnością oraz zdrowym trybem życia.

1903, 2019

Sok z brzozy – jakie ma właściwości?

19 marca, 2019|Zdrowie|

Sok z brzozy staje się coraz popularniejszy na polskim rynku. Nazywa się go zamiennie bzowiną lub oskołą.Sam w sobie nie posiada zapachu i jest przeźroczysty, jednak bardzo dobrze chłonie zapachy z otoczenia. Należy mieć to na względzie przechowując sok obok innych produktów spożywczych. Sok z brzozy nie posiada również charakterystycznego dla siebie smaku. Wiele osób porównuje go do mocno posłodzonej wody mineralnej.

1903, 2019

Kefir a maślanka – czym się różnią?

19 marca, 2019|Zdrowie|

Kefir a maślanka to dwa różne produkty spożywcze, należą jednak do tej samej grupy mlecznych napojów fermentowanych. Według definicji Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej, mleczne napoje fermentowane to produkty powstałe z mleka pełnego, częściowo odtłuszczonego lub całkowicie pozbawionego tłuszczu.

1803, 2019

Zioła na stres

18 marca, 2019|Zdrowie|

Zioła na stres są bardzo pomocne w przypadku długotrwałego narażenia organizmu na sytuacje napięcia psychicznego, a także przy wypaleniu zawodowym. Sięgamy po nie również przy jednorazowych sytuacjach stresowych, np. przed ważnym egzaminem lub spotkaniem. Znajomość i stosowanie ziół aby złagodzić napięcie wywołane stresem jest szczególnie ważna w dzisiejszych czasach, ponieważ wszechobecny pośpiech sprzyja tym stanom, a ludzie coraz częściej szukają rozwiązań w naturze.

1503, 2019

Babka lancetowata

15 marca, 2019|Rośliny świata|

Babka lancetowata (wąskolistna) jest byliną z rodziny babkowatych. Swoim zasięgiem obejmuje prawie całą Europę i północną oraz środkową Azję. Od wieków roślina była znana ze swoich właściwości leczniczych, głównie przy leczeniu ran. W tym celu wykorzystuje się jej liście. W Polsce, mimo swoich licznych zalet, roślinę uznaje się za chwast.

1403, 2019

Olej z pestek malin

14 marca, 2019|Zdrowie|

Olej z pestek malin posiada wszechstronne działanie pielęgnacyjne, stąd też znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Posiada lekką, przyjemną formułę, dzięki czemu łatwo się go aplikuje. Bardzo szybko się wchłania, pozostawiając gładką i nawilżoną skórę. Co kryje w sobie olej z pestek malin oraz jak jeszcze wpływa na naszą urodę? Oto wskazówki.

1303, 2019

Olej z dyni

13 marca, 2019|Oleje i olejki|

Olej z dyni, a właściwie z jej pestek jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ważne, aby był tłoczony na zimno - wówczas jego regularne spożywanie [...]

1303, 2019

Źródła kwasu foliowego – gdzie go szukać?

13 marca, 2019|Witamina B9 (kwas foliowy)|

Źródła kwasu foliowego obejmują zarówno produkty pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Uzupełnianie jego niedoborów opiera się jednak przede wszystkim na suplementacji. Kwas foliowy, zwany również witaminą B9, oraz jego pochodne należą do grupy folianów. Związki te charakteryzują się podobną aktywnością biologiczną, jednak kwas foliowy jest najbardziej stabilnym oraz najlepiej przyswajalnym związkiem tej grupy.

1203, 2019

Przedawkowanie biotyny

12 marca, 2019|Biotyna|

Przedawkowanie biotyny zwykle nie jest możliwe, co jest jedną z zalet tej witaminy. Biotyna (zwana także witaminą B7, H, koenzymem R lub witaminą piękna) jest rozpuszczalna w wodzie. Nazwa pochodzi on niemieckiego słowa "haut", które oznacza skórę, ponieważ zawiera cząsteczki siarki, które budują keratynę.

Przejdź do góry