Ubichinon
Ubichinon jest bardziej znany pod nazwą koenzym Q10. To lipofilowy przeciwutleniacz powszechnie występujący zarówno w świecie roślinnym jak i zwierzęcym. Jest intensywnie żółty i posiada charakterystyczny zapach. Rozpuszcza się w tłuszczach, natomiast nie da się go rozpuścić w wodzie.
Gruszka
Gruszka to owoc, którego słodki smak oraz delikatny zapach podbija świat od wieków. Obecnie wyróżnia się kilka gatunków oraz podgatunków gruszki, które wykazują różny smak oraz właściwości. Czym więc charakteryzuje się ten owoc oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.
Właściwości guarany
Właściwości guarany są znane od dawna. Owoc kojarzy się przede wszystkim ze zwiększaniem energii, dlatego jest częstym składnikiem między innymi popularnych energetyków. Nie każdy jednak wie, że działanie guarany jest bardziej obszerne.
Kalarepa
Kalarepa, choć niezbyt popularna w Polsce, stanowi źródło wielu składników odżywczych. Oprócz witamin i minerałów, w jej składzie znaleźć można również izotiocyjany, a także indole czyli związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Co jeszcze zawiera kalarepa oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.
Rzodkiewka
Rzodkiewka to warzywo, które jako jedne z pierwszych pojawia się po długiej zimie i cieszy przyjemnym smakiem. Co kryje w sobie ten przysmak oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.
Lukrecja
Bardzo cenioną rośliną jest lukrecja, zarówno ze względu na właściwości jak i obszerne zastosowanie. Lukrecja gładka należy do rodziny bobowatych, może dorastać do 1,5 metra wysokości, a jej owocem jest gładki i niekolczasty strąk o skórzastej strukturze. Zawiera od 3 do 5 nasion. Naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, głównie w Hiszpanii, a także we Włoszech.
Olej makadamia
Olej makadamia jest tłoczony z orzechów makadamia, które uprawiane są głównie w Afryce Południowej. Naturalne środowisko występowania drzewa makadamii obejmuje Australię i Nową Zelandię. Aby olej posiadał zróżnicowany skład oraz pełnię właściwości zdrowotnych należy tłoczyć go na zimno.
Niedobór kwasu foliowego
Niedobór kwasu foliowego w codziennej diecie może negatywnie wpłynąć na zdrowie każdego człowieka. Substancja jest znana głównie z korzystnego wpływu na przebieg ciąży. Nie każdy jednak wie, że jej suplementacja powinna dotyczyć wszystkich. Kwas foliowy określa się również jako witamina B9, należy do grupy folianów i jest rozpuszczalny w wodzie.
Rumień wielopostaciowy
Rumień wielopostaciowy to choroba skórna, która polega na pojawianiu się zmian o charakterze rumieniowo-obrzękowych lub też pęcherzy występujących na skórze oraz błonach śluzowych. Jakie są przyczyny tej choroby oraz na czym polega jej leczenie? Podpowiadamy.
Marakuja – niezwykły egzotyczny owoc
Marakuja (inaczej męczennica jadalna, passiflora) to owoc, którego właściwości zdrowotne docenia się już od dawna. Nie bez powodu. Pomaga bowiem zwalczać dolegliwości ze strony układu nerwowego, ponadto działa odżywczo zarówno na skórę jak i cały organizm. Co kryje w sobie marakuja oraz jakie ma właściwości? Oto wskazówki.
Likopen
Wiele osób stawia sobie pytania na temat związku o nazwie likopen – czym jest i jak działa? Związane jest to ze wzrostem zainteresowania konsumentów żywnością oraz zdrowym trybem życia.
Sok z brzozy – jakie ma właściwości?
Sok z brzozy staje się coraz popularniejszy na polskim rynku. Nazywa się go zamiennie bzowiną lub oskołą.Sam w sobie nie posiada zapachu i jest przeźroczysty, jednak bardzo dobrze chłonie zapachy z otoczenia. Należy mieć to na względzie przechowując sok obok innych produktów spożywczych. Sok z brzozy nie posiada również charakterystycznego dla siebie smaku. Wiele osób porównuje go do mocno posłodzonej wody mineralnej.
Kefir a maślanka – czym się różnią?
Kefir a maślanka to dwa różne produkty spożywcze, należą jednak do tej samej grupy mlecznych napojów fermentowanych. Według definicji Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej, mleczne napoje fermentowane to produkty powstałe z mleka pełnego, częściowo odtłuszczonego lub całkowicie pozbawionego tłuszczu.
Opryszczka na ustach – przyczyny i leczenie
Opryszczka na ustach nie wiąże się tylko z defektem kosmetycznym, ale również z dyskomfortem oraz dolegliwościami bólowymi. Co przyczynia się do jej powstawania oraz jak leczyć opryszczkę? Podpowiadamy.
Zioła na stres
Zioła na stres są bardzo pomocne w przypadku długotrwałego narażenia organizmu na sytuacje napięcia psychicznego, a także przy wypaleniu zawodowym. Sięgamy po nie również przy jednorazowych sytuacjach stresowych, np. przed ważnym egzaminem lub spotkaniem. Znajomość i stosowanie ziół aby złagodzić napięcie wywołane stresem jest szczególnie ważna w dzisiejszych czasach, ponieważ wszechobecny pośpiech sprzyja tym stanom, a ludzie coraz częściej szukają rozwiązań w naturze.
Babka lancetowata
Babka lancetowata (wąskolistna) jest byliną z rodziny babkowatych. Swoim zasięgiem obejmuje prawie całą Europę i północną oraz środkową Azję. Od wieków roślina była znana ze swoich właściwości leczniczych, głównie przy leczeniu ran. W tym celu wykorzystuje się jej liście. W Polsce, mimo swoich licznych zalet, roślinę uznaje się za chwast.
Olej z pestek malin
Olej z pestek malin posiada wszechstronne działanie pielęgnacyjne, stąd też znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Posiada lekką, przyjemną formułę, dzięki czemu łatwo się go aplikuje. Bardzo szybko się wchłania, pozostawiając gładką i nawilżoną skórę. Co kryje w sobie olej z pestek malin oraz jak jeszcze wpływa na naszą urodę? Oto wskazówki.
Olej z dyni
Olej z dyni, a właściwie z jej pestek jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ważne, aby był tłoczony na zimno - wówczas jego regularne spożywanie [...]
Źródła kwasu foliowego – gdzie go szukać?
Źródła kwasu foliowego obejmują zarówno produkty pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Uzupełnianie jego niedoborów opiera się jednak przede wszystkim na suplementacji. Kwas foliowy, zwany również witaminą B9, oraz jego pochodne należą do grupy folianów. Związki te charakteryzują się podobną aktywnością biologiczną, jednak kwas foliowy jest najbardziej stabilnym oraz najlepiej przyswajalnym związkiem tej grupy.
Przedawkowanie biotyny
Przedawkowanie biotyny zwykle nie jest możliwe, co jest jedną z zalet tej witaminy. Biotyna (zwana także witaminą B7, H, koenzymem R lub witaminą piękna) jest rozpuszczalna w wodzie. Nazwa pochodzi on niemieckiego słowa "haut", które oznacza skórę, ponieważ zawiera cząsteczki siarki, które budują keratynę.