Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
504, 2018

Jajka

5 kwietnia, 2018|Zdrowie|

Jajka powszechnie uważane są za produkt zdrowy i wartościowy. Nic dziwnego, bowiem stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. Mimo to wywołują one pewne spekulacje wśród konsumentów. Wszystko przez obecny w nich cholesterol. Jak jest naprawdę? Co kryją w sobie jajka oraz czy faktycznie są tak zdrowe?

304, 2018

Jak przygotować skórę do opalania?

3 kwietnia, 2018|Zdrowie|

Jeśli chcemy być posiadaczami zdrowo opalonej skóry należy na początku pomyśleć w jaki sposób przygotować ją na promienie słoneczne. Wówczas efekt złotej opalenizny może utrzymać się znacznie dłużej. Ponadto, wcześniejsze przygotowanie skóry do opalania może uchronić ją przed poparzeniami słonecznymi, które są częstym następstwem ekspozycji skóry na słońce oraz podrażnień, które powstają w ich wyniku. Jak więc przygotować skórę na opalanie? Oto wskazówki.

2903, 2018

Winogrona

29 marca, 2018|Winorośl (Vitis vinifera)|

Winogrona stanowią owoce, których właściwości wykorzystywane są od wielu wielu lat. Ciekawostką jest fakt, że tak naprawdę wartości odżywcze nie tylko występują w ich owocach i skórkach, ale również w szypułkach, liściach, a nawet pestkach. Co więc kryje się w tych owocach oraz do czego są one wykorzystywane?

2803, 2018

W czym jest potas – naturalne źródła

28 marca, 2018|Potas|

Potas to pierwiastek, bez którego organizm ludzki nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Należy zwracać uwagę, aby nie doprowadzać do jego niedoboru poprzez stosownie racjonalnej diety, a w naszym ustroju zostanie zachowana równowaga metaboliczna. W czym jest potas? Oto naturalne produkty, które warto wprowadzić do swojej diety, aby uzupełnić jego niedobór.

2703, 2018

Kawa z cynamonem

27 marca, 2018|Zdrowie|

Kawa z cynamonem to dla wielu z nas zdrowy przysmak, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcie dnia. Posiada słodki smak, a przede wszystkim aromatyczny zapach. Jakie właściwości wykazuje oraz dlaczego warto ją pić? Oto wskazówki.

2603, 2018

Czarna herbata w kosmetyce – właściwości i zastosowanie

26 marca, 2018|Zdrowie|

Czarna herbata oprócz tego, że stanowi bardzo popularny napój spożywany każdego dnia, bardzo często wykorzystywana jest również w dziedzinie kosmetologii. Nic dziwnego, bowiem wykazuje szereg dobroczynnych właściwości m.in. ujędrnia i wygładza skórę, usuwa martwe komórki naskórka, a także nadaje włosom głębszego koloru. Jakie inne działanie wykazuje oraz do czego można ją wykorzystać? Oto informacje na temat czarnej herbaty i jej zastosowania w kosmetologii.

2303, 2018

Glinka zielona – jak wpływa na naszą skórę?

23 marca, 2018|Zdrowie|

Glinka zielona zwykle kojarzona jest z działaniem oczyszczającym oraz mocno ściągającym. I słusznie. Stanowi to jej cechę charakterystyczną oraz fakt, że jest jedną z najbardziej popularnych ze wszystkich rodzajów glinek kosmetycznych. Jakie inne właściwości wykazuje oraz jak wpływa na naszą urodę? Przyjrzyjmy się bliżej zielonej glince.

2203, 2018

Miód pszczeli

22 marca, 2018|Miód|

Miód pszczeli stanowi naturalną formę żywności, która szczyci się bardzo korzystnymi właściwościami. Z tego względu wykorzystywany jest on nie tylko w medycynie naturalnej, ale i w branży kosmetycznej, gdzie służy do pielęgnacji całego ciała. Miód m.in. wzmacnia odporność, nawilża skórę i łagodzi podrażnienia. Jak jeszcze wpływa na nasz organizm? Oto korzyści, które wykazuje popularny tak produkt jak miód.

2103, 2018

Opuchnięte nogi – przyczyny, objawy, leczenie

21 marca, 2018|Zdrowie|

Opuchnięte nogi to często pojawiający się problem. Szczególnie dotyczy on osób, u których praca polega na długotrwałym staniu lub siedzeniu. Często też dolegliwość ta występuje u kobiet w ciąży oraz  tych, którzy posiadają żylaki i zaburzenia krążenia krwi. Jakie są główne przyczyny obrzęków nóg oraz jak sobie z nimi radzić?

1903, 2018

8 produktów, które zawierają magnez

19 marca, 2018|Magnez|

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego niedobory mogą powodować m.in. skurcze mięśni, kołatanie serca, problemy z koncentracją, a także zwiększoną podatność na stres. Dlatego najlepszym sposobem na zapewnienie właściwego poziomu tego pierwiastka w organizmie jest wprowadzenie do diety produktów, które zawierają jego spore ilości. Co więc takiego zalicza się do nich?

1603, 2018

Kawa rozpuszczalna czy mielona?

16 marca, 2018|Zdrowie|

Kawa to bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Dodatkowo stanowi ona najbardziej znaną formę używki o działaniu pobudzającym. Dla wielu kawa stanowi temat do spekulacji. Jedni uważają ją za zbawienny produkt inni twierdzą, że szkodzi naszemu zdrowiu. Mimo wszystko obecność kawy na rynku jest olbrzymia, a jej producenci szczycą się wieloma rodzajami oraz smakami. Na jaką więc zdecydować się spoglądając na sklepowe półki? Wybrać mieloną czy rozpuszczalną, smakową czy jednak tradycyjną?

1403, 2018

Odmrożenia

14 marca, 2018|Schorzenia|

Odmrożenia i odmroziny mogą przydarzyć się każdemu z nas. Szczególnie wtedy gdy przybywamy w niskich temperaturach przez długi czas oraz kiedy nie mamy odpowiedniego zabezpieczenia [...]

803, 2018

Czkawka – przyczyny i leczenie

8 marca, 2018|Zdrowie|

Czkawka nie stanowi poważnej dolegliwości. Wiąże się jednak z dużym dyskomfortem oraz częstym podrażnieniem przepony. Czym tak naprawdę jest oraz jak się jej pozbyć? Oto kilka przydatnych informacji na temat czkawki.

303, 2018

Chlorofil

3 marca, 2018|Rośliny świata|

Chlorofil nadaje zielone zabarwienie roślin. Składnik ten ma zbawienny wpływ nie tylko na rośliny, ale również na zdrowie człowieka. Spożywanie chlorofilu w odpowiednich ilościach może nawet ograniczyć ryzyko wystąpienia kilku poważnych chorób. Na pewno warto, aby chlorofil znalazł się w codziennej diecie z zielonych części roślin bądź w formie naturalnych suplementów diety.

Przejdź do góry