Aktualności

Spirulina/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1103, 2010

Skład spiruliny

11 marca, 2010|Spirulina Platensis|

Spirulina zawiera aż 65% białka w swojej budowie! A co najważniejsze, w przeciwieństwie do produktów mięsnych i nabiału, alga ta nie wykazuje żadnych obciążających organizm efektów ubocznych, choćby w postaci podwyższonego poziomu cholesterolu.

503, 2010

Algi Spirulina i odżywianie

5 marca, 2010|Wskazówki zdrowotne|

Głównym zadaniem algi Spirulina, które pełniła gdy życie dopiero się formowało była produkcja tlenu. Szybko jednak stała się również pożywieniem dla lepiej rozwiniętych organizmów. Zadanie to spełniała doskonale ponieważ była, a właściwie dalej jest w 60-70% zbudowana z białka, które jest podstawowym budulcem organizmu ludzkiego. A będąc dodatkowo białkiem pełnowartościowym może być bardzo sprawnie i z łatwością przyswajana.

203, 2010

Przydatne komórki tłuszczowe

2 marca, 2010|Dieta|

Tak naprawdę nie powinniście być źli na Wasze komórki tłuszczowe. Kiedy dołączają się do każdego tłuszczowego molekuła i zawiązują zgromadzony tłuszcz, przechowując go tym samym pewnie jak w sejfie, czynią tylko swoja powinność.

2702, 2010

Olej migdałowy

27 lutego, 2010|Migdałowiec pospolity (Amygdalus communis)|

Olej migdałowy jest pozyskiwany w procesie tłoczenia z dojrzałych ziaren migdałów (Prunus dulcis) lub z połączenia ich odmian, poprzez tłoczenie na zimno czy ekstrakcję i końcową rafinację (rafinowany olej migdałowy). Pierwotnie dziko rosnące drzewo migdałowe jest bardzo starą roślina, której ojczyzną są okolice morza Śródziemnego (odmiana europejska). Drugim, najważniejszym obszarem występowania jest USA, a w szczególności Kalifornia (odmiana amerykańska).

2402, 2010

Co jeszcze zawiera spirulina?

24 lutego, 2010|Spirulina Platensis|

Naukowcy identyfikują całą żywność i rośliny ze specjalnymi elementami mającymi wpływ na nasze funkcjonowanie, zwanymi odżywkami roślinnymi. Spirulina jest naładowana unikalnymi odżywkami takimi jak pytocjanina, [...]

2402, 2010

Czy można spożywać spirulinę i chlorellę jednocześnie?

24 lutego, 2010|Spirulina Platensis|

Spirulina i Chlorella to naturalne produkty, które oferują szerokie możliwości zdrowotne, a wiele z nich sumuje się gdy spożywane są one równolegle. Jest to jeden z powodów, dla którego warto spożywać te dwie algi w odpowiednich ilościach. Jako ogólna zasada, powinno przyjmować się Spirulinę i Chlorellę w stosunku 2:1. Innymi słowy, jeśli spożywasz 10 gram Spiruliny dziennie, jedz 5 gram Chlorelli.

1602, 2010

Koniec z dietetyczną manią

16 lutego, 2010|Dieta|

Aktualizacja: 20 lipca 2020

Z ręką na sercu: Ile rożnych diet już wypróbowaliście? Jedną, dwie, trzy – czy jeszcze więcej? I jak? Osiągnęliście wymarzoną [...]

1602, 2010

Co to jest Spirulina Platensis?

16 lutego, 2010|Spirulina Platensis|

Algę spirulina określa się, nieco poetycko, jako "mleko Matki Ziemi" z uwagi na niezwykle wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gammalinolenowego, ale też "zielonym mięsem", z powodu niespotykanie wysokiego udziału wysokowartościowego białka

1102, 2010

Koszt spożywania suplementów

11 lutego, 2010|Wskazówki zdrowotne|

Określenie „lek” oznacza związek chemiczny wykorzystywany do diagnozy, leczenia czy zapobiegania chorobom u ludzi i zwierząt. Ich sposób działania powoduje, że wirusy odpowiedzialne za różnego rodzaju stany zapalne są niszczone w połączeniu z pewnymi składnikami leków.

Go to Top