Aktualizacja: 3 marca 2024
Nasiona lnu w około 40% składają się z tłuszczu, z czego prawie 60% stanowią kwasy tłuszczowe Omega 3. Sprawia to, że są niezwykle cennym produktem spożywczym, wykorzystywanym również do tłoczenia olejów. Znajdują zastosowanie nie tylko w gastronomii, ale i medycynie alternatywnej czy kosmetologii.
Spis treści
Nasiona lnu – charakterystyka
Nasiona lnu pozyskiwane są głównie z lnu zwyczajnego. W Polsce jest on uprawiany w zależności od warunków klimatycznych w dwóch formach użytkowych: oleistej oraz włóknistej. Len należy do roślin o wysokich wymaganiach glebowych. Warto wiedzieć, że jego nasiona mają wiele zastosowań – tłoczy się z nich olej, pozyskuje odwary i wywary, a nawet przyrządza okłady. Nasiona lnu zwane są siemieniem lnianym.
Nasiona lnu – skład
Nasiona lnu to jedno z najcenniejszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Stanowią one aż 40% całego składu, przy czym jedynie 15% to kwasy tłuszczowe Omega 6. Zapewnia to stosunek idealny pomiędzy tymi związkami tłuszczowymi. Ponadto w nasionach lnu znajdują się również:
- błonnik pokarmowy rozpuszczalny i nierozpuszczalny;
- ogromne ilości witaminy E;
- niemal wszystkie witaminy z grupy B;
- składniki mineralne – zwłaszcza wapń, cynk, żelazo, miedź, mangan, magnez, selen;
- fitoestrogeny nazywane także hormonami roślinnymi;
- śluzy;
- aminokwasy egzogenne i aminokwasy endogenne;
- flawonoidy.
Nasiona lnu są w pełni bezglutenowe, a ich indeks glikemiczny wynosi zaledwie 35. Nadają się więc dla osób z celiakią oraz cukrzycą.
Nasiona lnu – właściwości prozdrowotne
NNKT mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są niezbędne dla zachowania zdrowia przede wszystkim układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając ryzyko licznych chorób w tym zakresie. Kwasy tłuszczowe poprawiają pamięć, kondycję skóry oraz budują wszystkie błony komórkowe. Wykazują ponadto działanie przeciwmiażdżycowe oraz hamują agregację płytek krwi, przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów. Błonnik pokarmowy reguluje trawienie i zmniejsza ryzyko zaparć. Pomaga także oczyścić organizm z toksyn, na które w dzisiejszych czasach narażony jest praktycznie każdy konsument.
Witamina E to silny antyoksydant, zaś witaminy z grupy B wpływają na wszystkie parametry organizmu i czynność każdego układu. Fitoestrogeny blokują receptory estrogenowe, chroniąc organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników tlenowych. Wykazują również działanie przeciwnowotworowe i zmniejszają przykre objawy menopauzy. Hamują rozwój bakterii i grzybów chorobotwórczych. Liczne badania udowodniły, że wprowadzenie ich do diety mężczyzn działa pomocniczo w terapii chorób prostaty.
Prawdopodobnie najsłynniejszym składnikiem nasion lnu są jednak śluzy. Nasiona lnu zalane wodą zwiększają swoją objętość nawet kilkakrotnie, stając się śliskie i napęczniałe. Śluzy osłaniają i powlekają drogi układu pokarmowego. Łagodzą ich podrażnienia, zabezpieczają żołądek. To cenne działanie wykorzystywane w szczególności podczas kuracji antybiotykowych, w chorobach układu trawiennego czy u osób otyłych. Rekomenduje się spożywanie zarówno siemienia, jak i oleju lnianego (na zimno, bez podgrzewania i gotowania, ponieważ wówczas najlepiej zachowuje własności prozdrowotne).
Jak jeść olej lniany?
Tradycyjnie olej lniany spożywano z drobno pokrojoną cebulą lub roztartym czosnkiem, przeważnie jako dodatek do gotowanych ziemniaków lub białego sera. Produkt smakuje dodany do śledzi, surówki z kiszonej kapusty, sałatek lub kaszy. Można skropić nim pierogi oraz dania jednogarnkowe, zwłaszcza kapustne. Wiele osób spożywa olej lniany jako suplement diety, przyjmując 1 łyżeczkę dziennie i popijając wodą. Co istotne, na oleju lnianym nie można smażyć. Nie poddaje się go również innym obróbkom termicznym.
Olej lniany w kosmetologii
Olej lniany wykazuje działanie przeciwzapalne i normalizuje czynność gruczołów łojowych, nadaje się więc do pielęgnacji zwłaszcza cery tłustej, cery zanieczyszczonej, cery trądzikowej oraz ze skłonnościami do stanów zapalnych i podrażnień. Przyspiesza regenerację naskórka i nie wywołuje podrażnień nawet na cerze wrażliwej. Jest częstym składnikiem balsamów do ust, kremów, a nawet szamponów. Olej lniany można także stosować do masażu, choć najlepiej w połączeniu z innymi olejami, ponieważ stosowany sam może nieco wysuszać skórę. W przypadku włosów nadaje się zwłaszcza do pielęgnacji włosów wysokoporowatych.

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalnyOryginalny olej z czarnuszki egipskiej (Nigella sativa) wspiera odporność, układ pokarmowy i zdrowie skóry. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Źródło cennych kwasów tłuszczowych i tymochinonu.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, Chemik, 67/2013.
- Rymar E., Własciwości prozdrowotne lnu (Linum ussitatissimum L.), Herbalism, 1/2017.
- Gambuś H., Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w chlebie bezglutenowym, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2005.




Zostaw komentarz